Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Yulaf Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Yulaf Nedir?

Yulaf bir bitkidir. İnsanlar ilaç yapmak için tohumu (yulaf), yaprakları ve gövdeyi (yulaf samanı) ve kepeği (bütün yulafın dış tabakası) kullanırlar.

Yüksek tansiyon için yulaf kepeği ve yulaf kullanılır; yüksek kolestorol; diyabet; ve irritabl bağırsak sendromu (IBS), divertiküloz, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), ishal ve kabızlık gibi sindirim problemleri. Ayrıca kalp hastalığı, safra taşı, kolon kanseri ve mide kanserini önlemek için de kullanılırlar.

Yulaf en yaygın olarak kolesterolü düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için kullanılır.

Yulaf Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Muhtemel Etkili

  • Kalp hastalığı . Yulaf kepeği yüksek miktarda lif içerir. Lifli gıdalar, kalp hastalığını önlemek için yağ ve kolesterolü düşük bir diyetin parçası olarak kullanılabilir. Aslında, porsiyon başına 750 mg çözünür lif sağlayan tam yulaf içeren gıda ürünleri, ürünün doymuş yağ ve kolesterol açısından düşük bir diyetin parçası olarak dahil edildiğinde kalp hastalığı riskini azaltabileceği iddiasıyla etiketlenebilir.
  • Kolesterolü düşürmek . Yulaf, yulaf kepeği ve diğer çözünür lifler, doymuş yağda düşük bir diyetin bir parçası olarak tüketildiğinde toplam ve “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü mütevazı bir şekilde azaltabilir. Tüketilen her bir gram çözünür lif (beta-glukan) için toplam kolesterol yaklaşık 1.42 mg / dL ve LDL yaklaşık 1.23 mg / dL azalır. 3-10 gram çözünür lif yemek, toplam kolesterolü yaklaşık 4-14 mg / dL azaltabilir. Ama bir sınır var. Günde 10 gramdan daha fazla çözünebilir lif dozları etkinliği arttırmıyor gibi görünmektedir.
    Günde üç kase yulaf ezmesi (28 gram porsiyon) yemek, toplam kolesterolü yaklaşık 5 mg / dL azaltabilir. Yulaf kepeği ürünleri (yulaf kepeği muffinleri, yulaf kepeği gevreği, yulaf kepeği Os, vb.) Toplam çözünür lif içeriğine bağlı olarak kolesterolü düşürme yeteneklerinde değişebilir. Tüm yulaf ürünleri, LDL ve toplam kolesterolü düşürmede, yulaf kepeği artı beta-glukan çözünür lif içeren gıdalardan daha etkili olabilir.
    FDA, kan kolesterol seviyelerini düşürmek için günde yaklaşık 3 gram çözünür lif alınmasını önerir. Ancak, bu öneri araştırma bulgularıyla eşleşmez; Kontrollü klinik çalışmalara göre, kolesterolü düşürmek için günde en az 3.6 gram çözünür lif gereklidir.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Diyabet . 6 hafta boyunca yulaf ve yulaf kepeği yemek, tip 2 diyabetli kişilerde yemek öncesi kan şekeri, 24 saat kan şekeri ve insülin seviyelerini azaltır. Diğer karbonhidratlar yerine 50-100 gram yulaf yemek, bazı insanlarda yemek sonrası kan şekerini azaltır. Uzun vadeli, diğer karbonhidratlar yerine 100 gram yulaf yemek, kan şekeri üzerinde en uzun süreli etkiye sahiptir. Ayrıca, günde 25 gram çözünür lif içeren 50 gram yulaf kepeği tüketmenin, Amerikan Diyabet Derneği tarafından önerilen günlük 24 gramlık standart orta lif diyetinden daha etkili olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
  • Mide kanseri . Yulaf ve yulaf kepeği gibi yüksek lifli yiyecekler yiyenlerin mide kanseri riski daha düşük gibi görünmektedir.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Kolon kanseri . Yulaf kepeği veya yulaf yiyen insanların kolon kanseri riski daha düşük gibi görünmemektedir. Ayrıca, yulaf kepeği lifi yemek, kolon tümörü nüks riski ile bağlantılı değildir.
  • Yüksek tansiyon . Yulaf ezmesi veya yulaf gevreği olarak yulaf yemek, biraz yüksek tansiyonu olan erkeklerde kan basıncını azaltmaz.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Zihinsel işlev . İlk araştırmalar, belirli bir yabani yeşil yulaf özütünün (Neuravena) alınmasının sağlıklı yetişkinlerde zihinsel performans hızını artırabileceğini göstermektedir.
  • Kuru cilt . Kolloidal yulaf özü içeren losyon kullanmak kuru cildi iyileştirir gibi görünüyor.
  • HIV hastalığı olan kişilerde yağ yeniden dağıtım sendromunun önlenmesi . Yeterli enerji ve protein içeren yulaf dahil yüksek lifli bir diyet yemek, HIV’li kişilerde yağ birikimini önleyebilir. Toplam diyet lifi içindeki bir gramlık artış yağ birikimi riskini% 7 azaltabilir.
  • Ülseratif kolit . Erken araştırmalar, ağızdan spesifik bir yulaf bazlı ürün (Profermin) almanın semptomları azaltabileceğini ve ülseratif kolitin tekrarlanmasını önleyebileceğini göstermektedir.
  • Böbrek hastalığı olan kişilerde kaşıntılı cilt . Erken araştırmalar, yulaf içeren losyon uygulamanın bu durumdaki insanlarda cilt kaşıntısını azalttığını göstermektedir. Losyon, 10 mg antihistamin hidroksizin almanın yanı sıra işe yarıyor gibi görünüyor.
  • Kaygı .
  • Mesane zayıflığı .
  • Yağın bağırsaktan emilmesini engeller .
  • Kabızlık .
  • Divertiküloz .
  • Gut .
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı .
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS) .
  • Eklem ve tendon bozuklukları .
  • Böbrek rahatsızlıkları .
  • Sinir bozuklukları .
  • Afyon ve nikotin yoksunluğu .
  • Safra taşlarının önlenmesi .
  • Cilt hastalıkları .
  • Stres .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için yulaf oranı için daha fazla kanıt gereklidir.

Yulaf Nasıl Etki Eder?

Yulaf, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve dolgunluk hissine neden olarak iştahı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Yulaf kepeği, kalp hastalığına, yüksek kolesterol ve diyabete katkıda bulunan maddelerin bağırsağından emilimini engelleyerek işe yarayabilir. Cilde uygulandığında yulaf şişmeyi azaltır.

Yulaf Kullanmak Güvenli Midir?

Yulaf kepeği ve yulaf, gıdalarda bulunan miktarda kullanıldığında çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Yulaf bağırsak gazına ve şişkinliğe neden olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için, düşük bir dozla başlayın ve yavaşça istenen miktara yükseltin. Vücudunuz kepek yulafına alışacak ve yan etkiler muhtemelen ortadan kalkacaktır.

Yulaf özü içeren losyon cilt üzerinde kullanımı MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Bununla birlikte, yulaf içeren ürünleri cilde koymak bazı insanların patlamasına neden olabilir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Yulaf kepeği ve yulaf, hamile ve emziren kadınlar tarafından gıdalarda bulunan miktarlarda yutulduğunda MUHTEMELEN GÜVENLİDİR.

Yiyecekleri yutma veya çiğneme problemleri : Yutma problemleriniz varsa (örneğin bir felçten) veya eksik dişler veya zayıf takma protezleri nedeniyle çiğneme konusunda sorun yaşıyorsanız, yulaf yemekten kaçınmak en iyisidir. Kötü çiğnenmiş yulaf, bağırsağın tıkanmasına neden olabilir.

Özofagus, mide ve bağırsaklar dahil sindirim sistemi bozuklukları : Yulaf ürünleri yemekten kaçının. Yiyeceğinizin sindirilmesi için gereken süreyi uzatabilecek sindirim sorunları, yulafın bağırsağınızı bloke etmesine izin verebilir.

Yulaf Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Bu ürünün herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmediği bilinmemektedir. Ancak yine de bu ürünü almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşmanız tavsiye edilir.

Yulaf Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Otlar ve takviyeler ile bilinen bir etkileşimi yoktur.

Yulaf Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Yulaf Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

AĞIZLA :

  • Yüksek kolesterol için : Düşük yağ diyetinin bir parçası olarak günde 3.6-10 gram beta-glukan (çözünür lif) içeren yulaf kepeği veya yulaf ezmesi gibi 56-150 gram tam yulaf ürünü. Yarım bardak (40 gram) Quaker yulaf ezmesi 2 gram beta-glukan içerir; bir bardak (30 gram) Cheerios bir gram beta-glukan içerir.
  • Tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri seviyelerini düşürmek için : Günde 25 grama kadar çözünür lif içeren tam yulaf ürünleri gibi yüksek lifli gıdalar kullanılır. 38 gram yulaf kepeği veya 75 gram kuru yulaf ezmesi yaklaşık 3 gram beta-glukan içerir.

Diğer İsimler

Avena, Avena Fructus, Avena byzantina, Avena orientalis, Avena sativa, Avena volgensis, Avenae Herba, Avenae Stramentum, Avoine, Avoine Entière, Avoine Sauvage, Tahıl Lifi, Diyet Lifi, Farine d’Avoine, Fiber Alimentaire, Fiber Céréalière, Fiber d ‘Avoine, Folle Avoine, Tahıl d’Avoine, Yeşil Yulaf, Yeşil Yulaf Otu, Kabuğu çıkarılmış tane, Gruau, Haber, Hafer, Yulaf, Yulaf Kepeği, Yulaf Lif, Yulaf Unu, Yulaf Meyvesi, Yulaf Tahıl, Yulaf Otu, Yulaf Otu, Yulaf Saman, Yulaf Üstleri, Yulaf Ezmesi, Yulaf Ezmesi, Yulaf, Paille, Paille d’Avoine, Yulaf lapası, Haddelenmiş Yulaf, Son d’Avoine, Saman, Bütün Yulaf, Bütün Yulaf, Yabani Yulaf Otu, Yabani Yulaf Sütlü Tohum.

Medlineplus, Oats, 2020

Popüler Gönderiler