Cumartesi, Aralık 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Yonca (Alfafla) Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Yonca Nedir?

Yonca bir bitkidir. İnsanlar ilaç yapmak için yapraklarını, filizini ve tohumlarını kullanır.

Yonca, böbrek problemleri, mesane problemleri ve prostat için idrar akışını artırmak için kullanılır. Ayrıca yüksek kolesterol, astım, osteoartrit, romatoid artrit, diyabet, mide fesadı ve trombositopenik purpura adı verilen bir kanama bozukluğu için de kullanılır. İnsanlar ayrıca Yoncayı A, C, E ve K4 vitaminleri ve mineral, kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir kaynağı olarak alırlar.

Ne Kadar Etkili?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkinliği değerlendirmek için yeterli kanıt yok

YONCA için etkinlik dereceleri aşağıdaki gibidir:

Etkinliği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Yüksek kolesterol: Yonca tohumları almak, yüksek kolesterol seviyesine sahip kişilerde toplam kolesterolü ve “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü düşürüyor gibi görünmektedir.
  • Böbrek sorunları
  • Mesane problemleri
  • Prostat problemleri
  • Astım
  • Artrit
  • Şeker hastalığı
  • Mide ağrısı

Nasıl Etki Eder?

Yonca, bağırsakta kolesterol emilimini engelliyor gibi görünmektedir.

Yonca Kullanmak Güvenli Mi?

Yonca yaprağı, çoğu yetişkin için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR. Ancak, yonca tohumlarını uzun süreli almak MUHTEMELEN TEHLİKELİDİR. Yonca tohumu ürünleri, lupus eritematozus adı verilen doğuştan olan bağışıklıkla ilgili hastalığa benzer reaksiyonlara neden olabilir.

Alfafla, bazı kişilerin cildinin güneşe karşı ekstra duyarlı olmasına da neden olabilir. Özellikle açık tenli iseniz güneş koruyucu ve güneş gözlüğü kullanın.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik ya da emzirme: Yoncayı, yiyeceklerde yaygın olarak bulunan miktarlardan daha büyük miktarlarda kullanmak, hamilelik ve emzirme sırasında MUHTEMELEN TEHLİKELİDİR.Yoncanın östrojen gibi davranabileceğine dair bazı kanıtlar vardır ve bu da hamileliği etkileyebilir.

Multipl skleroz (MS), lupus (sistemik lupus eritematozus, SLE), romatoid artrit gibi doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili hastalıklar: Yonca, bağışıklık sisteminin daha aktif hale gelmesine neden olabilir ve bu oto-bağışıklık hastalıklarının semptomlarını artırabilir. Otomatik bağışıklık hastalığınız varsa kullanımdan kaçınmak en iyisidir.

Meme kanseri, uterin kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis ya da uterin fibroidleri gibi hormona duyarlı durumlar: Yonca, kadınlık hormonu östrojenle aynı etkilere sahip olabilir. Östrojene maruz kalmanın durumu daha da kötüleştirebileceği herhangi bir durumunuz varsa yonca kullanmayın.

Diyabet: Yonca kan şekeri seviyesini düşürebilir. Şeker hastasıysanız ve yonca kullanıyorsanız kan şekeri seviyenizi yakından takip etmeniz önerilir.

Böbrek nakli: Alfafla ve karayılan içeren bir takviyenin üç aylık kullanımından sonra bir böbrek nakli reddi yaşandığına dair bir rapor var. Bu sonucun yonca sebebiyle ortaya çıkması daha olası görülüyor. Yoncaların bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bazı kanıtlar vardır ve bu anti-reddetme ilacı siklosporinin daha az etkili olabileceğini gösteriyor.

Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Warfarin (Coumadin)

Alfafla, çok miktarda K vitamini içerir. K vitamini vücut tarafından kan pıhtılaşmasına yardımcı olmak için kullanılır. Warfarin (Coumadin) kanın pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Kan pıhtılaşmasına yardım eden yonca, warfarinin (Coumadin) etkinliğini azaltabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda kan kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanız tavsiye edilir.

Doğum Kontrol Hapları (Doğum Kontrol İlaçları)

Bazı doğum kontrol hapları östrojen içerir. Alfafla, östrojen ile aynı etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte, yonca doğum kontrol haplarındaki östrojen kadar güçlü değildir. Doğum kontrol hapları ile birlikte yonca alınması, doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir. Yonca ile birlikte doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, prezervatif gibi ek bir doğum kontrol şekli kullanın.

Östrojenler

Yüksek miktarda yonca östrojenle aynı etkilere sahip olabilir. Ancak yüksek miktarlarda yonca bile östrojen hapları kadar güçlü değildir. Östrojen hapları ile birlikte yonca almak östrojen haplarının etkilerini azaltabilir.

Diyabet İlaçları (Antidiyabet İlaçları)

Yonca kan şekerini düşürebilir. Diyabet ilaçları da ayrıca kan şekerini düşürmek için kullanılır. Şeker hastalığı ilaçları ile birlikte alfafla alınması kan şekerinizin çok düşmesine neden olabilir. Böyle durumlarda kan şekerinizi yakından izlemeniz tavsiye edilir. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Bağışıklık Sistemini Azaltan İlaçlar (İmmunosupresanlar)

Yonca bağışıklık sistemini artırabilir. Bağışıklık sistemini artırarak yonca, bağışıklık sistemini azaltan ilaçların etkinliğini azaltabilir. 

Güneş Işığına Karşı Hassasiyeti Artıran İlaçlar (Duyarlılaştırıcı İlaçlar)

Bazı ilaçlar güneş ışığına karşı hassasiyeti artırabilir. Yüksek dozlarda yonca da, güneş ışığına karşı duyarlılığınızı artırabilir. Güneş ışığına karşı hassasiyeti artıran ilaçlarla birlikte yonca almak, güneş ışığına daha fazla duyarlı hale getirebilir ve güneş ışığına maruz kalan cildin güneş yanığı, kabarma ya da kızarıklık olasılığını artırabilir. 

Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?

Kan Şekeri Düşürebilecek Bitkiler ve Takviyeler

Yonca kan şekerini düşürebilir. Yoncayı diğer şifalı otlarla ya da kan şekerini düşürecek takviyelerle birlikte kullanmak kan şekerinin çok fazla düşmesine neden olabilir. Kan şekeri düşürebilecek otlar arasında şeytanın pençesi, çemen, guar zamkı, Panax ginseng ve Siberian ginseng bulunur.

Demir

Yonca vücudun demiri emilimini düşürebilir.

E vitamini

Yonca vücuttaki E vitamini kullanım şeklini etkileyebilir.

Yiyeceklerle Etkileşimi Var Mı?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan dozlar aşağıdaki gibidir:

Ağızdan Alım

Yüksek kolesterol için: Tipik bir doz, günde üç kez 5-10 gram ot ya da bir demlenmiş süzme çay olarak verilir. Günde üç kez 5-10 ml sıvı ekstrakt da kullanılmıştır.

Diğer İsimler

Feuille de Luzerne, Grand Trèfle, Herbe aux Bisons, Herbe à Vaches, Lucerne, Luzerne, Medicago, Medicago sativa, Phyoestrogen, Phyto-œstrogène, Purple Medick, Sanfoin.

Referanslar

  1. Mac Lean JA. Unsaponifiable substance from alfalfa for pharmaceutical and cosmetic use. Pharmaceuticals 1974;81:339.
  2. Malinow MR, McLaughlin P, Naito HK, and et al. Regression of atherosclerosis during cholesterol feeding in
  3. Ponka A, Andersson Y, Siitonen A, and et al. Salmonella in alfalfa sprouts. Lancet 1995;345:462-463.
  4. Kaufman W. Alfalfa seed dermatitis. JAMA 1954;155:1058-1059.
  5. Rubenstein AH, Levin NW, and Elliott GA. Manganese-induced hypoglycemia. Lancet 1962;1348-1351.
  6. Van Beneden, C. A., Keene, W. E., Strang, R. A., Werker, D. H., King, A. S., Mahon, B., Hedberg, K., Bell, A., Kelly, M. T., Balan, V. K., Mac Kenzie, W. R., and Fleming, D. Multinational outbreak of Salmonella enterica serotype Newport infections due to contaminated alfalfa sprouts. JAMA 1-13-1999;281:158-162. View abstract.
  7. Malinow, M. R., McLaughlin, P., Naito, H. K., Lewis, L. A., and McNulty, W. P. Effect of alfalfa meal on shrinkage (regression) of atherosclerotic plaques during cholesterol feeding in monkeys. Atherosclerosis 1978;30:27-43. View abstract.
  8. Gray, A. M. and Flatt, P. R. Pancreatic and extra-pancreatic effects of the traditional anti- diabetic plant, Medicago sativa (lucerne). Br J Nutr. 1997;78:325-334. View abstract.
  9. Mahon, B. E., Ponka, A., Hall, W. N., Komatsu, K., Dietrich, S. E., Siitonen, A., Cage, G., Hayes, P. S., Lambert-Fair, M. A., Bean, N. H., Griffin, P. M., and Slutsker, L. An international outbreak of Salmonella infections caused by alfalfa sprouts grown from contaminated seeds. J Infect.Dis 1997;175:876-882. View abstract.
  10. Jurzysta, M. and Waller, G. R. Antifungal and hemolytic activity of aerial parts of alfalfa (Medicago) species in relation to saponin composition. Adv.Exp Med Biol 1996;404:565-574. View abstract.


Popüler Gönderiler