Tansu Erkan’dan Hastalıklara Karşı Tavsiyeler
1) Soğuk su içmeyin, meşrubatları da oda sıcaklığında tüketin.
2) Tuzu azaltın.
3) Bol bol çay için.
4) Titreyecek kadar üşümeyin.
5) El ayak ve kulaklarınızı sıcak tutmaya gayret edin, boynunuzu koruyun.
6) İhtiyaç hissetmiyorsanız her gün yıkanmayın.
7) Yıkanma suyunuz diğer mevsimlere göre daha sıcak olsun.
8) Her seferinde saçınızı şampuanlamayın.
9) Bedeninizi lifleyin, keseleyin ama sabun ve duş jeli kullanmayın.
10) Sık sık saunası olan hamamlara gidip saunada uzun kalın.
11) Boğazınızda yanma, batma, şişme vs. olursa limon emin.
12) Midede sorun olursa tuzlu yoğurt, limon, kimyon, maydanoz veya patates kullanın. İyileşinceye kadar asla protein tüketmeyin, bunun tek istisnası tuzlu yoğurttur.
13) Bağırsaklarınızda sorun varsa baharat olarak sumağı, sıcak içecek olarak sade kahveyi bol bol tüketin.
14) İdrar yollarınızda sorun hissettiğiniz anda aç karnına karbonatlı su içmeye başlayın.
15) Bonus Bilgi: Ağzınızda, gözünüzde veya cildinizde iltihaplı yara olursa üzerine papatya çayı poşeti uygulayın.
16) Bonus Bilgi 2: Karaciğerinizde sorun varsa UYUYUN.
17) Olumsuz duygulardan kaçının. Özellikle korku ve endişeden…
18) Çok üşüdüyseniz kendinizi özellikle de sırtınızı, böbreklerinizi ısıtın: Tercihen kuru bir şekilde, kalorifer, soba önü veya battaniye; ıslandıysanız önce sıcak duş alın.
19) Bir yerinizde soğuk çarpması / yel girmesi vs. olursa o bölgeye sıcak havlu veya termofor (sıcak su torbası) uygulayın.
20) Daha çok gülmeyi kahkaha atmayı deneyin.
21) Hasta gibi hissediyorsanız daha az, daha hafif ve daha seyrek yiyin. Sizi yoracak aktivitelerde bulunmayın. Hafif kondisyon sporu yapıp, bol bol dinlenin.
Mekanizmalara geçmeden bu yazının ve burdaki tavsiyelerin devamı niteliğindeki yazım ‘Yıllardır Hasta Olmamış Adamdan 10 Yeni Yıl Nasihati‘ni buradan okuyabilirsin.
Mekanizmalar
1) Dışarıdan bolca soğuğa maruz kaldığımız kış aylarında bir de içeriden soğuğa maruz kalmak işleri pek kolaylaştırmıyor.
2 ve 3) Bunlar biraz 5 elementle ilgilidir. Kış su elementidir. Biz,toplum olarak, zaten çok az su içtiğimiz ve çok fazla tuz tükettiğimiz için burada yalnızca tuzu azaltıp, çay içmeye devam etmek uygun olacaktır. Çay bir yandan ısıtırken, bir yandan fazla suyu atacaktır.
4) Titremek böbreklerde depolanan yaşam enerjinizi kaslara pompalar; ısınmak için ömrümüzü kısaltmayı istemeyiz değil mi?
5) Bu bölgeler tıpta perifer diye geçer; vücudun merkeze en uzak, dolaşımı en yavaş ve üşümeye en müsait yerleridir ne yazık ki neredeyse tüm refleks noktaları bu 3 bölgede bulunur. Bu bölgeleri ısıtmak vücudu çok hızlı ısıttığı gibi hastalıklara karşı ekstra koruma sağlar.
Boynumuz ise her anlamda en narin, en savunmasız yerimizdir; iyi korumak gerekir
Boyun ve bilekler enerji kanallarının birbirine en çok yaklaştığı ve nabzın en güçlü olduğu yerlerdir
6-7-8-9) Daha az su için demedim hatırlarsanız ama daha az yıkanın diyorum; çünkü yıkanmaya biraz abarttık “banyo günü” uygulamasından, günde saatlerce yıkanan bireylere dönüştük. Kışın bu kadarı fazla.
Her gün duş alma ihtiyacınız varsa; örneğin sporcuysanız, kısa ve sıcak duşlar sizin için en iyisidir.
Saçımızdaki ve vücudumuzdaki yağı adını bile bilmediğimiz kimyasallarla sürekli kazımak bizi savunmazsız bırakıp, üşütür, aynı zamanda mikrofloramıza zarar verir (yani bizimle iş birliği yapan yararlı bakterilerin sayısını azaltır) ; duş jeli ve sabun yerine bir parça karbonat kullanabilirsiniz- ki onu bile her seferinde kullanmamak gerekir.
10) Kış mevsimi, coğrafya dersinden bildiğimiz gibi soğuk ve yağışlıdır. Bunu kuru ve sıcakla dengelemek gerekir, yaşasın saunalar!
11) Limonun içindeki sitrik asit mikropların canına okur.
12) Bulantı için tuzlu yoğurt yemek veya sarımsak koklamak; gaz için kimyon; hasta mide için limon ve maydanoz (maydanoz zaten mideye iyi gelen demek; midenuaz) mide protein sindirim organı olduğu için mide üşütmeleri ve hazımsızlıklarda yalnızca haşlamış patates, 0 protein; midesi hasta olan birinin hayvansal protein yemesi kalp hastası birinin depar atmasına benzer tercih sizin.
13) Kahve mucize gibidir bağırsakları daha iyi çalıştırdığı için hem diyareye (ishal) hem konstipasyona (kabızlık) iyi gelir; sumak da bir başka mucizedir içindeki tanen hem feçesin (dışkının) sertleşmesine yardımcı olur, hem de ishale neden olan mikropları haklar.
14) Sistite neden olan bakteriler asidik pH severler, bazik/alkali pH’da üreyemez ve varlıklarını sürdüremezler; aç karnına karbonatlı su içmek idrar pH’ını yükseltmenin en iyi yoludur.
15) Papatyanın bu özelliğini kimsecikler bilmez, yatıştırıcı ve saç açıcı olarak kullanılan güzelim papatya doğrudan kullanımda iltihabın kökünü kurutur.
16) Karaciğeri sorunlu uykusu sorunsuz kimseyi tanımadım; uzun karanlık gece uykuları karaciğeri kendine getirir, hatta öğle yemeğini öğle uykusuyla değiştirirseniz doktorları şok eden cinsten sonuçlar olmanız çok olası.
17) Korku ve endişe bağışıklık düşürür, korku en soğuk duygudur en çok adrenalini o salgılatır, su grubu duygudur, böbrekleri ve mesaneyi çok yorar e zaten adrenalin de böbrek üstü bezinden salgılanır, çok korkan insan sonrasında ateşlenir, aşırı korkunca da alta işenir vb. 5 element hep haklıdır.
18) Kaybettiğimiz enerjiyi yerine koyarsak vücudun kendini ısıtması ve bağışıklığı uçurması (boost) için ateşlenmesine gerek kalmaz. Kaybettiğimiz enerjiyi kaybettiğimizin tam tersi şekilde yerine koymamız ideal olandır; örneğin ıslanarak üşüdüysek kısa sıcak bir duşla temizlendikten sonra fön ile kendimizi ısıtmamız harika olur. Bir de ateş metali eritir var; ama oraya hiç girmeyeceğim.
19) Bu da az öncekinin bölgesel olanı.. Beden işi ele almadan dengeyi sağlamaya çalışmalıyız
20) Gülmek seratonin yani mutluluk hormonu hem de endorfin yani doğal ağrı kesicimizi salgılatır ve tonla olumlu duygu uyandırır.. Kendinizi kırgın, halsiz, keyifsiz hissettiğinizde ve(ya) başınız falan ağrıyorken bir komedi filmi seyredin bakalım neler oluyor.
21) Sindirim en çok enerji harcatan şeydir, hastalıkla savaşmak için harcanacak enerjinin sindirime harcanması korkunç bir israf maalesef, bizi yormayacak şekilde hafifçe hareket etmek, dolaşımı dolayısıyla da bağışıklığı ve enerjiyi harekete geçirir.