Zetia Nedir?
Zetia, yüksek kolesterol semptomlarını tedavi etmek ve kolesterolü düşürmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Lipid Düşürücü Ajanlar, 2-Azetidinonlar adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Zetia tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. 10 yaşından küçük çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.
Zetia’nın Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Zetia, aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir:
- kas ağrısı, hassasiyeti veya zayıflığı
- ateş, sıradışı yorgunluk
- tıkalı burun, sinüs ağrısı, boğaz ağrısı
- koyu renkli idrar, ishal
Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.
Endikasyonları Nelerdir?
Lipit değiştirici ajanlarla tedavi, hiperkolesterolemiye bağlı aterosklerotik vasküler hastalık açısından anlamlı derecede yüksek risk altında olan kişilerde çoklu risk faktörü müdahalesinin yalnızca bir bileşeni olmalıdır. Doymuş yağ ve kolesterol ile sınırlandırılmış bir diyete yanıt ve diğer farmakolojik olmayan önlemler tek başına yetersiz olduğunda ilaç tedavisi diyete ek olarak endikedir.
Tek başına uygulanan Zetia, yüksek toplam kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol, apolipoprotein B ve yüksek yoğunluklu olmayan lipoprotein kolesterolün azaltılması için diyete yardımcı tedavi olarak endikedir.
Redüktaz inhibitörü (statin) ile kombinasyon halinde uygulanan Zetia, yüksek total-C, LDL-C, Apo B’nin azaltılması için diyete yardımcı tedavi olarak endikedir.
Zetia ve atorvastatin veya simvastatinin kombinasyonu, diğer lipid düşürücü tedavilere ek olarak veya bu tür tedaviler mevcut değilse, HoFH’li hastalarda yüksek total-C ve LDL-C seviyelerinin azaltılması için endikedir.
Zetia, homozigot ailesel sitosterolemili hastalarda yüksek sitosterol ve kampesterol düzeylerinin düşürülmesi için diyete yardımcı tedavi olarak endikedir.
Kullanım Sınırlamaları Nelerdir?
Zetia’nın kardiyovasküler morbidite ve mortalite üzerindeki etkisi belirlenmemiştir. Fredrickson Tip I, III, IV ve V dislipidemilerinde çalışılmamıştır.
Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?
Kullanım: Zetia yiyecekle birlikte veya yiyeceksiz uygulanabilir. Artan etki için bir statin (primer hiperlipidemili hastalarda) veya fenofibrat (karışık hiperlipidemili hastalarda) ile birlikte uygulanabilir.
Genel Dozlama Prensipleri: Önerilen Zetia dozu günde bir kez 10 mg’dır. Zetia’nın dozlanması, bir safra asidi sekestranının uygulanmasından 2 saat önce veya 4 saat sonra yapılmalıdır. Hafif karaciğer yetmezliği olan, böbrek yetmezliği olan ve geriatrik hastalarda dozaj ayarlamasına gerek yoktur.
Uyarılar ve Önlemler
Karaciğer Enzimleri: Zetia bir statin ile birlikte uygulandığında, tedavinin başlangıcında ve statin önerilerine göre karaciğer testleri yapılmalıdır. ALT veya AST ≥3 x NÜS’de artış devam ederse, Zetia ve / veya statini geri çekmeyi düşünmek gerekir.
Miyopati / Rabdomiyoliz: Zetia ve hastanın eşzamanlı olarak aldığı herhangi bir statin veya fibrat, miyopati teşhisi konulursa veya bundan şüphelenilirse derhal kesilmelidir. Kas semptomlarının varlığı ve ULN’nin> 10 katı CPK seviyesi miyopatiyi gösterir.
Karaciğer Yetmezliği: Orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda artan ezetimib maruziyetinin bilinmeyen etkileri nedeniyle, bu hastalarda Zetia önerilmemektedir.
Kas Ağrısı: Ezetimib ile tedaviye başlayan tüm hastalara miyopati riski hakkında bilgi verilmeli ve herhangi bir açıklanamayan kas ağrısı, hassasiyeti veya güçsüzlüğünü derhal bildirmeleri söylenmelidir. Bazı ilaç türlerini alırken bunun meydana gelme riski artar. Hastalar hem reçeteli hem de reçetesiz satılan tüm ilaçları doktorlarıyla tartışmalıdır.
Gebelik: Çocuk doğurma çağındaki kadınlara, statin tedavisine eklenen Zetia’yı kullanırken gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları önerilmelidir. Hastalarla gelecekteki hamilelik planlarını tartışmak ve gebe kalmaya çalışıyorlarsa, Zetia kombinasyonunu ve statin tedavisinin ne zaman durdurlacağını tartışmak gerekir. Hastalara, hamile kalmaları halinde Zetia kombinasyonu ve statin tedavisini bırakmaları ve sağlık uzmanlarını aramaları tavsiye edilmelidir.
Emzirme Dönemi: Emziren kadınlara statin tedavisine eklenen Zetia’yı kullanmamaları tavsiye edilmelidir. Lipid bozukluğu olan ve emziren hastalara, sağlık uzmanları ile seçenekleri tartışmaları tavsiye edilmelidir. Ezetimibin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç insan sütüne geçtiğinden, Zetia bir emziren kadına uygulandığında dikkatli olunmalıdır. Zetia, potansiyel faydası bebek için potansiyel riski haklı çıkarmadıkça emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Pediatrik Kullanım: Total ezetimibe (ezetimibe + ezetimibe-glukuronid) göre ergenler ve yetişkinler arasında farmakokinetik fark yoktur. 10 yaşın altındaki pediyatrik popülasyondaki farmakokinetik veriler mevcut değildir.
Geriatrik Kullanım: Bu hastalar ve daha genç hastalar arasında güvenlik ve etkinlik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir ve bildirilen diğer klinik deneyimler, yaşlılar ve daha genç hastalar arasındaki yanıtlardaki farklılıkları belirlememiştir, ancak bazı yaşlı bireylerin daha fazla duyarlılığı göz ardı edilemez.
Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?
Doz aşımı durumunda, semptomatik ve destekleyici önlemler alınmalıdır.
Kontrendikasyonları Nelerdir?
Zetia, aşağıdaki durumlara sahip olan hastalarda kontrendikedir:
- Zetia’nın bir statin ile kombinasyonu, aktif karaciğer hastalığı olan veya hepatik transaminaz seviyelerinde açıklanamayan kalıcı yükselmeleri olan hastalar
- Hamile olan veya hamile kalabilen kadınlar
- Emziren anneler
Bu ürünün herhangi bir bileşenine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalar
Hareket Mekanizması Nedir?
Ezetimib, kolesterolün ince bağırsak tarafından emilimini engelleyerek kan kolesterolünü düşürür. Ezetimib, diğer kolesterol düşürücü bileşik sınıflarından farklı bir etki mekanizmasına sahiptir. Ezetimibin moleküler hedefinin, kolesterol ve fitosterollerin bağırsak alımında rol oynayan sterol taşıyıcı Niemann-Pick C1-Like 1 (NPC1L1) olduğu gösterilmiştir. Ezetimib, karaciğerde kolesterol sentezini inhibe etmez veya safra asidi atılımını artırmaz. Bunun yerine ezetimib, ince bağırsağın fırça sınırında lokalize olur ve kolesterol emilimini inhibe ederek bağırsak kolesterolünün karaciğere verilmesinde bir azalmaya yol açar. Bu, hepatik kolesterol depolarında bir azalmaya ve kolesterolün kandan temizlenmesinde bir artışa neden olur; bu farklı mekanizma, statinler ve fenofibratınkini tamamlayıcı niteliktedir.
Oral uygulamadan sonra ezetimib emilir ve büyük ölçüde farmakolojik olarak aktif bir fenolik glukuronide (ezetimib-glukuronid) konjuge edilir. Ezetimibin mutlak biyoyararlanımı belirlenemez çünkü bileşik, enjeksiyon için uygun sulu ortamda hemen hemen çözünmez.
Ezetimib esas olarak ince bağırsakta ve karaciğerde glukuronid konjugasyonu yoluyla metabolize olur ve ardından safradan ve renal olarak atılır. Değerlendirilen tüm türlerde minimal oksidatif metabolizma gözlemlenmiştir.
Güvenli ve Etkili Kullanımı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?
İlaçlar bazen hasta bilgilendirme broşürlerinde belirtilmeyen durumlar için reçete edilir. Zetia’yı reçete edilmediği bir durum için kullanmamak ve aynı duruma sahip olsalar bile başkalarına vermemek gerekmemektedir.