Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Zoladex Nedir?

Zoladex, goserelin içeren ve vücutta seks hormonlarının üretimini baskılayarak çalışan gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri adı verilen bir ilaçtır. Zoladex tipik olarak deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır ve uygulama dozajı ve sıklığı tedavi edilen duruma bağlı olacaktır. Zoladex’i alırken sağlık uzmanınızın verdiği talimatlara uymanız önemlidir.

Zoladex Ne İçin Kullanılır?

Zoladex, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için kullanılır:

Prostat kanseri: Zoladex ilerlemiş prostat kanserinin tedavisinde kullanılır. Prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilen veya durdurabilen testosteron üretimini baskılayarak çalışır.

Meme kanseri: Zoladex, hormon reseptörü pozitif meme kanseri olan premenopozal kadınların tedavisinde kullanılır. Göğüs kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilen veya durdurabilen östrojen üretimini baskılayarak çalışır.

Endometriozis: Zoladex, rahmi kaplayan dokunun rahmin dışında büyüdüğü bir durum olan endometriyozu tedavi etmek için kullanılır. Zoladex, endometriyal dokunun büyümesini uyaran östrojen üretimini baskılayarak ağrı ve ağır adet kanaması gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Erken ergenlik: Zoladex, ergenliğin kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başladığı bir durum olan erken ergenliği tedavi etmek için kullanılır. Zoladex, seks hormonlarının üretimini baskılayarak ergenliğin başlamasını geciktirebilir.

Zoladex tipik olarak deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır ve uygulama dozajı ve sıklığı tedavi edilen duruma bağlı olacaktır. Zoladex’i alırken sağlık uzmanınızın verdiği talimatlara uymanız önemlidir.

Zoladex Nasıl Kullanılır?

Zoladex tipik olarak deri altına veya kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Uygulamanın dozajı ve sıklığı, tedavi edilen spesifik duruma ve bireysel hastanın ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Prostat kanseri ve meme kanseri için Zoladex genellikle 28 günde bir verilir, ancak sıklık hastanın tedaviye yanıtına bağlı olarak değişebilir. Endometriozis için, Zoladex tipik olarak altı aya kadar her 28 günde bir verilir. Erken ergenlik için, Zoladex genellikle uygun ergenlik yaşına ulaşılana kadar her 28 günde bir verilir.

Sağlık uzmanınız, tıbbi geçmişinize, tedavi edilmekte olan durumunuza ve yaşınız, kilonuz ve genel sağlık durumunuz gibi diğer faktörlere bağlı olarak Zoladex enjeksiyonlarının uygun dozunu ve sıklığını belirleyecektir. Zoladex’i alırken sağlık uzmanınızın verdiği talimatlara uymanız önemlidir. Önce sağlık uzmanınıza danışmadan Zoladex almayı bırakmayın veya dozunuzu değiştirmeyin.

Zoladex’in Yan Etkileri Nelerdir?

Zoladex, herhangi bir ilaç gibi yan etkilere neden olabilir. Zoladex’in yaygın yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • sıcak basmaları
  • terleme
  • vajinal kuruluk veya tahriş
  • azalmış cinsel dürtü
  • erektil disfonksiyon
  • baş ağrısı
  • baş dönmesi
  • tükenmişlik
  • uykusuzluk
  • ruh hali değişiklikleri
  • eklem ağrısı
  • mide bulantısı
  • kabızlık veya ishal
  • enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve zamanla kendiliğinden geçer. Ancak, aşağıdaki daha ciddi yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal sağlık uzmanınıza başvurmalısınız:

  • göğüs ağrısı veya rahatsızlık
  • nefes darlığı
  • hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • şiddetli baş dönmesi veya bayılma
  • şiddetli alerjik reaksiyon

Zoladex ayrıca kırık riskini artırabilen kemik kaybına da neden olabilir. Zoladex’i uzun süre kullanan hastaların bu potansiyel yan etkiyi izlemek için kemik yoğunluğu testinden geçmesi gerekebilir. Bunlar Zoladex’in tüm olası yan etkileri değildir. Bu ilacın yan etkileri hakkında herhangi bir endişeniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.

Zoladex Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Zoladex reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel takviyeler dahil olmak üzere diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Potansiyel olarak zararlı ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için sağlık uzmanınıza vitaminler ve takviyeler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları söylemeniz önemlidir. Zoladex ile etkileşime girebilecek bazı ilaçlar şunlardır:

  • Hormonal kontraseptifler
  • Antiandrojenler
  • Testosteron veya östrojen seviyelerini etkileyen ilaçlar
  • Antikoagülanlar
  • Bitkisel takviyeler

Zoladex ile etkileşime girebilecek tek ilaçlar bunlar değildir. Sağlık uzmanınız, Zoladex’in sizin için güvenli olup olmadığını ve herhangi bir doz ayarlaması gerekip gerekmediğini belirlemek için tıbbi geçmişinizi ve mevcut ilaç rejiminizi gözden geçirecektir. Zoladex kullanırken herhangi bir yan etki veya olağandışı semptom yaşarsanız, sağlık uzmanınızın talimatlarını dikkatle izlemeniz ve onları bilgilendirmeniz önemlidir.

Zoladex Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Zoladex aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli durumlarda kullanılmamalıdır:

Aşırı duyarlılık: Zoladex, goserelin veya diğer GnRH agonistlerine aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Hamilelik: Zoladex gelişmekte olan fetüse zarar verebileceğinden hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

Emzirme: Zoladex anne sütüne geçebileceği ve emzirilen bebeğe zarar verebileceği için emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Anormal vajinal kanama: Zoladex, bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmemiş anormal vajinal kanaması olan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Omurilik sıkışması: Zoladex, omurilik sıkışması olan veya gelişme riski olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Hipokalsemi: Zoladex, hipokalsemi veya kemik metabolizmasını etkileyen diğer durumları olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Şiddetli karaciğer veya böbrek hastalığı: Zoladex, ciddi karaciğer veya böbrek hastalığı olan hastalarda vücuttan daha yavaş atılabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Kardiyovasküler hastalık: Zoladex, prostat kanseri olan erkeklerde kardiyovasküler olay riskini artırabileceğinden, kardiyovasküler hastalık öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Zoladex ile tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanınızı tıbbi geçmişiniz ve mevcut tıbbi durumlarınız hakkında bilgilendirmeniz önemlidir. Zoladex’in sizin için güvenli olup olmadığına ve herhangi bir doz ayarlamasının gerekip gerekmediğine karar vereceklerdir.

Zoladex Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zoladex kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır:

Kemik kaybı: Zoladex, kırık riskini artırabilen kemik kaybına neden olabilir. Sağlık uzmanınız, bu potansiyel yan etkiyi izlemek için kemik yoğunluğu testi önerebilir.

Kardiyovasküler risk: Zoladex, prostat kanseri olan erkeklerde kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler olayların riskini artırabilir. Sağlık uzmanınız, Zoladex ile tedavi sırasında kardiyovasküler sağlığınızın izlenmesini önerebilir.

Hormonal değişiklikler: Zoladex, vücutta bir dizi hormonal değişikliğe neden olabilen seks hormonlarının üretimini baskılayarak çalışır. Kadınlar sıcak basmaları, vajinal kuruluk veya tahriş ve cinsel dürtüde azalma yaşayabilir. Erkekler erektil disfonksiyon ve azalmış cinsel dürtü yaşayabilir.

Doğurganlık: Zoladex geçici veya kalıcı kısırlığa neden olabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, Zoladex ile tedaviye başlamadan önce bunu sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.

Enjeksiyon yeri reaksiyonları: Zoladex, enjeksiyon yerinde ağrıya, şişmeye veya kızarıklığa neden olabilen deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Diğer ilaçlar: Zoladex, reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel takviyeler dahil olmak üzere diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Potansiyel olarak zararlı ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için aldığınız tüm ilaçları sağlık uzmanınıza bildirmeniz önemlidir.

Uygunluk: Zoladex, sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde kullanılmalıdır. Önce sağlık uzmanınıza danışmadan Zoladex almayı bırakmayın veya dozunuzu değiştirmeyin.

Zoladex ile tedaviye başlamadan önce bu hususları sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir. Sağlık uzmanınız, Zoladex’in sizin için güvenli olup olmadığına ve herhangi bir doz ayarlaması veya ek izleme gerekip gerekmediğine karar verecektir.

Zoladex’in Türkiye’de Bulunma Durumu Nedir?

Zoladex, Türkiye’de bulunmakla birlikte SGK tarafından geri ödeme kapsamındadır. Zoladex Depot 3,6 mg 1 enjektör ambalaj perakende satış fiyatı 1218,20 TL ve Zoladex LA Depot Subkutan İmplant 10,8 mg 1 enjektör ambalaj perakende satış fiyatı 2801,63 TL’dir.

Kaynak

Zoladex prescribing information, AstraZeneca Pharmaceuticals LP.

American Society of Clinical Oncology (ASCO) clinical practice guidelines for the use of luteinizing hormone-releasing hormone (LHRH) agonists in prostate cancer.

National Comprehensive Cancer Network (NCCN) clinical practice guidelines for prostate cancer and breast cancer.

UpToDate database, topic “Goserelin for prostate cancer” and “Adjuvant endocrine therapy for women with hormone receptor-positive breast cancer”.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler