Yaşlanma Belirtileri Geri Döndürüldü

0
1405

Gençliğimizi koruyabilme hayali, yüzyıllardır insanlığın hedefindedir ve bilim ilerledikçe, bu hayalin bir gün gerçek olacağına dair umudumuz artıyor.

Bilim adamları gençleşmenin sırrını bulmaya yaklaşıyorlar mı?

Saç dökülmesi ve cilt kırışıklıklarının gelişimi, yaşlandıkça daha sık karşılaştığımız durumlardır.

Yaşlanmanın bu belirtileri büyük ölçüde hücrelerdeki mitokondriyal fonksiyonun azalmasıyla belirlenir.

Mitokondri, adenosin trifosfat (ATP) üreten sağlıklı hücresel fonksiyonları sağlayan “yakıtı” üreten başlıca hücresel yapılardır.

Mitokondri artık düzgün çalışmayabilir veya gerekli miktarda ATP üretemezse, bunun zararlı sonuçları olabilir.

Saç dökülmesi ve cilt buruşmasına yol açmanın dışında, mitokondriyal sorunlar birçok kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilir.

Yakın tarihli bir çalışmada, Birmingham’daki Alabama Üniversitesi’nden araştırmacılar, mitokondriyal disfonksiyonlara yol açan bir DNA mutasyonunu tersine çevirmenin yollarını araştırıyorlar.

Araştırmacılar, bir fare modeli ile çalıştıklarında, mitokondriyal fonksiyonun geri kazanılmasında başarılı olduklarını ve böylece kemirgenlerde görülen kırışıklıkları ve saç dökülmesini tersine çevirdiğini bildirdiler.

Yaşlanma belirtilerini tetikleyen mutasyon nedir?

Araştırmacılar mitokondriyal fonksiyonlardaki değişikliklerin, bir nükleer gende meydana gelen bir mutasyondan (hücrelerin çekirdeğinde bulunan bir tür gen) – mitokondriyal DNA’nın tükenmesine yol açtığını açıklar.

Bu mutasyonun fare modelinde indüklenmesi için, araştırmacılar kemirgenlerin yiyeceklerine veya sularına ekledikleri bir antibiyotik olan doksisiklin kullandılar. Bu tedaviyi alan fareler, başlangıçtan itibaren sadece 4 hafta içinde gözlenenlerle tutarlı işaretler vermeye başladı.

Çok geçmeden saçları griye dönüştü, saç dökülmesine maruz kaldılar ve daha uyuşuk hale geldi. Tedaviden 4-8 hafta sonra hayvanlarda buruşmuş deri gözlenmeye başladı ve bu dişileri erkeklerden daha şiddetli şekilde etkiledi.

Buruşuk deri, hem içsel yaşlanma hem de cilt hasarı üreten dışsal stres nedeniyle gözlendi. Dışsal yaşlanma ile uyumlu değişiklikler çok sayıda cilt hücresi, cildin en üst tabakasının kalınlaşması, sağlıksız kıl folikülleri ve artmış iltihaplanmadır.

Araştırmacılar, farelerin, cilt dokusunun buruşmasını engelleyen kolajen lifleri desteklemeye yardımcı olan enzimler olan matriks metalloproteinazların değiştirilmiş bir ifadesine sahip olduklarını da belirtmiştir.

Geri dönüşümlü bir faktör?

Bununla birlikte, araştırmacılar, genetik mutasyonu uyardıktan sonra diğer organların dokusunda birkaç değişiklik gözlemlemişlerdir. Mitokondrinin deri dokusunun sağlığında diğer dokulara karşı daha önemli bir rol oynadığını ileri sürmektedirler.

Neyse ki bilim adamları, farelerde meydana gelen bu değişiklikleri, ilk önce indükledikleri genetik mutasyonu kapatarak tersine çevirebildiklerini buldular.

Doksisiklin tedavisini durdurduktan bir ay sonra, mitokondriyal DNA yenilenmeye başlamıştı ve fareler saçlarını – başlangıç ​​renginde – yeniden kavradılar ve kırışıklıkları düzeltildi.

Araştırmacılar, mitokondriyal fonksiyonun, cildin ve saçın yaşlanmasına bağlı ve tersine çevrilebilir bir faktör olabileceğini söylüyorlar.

MedicalNewsToday, Wrinkles and hair loss reversed in mice, 2018

Referans:

https://www.nature.com/articles/s41419-018-0765-9