Cuma, Nisan 19, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Yeni Virüs Kanserle Savaş Bitebilir

Yeni bir çalışma, tümör hücrelerine mükemmel şekilde uyan ve sağlıklı hücreleri sağlam bir şekilde temizleyen bir kanser öldürücü virüsü araştırmıştır.

Kanser tedavisi olarak kullanmak için virüsleri evcilleştirebilir miyiz?

Kanser, dünya çapında milyonlarca insanı öldüren kronik bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kanser dünya genelinde ölümlerin en önemli ikinci nedenidir ve 2018’de 9 milyondan fazla ölümden sorumludur.

Küresel olarak, tıp uzmanları 2018’de yaklaşık 18 milyon insanda kanseri teşhis edecek ve yılda yeni vaka sayısı 2030’a kadar 23 milyona ulaşacak.

Küresel olarak en sık görülen kanserler, akciğer kanseri, meme kanseri ve kolorektal kanserdir.

Kanserde Viroterapi

Dünya çapında araştırmacılar yeni kanser terapileri bulmak için yorulmadan çalışıyorlar. Son yıllarda, viroterapi bilim adamlarının ilgisini çekmiştir.

Viroterapi, belirli virüsleri anti-hastalık ajanlarına dönüştürmek için biyoteknolojiyi kullanan bir tedavidir. Bu virüsler, kanser hücrelerini enfekte eden ve yok eden onkolitik virüsleri içerir.

Onkolitik virüsler, onları başka herhangi bir kanser tedavisinden farklı kılan eşsiz özelliklere sahiptir. Viroterapinin avantajları arasında diğer terapilerle çapraz direnç eksikliği ve çeşitli mekanizmaları kullanarak tümörün yok edilebilmesi bulunmaktadır.

Bilim adamları seçici olarak kanser hücrelerini öldürmek için yeni bir yol bulmak amacıyla dikkatlerini onkolitik virüslere odaklıyorlar.

Seneca Vadisi Virüsü Nedir?

Seneca Valley virüsü (SVV), bir sonraki atılım kanser terapisi olabilen onkolitik bir virüstür. Japonya’daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Yüksek Lisans Üniversitesi (OIST) ve Yeni Zelandalı Dunedin’deki Otago Üniversitesi’nde araştırmacılar, bu virüsün davranışını Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan bir çalışmada anlattılar.

Çalışma, SVV’nin sağlıklı hücreleri korurken tümörlerle nasıl etkileştiğini açıklamaktadır.

Virüsün davranışını incelemek için, bilim adamları binlerce parçacıkların görüntülerini yakalamak ve yapılarını yüksek çözünürlükte görmek için cryo-elektron mikroskobu kullandılar. Bu parçacıkların yapısını anlamak, bilim adamlarının yeni ilaçlar ve terapiler geliştirmek için kullanabilecekleri etkili bir kanser öldürücü virüs oluşturmanın anahtarıdır.

SVV olağandışıdır çünkü tümör hücrelerinde spesifik bir reseptöre hedef olur. Bu reseptör şarbon toksin reseptörü 1 (ANTXR1) olarak adlandırılır ve sadece tümörlerde bulunur. ANTXR2 olarak adlandırılan bu reseptörün kuzeni sadece sağlıklı dokularda görülür.

SVV, tümörlerde reseptöre bağlanır, ancak sağlıklı hücrelerde değil. Bu virüsün davranışı, insan kanserlerinin yüzde 60’ından fazlasında bulunan tümör hücreleri üzerinde ANTXR1 reseptörü bulunduğundan, bunun birçok kanser türü için uygun bir tedavi olmasını sağlayabilir.

“İki reseptör arasındaki farklar ince, ama yine de, bu ince farklılıklar, virüsü yüksek afinite ile bağlar.” Diyor kıdemli araştırmacı yazar Prof. Matthias Wolf, Molecular Cryo’nun baş araştırmacısı OIST’de -Elektron Mikroskopi Ünitesi.

“Bileşenler kilit içinde bir anahtar gibi birbirine uymalıdır – bu, her şeyin mükemmel bir şekilde uyum sağladığı çok gelişmiş bir sistemdir.”

Bağışıklık sistemini terkeden bir virüs

Araştırmacılar, pediatrik solid tümörler ve küçük hücreli akciğer kanserinde erken evre klinik çalışmalarda SVV kullandı ve virüs, her iki hastalık türünde de kanserle mücadele özelliklerini gösterdi. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi virüslerle savaşmaya programlanmıştır ve algılanan tehdidi 3 hafta içinde yok eder.

Araştırmacılar, SVV’nin yapısını analiz etmenin, onların bağışıklık sistemini dışa vurmanın yollarını bulmasına yardım ederek virüsün çoğalmasını ve kanser hücrelerini öldürmesini sağladığını düşünüyor.

Bilim adamları hala bağışıklık sisteminden kurtulmak için etkili bir yol arıyor olsalar da, Prof. Wolf’un ekibi, farklı reseptörleri tanıması için SVV’yi değiştirmenin mümkün olabileceğine inanıyor. Bu, virüsü farklı kanser türlerine karşı kullanılacak mükemmel bir silah haline getirecektir.

İlk çalışma yazarı Otago Üniversitesi’nde lisansüstü öğrencisi olan Nadishka Jayawardena, bu araştırmanın bir gün etkili ve güçlü kanser tedavileriyle sonuçlanacağına inanıyor.

MedicalNewsToday, New virus could help destroy cancer, 2018

Referans

http://www.pnas.org/content/early/2018/10/30/1810664115

Popüler Gönderiler