Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Yoksunluk Nedir?

Yoksunluk, bir kişinin alkol ve reçeteli veya keyif verici ilaçlar gibi bir maddeyi kullanmayı bıraktıktan veya alımını azalttıktan sonra yaşadığı fiziksel ve zihinsel etkilerin birleşimidir. Bağımlılık yapma potansiyeli yüksek bir madde kullanıyorsanız ve aniden veya aniden bırakırsanız veya kullanımınızı büyük ölçüde azaltırsanız, çeşitli yoksunluk belirtileri yaşayabilirsiniz. Bu yoksunluk belirtilerinin yoğunluğu ve süresi, ilacın türüne ve biyolojik yapınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Yoksunluk, bazı durumlarda tatsız ve potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Bu nedenle madde kullanımınızı kesmeden veya azaltmadan önce daima doktorunuzla konuşmalısınız.

Yoksunluk Belirtileri Nelerdir?

Yoksunluk belirtileri, aldığınız ilacın türüne göre değişir. Yaygın olarak yoksunluk ile ilişkili bazı semptomlar şunları içerir:

  • iştahtaki değişiklikler
  • ruh halindeki değişiklikler
  • titreme
  • depresyon
  • tükenmişlik
  • sinirlilik
  • kas ağrısı
  • mide bulantısı
  • huzursuzluk
  • burun akması
  • uyuma güçlüğü
  • terleme
  • kusma

Bazı durumlarda halüsinasyonlar, nöbetler ve deliryum gibi daha şiddetli semptomlar da ortaya çıkabilir. Almakta olduğunuz ilacın türü, aldığınız süre ve aldığınız doz, yaşadığınız semptomların türünü ve şiddetini etkileyebilir. Yoksunluğun fiziksel semptomları sadece birkaç gün veya bir hafta sürebilirken, depresyon veya disfori gibi psikolojik yoksunluk çok daha uzun sürebilir.

Yoksunluk Nasıl Teşhis Edilir?

İnsanlar bir maddeyi almayı bıraktıklarında veya kestiklerinde yoksunluk belirtilerini fark edebilirler. Örneğin, her zamanki sabah kahvenizi kaçırmak, yorgunluk, baş ağrısı ve sinirlilik gibi kafein yoksunluğu belirtileriyle sonuçlanabilir. Yoksunluk belirtileri, bir maddeye bağımlılığın bir göstergesidir. Bir ilacı veya ilacı almayı azaltmadan veya kesmeden önce bunu güvenli bir şekilde nasıl yapacağınız ve potansiyel yoksunluk belirtilerini en aza indireceğiniz konusunda tavsiye almak için doktorunuzla konuşmalısınız. Belirtilerinizi yönetmekte sorun yaşıyorsanız doktorunuz yardımcı olabilir ve bir maddeden detoks yaparken güvenliğinizi sağlamak için tıbbi gözetim sağlayabilir. Doktorunuz ayrıca, yaşadığınız semptomların yoksunluktan mı yoksa başka bir durumun sonucu mu olduğunu belirleyebilecektir.

Yoksunluk Nedenleri Nelerdir?

Vücut ve beyin, homeostaz olarak bilinen bir denge durumunu korumak için çalışır. Bir madde almak bu dengeyi değiştirir, bu nedenle vücudunuzun belirli nörotransmiterlerin seviyelerini değiştirmek de dahil olmak üzere uyum sağlamak için adımlar atması gerekir. Bu maddeler beyninizin ödül sistemine etki ederek kimyasalların salınmasını tetikler. Belirli bir süre düzenli olarak bir madde aldığınızda, vücudunuz o maddeye karşı bir tolerans ve bağımlılık geliştirebilir. Tolerans, başlangıçta deneyimlediğiniz aynı etkileri elde etmek için maddenin daha yüksek dozlarını alması anlamına gelirken, bağımlılık, vücudunuzun yoksunluk etkilerini yaşamaktan kaçınmak için maddeye ihtiyaç duyması anlamına gelir.

Madde alımını aniden durdurur veya azaltırsanız, vücudunuzun dengesi bir kez daha bozulur ve yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. Bu tür semptomlar genellikle hem fiziksel hem de zihinseldir ve ilacın türüne bağlı olarak potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Yoksunluk belirtileri genellikle maddenin etkilerinin tersidir. Örneğin, alkol bir yatıştırıcıdır, bu nedenle aniden alkol almayı bırakırsanız, kaygı veya huzursuzluk gibi aşırı uyarılma belirtileri yaşayabilirsiniz.

Yoksunluk Türleri Nelerdir?

Yaşadığınız belirli yoksunluk belirtileri, aldığınız ilacın türüne bağlıdır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere yoksunluğa neden olabilecek bir dizi farklı ilaç türü vardır:

  • antidepresanlar
  • barbitüratlar
  • esrar
  • depresanlar
  • halüsinojenler
  • inhalanlar
  • opioidler
  • uyarıcılar

Aşağıda, yoksunluğa yol açabilecek belirli maddelere ve bu semptomların beklenen süresine bazı örnekler verilmiştir:

Alkol: Alkol almayı bırakan herkeste yoksunluk belirtileri görülmez, ancak herhangi bir süre yeterli miktarda alkol aldıktan sonra aniden bırakan çoğu kişi çok çeşitli belirtiler yaşayabilir. Çoğu zaman bu semptomlar bir nüksetmeyi tetikler.

Eroin: Eroin bağımlısı olanlar, özellikle yoğun yoksunluk belirtileri yaşarlar, ancak bu belirtilerin en kötüsü bile beş ila yedi gün içinde azalır. Bununla birlikte, bazıları için akut sonrası yoksunluk sendromu (PAWS) haftalarca hatta aylarca sürebilir.

Esrar: Alkol ve diğer uyuşturucularla karşılaştırıldığında, bazı esrar kullanıcılarının bırakmaya çalıştıklarında deneyimledikleri yoksunluk belirtileri daha hafiftir. Ancak, bu semptomların bazıları, bazıları için ilacı kullanmaya geri dönmeye karar verecek kadar tatsızdır.

Nikotin: Herkes aynı nikotin yoksunluğu semptomlarını yaşamaz. Sigara içen birçok kişinin bildiği gibi, nikotin yoksunluğu belirtisi sigarayı bırakmayı zorlaştırabilir. Bu semptomları azaltmak için de atabileceğiniz adımlar var.

Oksikodon: Oksikodon ve diğer reçeteli opioid yoksunluk semptomlarının şiddeti, genellikle ilacı ne kadar süreyle aldığınız ve ne kadar aldığınızla ilgilidir. Ağrı kesiciyi yalnızca belirtildiği şekilde aldıysanız, hiçbir yoksunluk belirtisi yaşamayabilirsiniz veya çok hafif belirtiler yaşayabilirsiniz.

Yoksunluk Nasıl Tedavi Edilir?

Yoksunluk tedavisi, semptomları hafifletebilen ve olası komplikasyonları önleyebilen destek, bakım ve ilaçları içerir. Bazı maddelerle, kişiler aniden kullanmayı bırakabilir ve yoksunluk belirtilerini kendi başlarına yönetebilirler. Örneğin, bir kişi yardım almadan kafeini bırakabilir ve rahatsız edici semptomlar geçene kadar kendi başına baş edebilir. Ancak benzodiazepinler veya alkol gibi maddeleri aniden bırakmak potansiyel olarak tehlikeli olabilir, bu nedenle bir detoks planı bulmak için daima doktorunuza danışın. Tıbbi yardımlı yoksunluk, güvende olmanızı sağlayabilir ve rahatsız edici yoksunluk belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

İlaçlar: Yoksunluk belirtilerini hafifletmek için doktorunuzun yazabileceği ilaçlar, aldığınız maddenin türüne göre değişiklik gösterecektir. Çeşitli yoksunluk türlerini tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar şunları içerir:

  • klonidin
  • klordiazepoksit
  • buprenorfin
  • diazepam
  • lorazepam
  • metadon

Belirli yoksunluk semptomlarını yönetmek için başka ilaçlar da kullanılabilir. Bunlar, anti-anksiyete ilaçları, antikonvülsanlar, antipsikotikler veya bulantı veya uyku problemlerini tedavi etmek için tasarlanmış diğer ilaçları içerebilir. Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsüne göre, çoğu durumda, uyuşturucu yoksunluğuyla ilişkili semptomlar, rahatsızlığı azaltan veya ortadan kaldıran ilaçlarla kolayca tedavi edilir. Ancak yoksunluğu tedavi etmek, bağımlılığı veya bağımlılığı tedavi etmekle aynı şey değildir.

Yoksunluk Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Tıbbi destek aramaya ek olarak, yoksunluk sürecinden geçerken kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek yapabileceğiniz şeyler de vardır:

Yardım isteyin: Geri çekmeyi ister kendi başınıza ister bir doktor gözetiminde halledin, sosyal desteğe sahip olmak önemlidir. Güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya aile üyenize, check-in yapabilmeleri ve süreç boyunca size destek olabilmeleri için söyleyin.

İyi beslenin: Besleyici, dengeli yemekler yemeye odaklanın. Kızarmış, yağlı veya şekerli yiyecekler yemek kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir.

Egzersiz yapın: Her gün biraz fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Esnemek, yürümek, yüzmek veya diğer aktiviteler ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bolca su için: Özellikle mide bulantısı ve kusma gibi grip benzeri semptomlar yaşıyorsanız, yoksunluk sürecinden geçerken susuz kalmamanız önemlidir.

OTC ilaçlarla semptomları hafifletin: Baş ağrısı, mide rahatsızlığı veya ishal gibi belirtiler yaşıyorsanız, önerilen dozlarda uygun OTC ilaçları kullanın.

Uyuyun: Yoksunluk bazen uyku güçlüğüne yol açabilse de yeterli miktarda dinlenmeye çalışın. Düzenli bir uyku programı oluşturmaya çalışın ve iyi uyku alışkanlıkları uygulayın.

Yoga ve meditasyon gibi stres yönetimi aktiviteleri de yoksunluk deneyiminizle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, başa çıkmakta zorlanıyorsanız veya herhangi bir endişe verici semptom yaşarsanız, doktorunuza ulaştığınızdan emin olun. Sevdiğiniz kişi yoksunluk sürecindeyken ikiniz için de zor olabilir. Yoksunluk, fiziksel ve duygusal olarak yorucu olabilir ve sevdiğiniz kişinin alabilecekleri tüm desteğe ihtiyacı olacaktır.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Şiddetli ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden semptomlar bazen yoksunluğa eşlik edebilir. Sevdiğiniz kişi bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsa, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir:

  • sanrılar
  • nefes almada zorluk
  • halüsinasyonlar
  • bilinç kaybı
  • hızlı kalp atımı
  • titreme veya nöbetler

Sevdiğiniz kişinin tıbbi yardıma ihtiyacı olup olmadığından emin değilseniz, dikkatli olun ve yardım isteyin.

Kaynak

Verywell Mind, What Is Withdrawal?, 2022

National Institute on Drug Abuse. Treatment Approaches for Drug Addiction.

World Health Organization. Withdrawal state.

Hosztafi. Heroin addiction. 2011.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler