Zeolit Nedir?
Zeolit birçok endüstriyel, tarımsal ve medikal alanda kullanılan önemli bir mineraldir.
Zeolit Formülü Nedir?
Genel olarak zeolitler, kristal yapılarında su taşıyabilen ve M2 / nO.Al2O3.xSiO2.yH2O formülüne sahip olan alüminosilikat mineralleridir.
Zeolit formülünde: M olarak ifade edilen sodyum, lityum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum dahil olmak üzere bir dizi metalden herhangi biri olabilir. New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Araştırma Vakfı’na göre, “n” değişkeni, metal katyonunun değerini ve zeolit yapısındaki su moleküllerinin sayısını “y” olarak ifade etmektedir. Bir zeolit, Abbey Bülteninin açıkladığı gibi, her alüminyum atomu için en az bir silikon atomuna sahip olacaktır.
Zeolit Kimyasal Özellikleri
Isı, zeolitlerin su moleküllerini bırakmasına ve adsorpsiyon işlemi yoluyla diğer molekülleri çevrelerinden almasına neden olur. California’daki San Diego’ya (UCSD) göre zeolitin yapısı belirli çaplardaki molekülleri hedefler.
Antioksidan Zeolit Faydaları
Vücudunuza yarar sağlamanın bir diğer yolu da Zeolit ile detokstur. Zeolit önemli bir antioksidandır.
Zeolit doğal olarak mineral içerir ve kayalarda, killerde bulunur. Dünyada üzerindeki kültürlerde sanayileşmiş medeniyetin yükselişinden önce sağlık amaçlı kil tüketilirdi ve bildiğiniz üzere doğada birçok hayvan türü de toprak mineralleri tüketir.
Zeolitin birçok endüstriyel, tarımsal ve medikal kullanımı bulunmaktadır. En sık olarak, ileri düzeydeki materyallerin hazırlanmasında, suyun saflaştırılmasında ve tarımsal ve medikal sektörde kullanılmaktadır.
Zeolitin Sağlık için Faydaları
Zeolit ile detoksun olası faydaları için çok sayıda araştırma yapılmıştır ve bu çalışmalar Zeolit’in vücudun pH dengesini sağladığını, alerjileri azalttığını, antioksidan gibi hareket ettiğini ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirdiğini göstermiştir [1].
Zeolit aynı zamanda, sindirime yardımcı olur daha önemlisi toksik metallerin vücuttan atılmasını sağlar.
Doğal Zeolit, klinoptilolit, toksik metallerin idrar yapma sırasında vücut depolarından temel elektrolitlerin tüketilmeden ayrılması sırasında keşfedilmiştir [2].
Bu çalışmalar, Zeolitin birikmiş zehirli metalleri ortadan kaldırmasında yardımcı olabileceği için teşvik edilmektedir.
Zeolitin sağlık sektöründeki faydaları yıllardır bilinmektedir. Kanın arıtılmasında kullanılmaktadır. Zeolit besin destekleri vücuttaki kurşunun temizlenmesinde kullanılmaktadır ve aynı zamanda diyare ve zararlı organizmalarla savaştığı bilinmektedir [3] [4].
Zeolit Nasıl Çalışır?
Zeolitin içeriğindeki moleküller farklı toksinlere saldıran ve hapseden çok güçlü manyetik enerji içerirler. Zeolit, metalleri ilişkili dokulardan çeker ve kendine bağlar.
Bu özelliği ile özellikle kurşun, aliminyum, kadmium, arsenik ve civanın uzaklaştırılmasında önemlidir. Bu metaller idrar ya da dışkı yoluyla vücuttan atılırlar.
Global Healing Center, Detoxing with Zeolites, 2014
Referanslar:
- Dogliotti G, Malavazos AE, Giacometti S, Solimene U, Fanelli M, Corsi MM, Dozio E. Natural zeolites chabazite/phillipsite/analcime increase blood levels of antioxidant enzymes. J Clin Biochem Nutr. 2012 May;50(3):195-8. doi: 10.3164/jcbn.11-63. Epub 2011 Nov 29.
- James L Flowers, Stewart A Lonky, Erik J Deitsch. . Dovepress Journal. 2009 November. Volume 2009:1 Pages 11 – 18 DOI: http://dx.doi.org/10.2147/NDS.S8043.
Beltcheva M, Metcheva R, Popov N, Teodorova SE, Heredia-Rojas JA, Rodríguez-de la Fuente AO, Rodríguez-Flores LE, Topashka-Ancheva M.