Cumartesi, Nisan 27, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kasık fıtığı nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemleri

Kasık fıtığı nedir?

Kasık fıtığı karın bölgesinde kasık bölgesi yakınında meydana gelir. Yağ veya bağırsak dokuları karın duvarında sağ veya sol kasık kanalına yakın bir zayıflıktan ilerlediğinde gelişirler. Her inguinal kanal, karın tabanında bulunur.

Hem erkek hem de kadın kasık kanallarına sahiptir. Erkeklerde testisler genellikle doğumdan birkaç hafta önce kanallarından inerler. Kadınlarda, her kanal uterusun yuvarlak ligamentinin geçiş yeridir. Bu geçidin içinde veya yakınında fıtık varsa, çıkıntılı bir çıkıntıya neden olur. Hareket sırasında ağrılı olabilir.

Birçok insan bu tür fıtık tedavisi istemez çünkü küçük olabilir veya herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Acil tıbbi tedavi daha fazla çıkıntı ve rahatsızlığı önlemeye yardımcı olabilir.

Kasık fıtığı nerede olur?

Kasık fıtığı karın bölgesi ile kasık bölgemizin birleştiği noktada genellikle gözlenir. Buradaki kas tabakasında oluşabilecek hasar veya zayıflıklardan dolayı karın duvarı görevini iyi yapamayabilir.

Kasık fıtığı ağrısı

Kasık fıtığı ne yazık ki ağrıya neden olur. Ağrının olması hastalığın ilerlediğini bize gösterir.

Özellikle ağrıyan kasık fıtığı için cerrahi tedavinin hızlıca planlanması gereklidir.

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığı görünümleri ile en belirgindir. Kasık veya kasık bölgesi boyunca ayağa kalktığınızda veya öksürdüğünüzde boyutta bir artış görülebilecek çıkıntılara neden olurlar. Bu fıtık tipi ağrılı veya dokunuşa duyarlı olabilir.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • öksürürken, egzersiz yaparken veya eğildiğinde ağrı
  • yanma hissi
  • keskin acı
  • kasıkta ağır veya tam bir sansasyon
  • erkeklerde skrotum şişmesi

Kasık fıtığı belirtileri kadınlarda

Kadınlarda da yukarıdakilere benzer bulgular olur. Kadınlarda sadece erkeklerde gözlenen skrotum şişmesi gözlenmez. Diğer bulguların olması beklenir.

Kasık fıtığı nedenleri ve risk faktörleri

Bu fıtık türünün bir nedeni yok. Bununla birlikte, karın ve kas kaslarındaki zayıf noktaların önemli bir katkı olduğu düşünülmektedir. Vücudun bu bölgesine fazladan baskı yapılması fıtığa neden olabilir.

Bazı risk faktörleri bu durum şansınızı artırabilir. Bunlar şunları içerir:

Kasık fıtığı tipleri

Kasık fıtıkları dolaylı veya doğrudan , hapsedilmiş veya boğulmuş olabilir .

Dolaylı kasık fıtığı

Dolaylı bir kasık fıtığı en sık görülen türüdür. Genellikle erken doğumlarda, kasık kanalı kapanmadan önce ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu tür fıtıklar yaşamınız boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu durum erkeklerde en yaygın olanıdır.

Doğrudan kasık fıtığı

Doğrudan bir inguinal herni en sık, yaşlandıkça erişkinlerde görülür. Popüler inanış, yetişkinlik döneminde kasları zayıflatmanın doğrudan kasık fıtığına yol açtığı yönündedir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne (NIDDK) göre , erkeklerde bu fıtık türü daha yaygındır.

Sıkışmış kasık fıtığı

Sıkışmış bir kasık fıtığı, kasıkta doku sıkışıp kaldığında ve azaltılamadığında meydana gelir. Bu, tekrar yerine itilemediği anlamına gelir.

Boğulmuş kasık fıtığı

Boğulmuş kasık fıtığı daha ciddi bir tıbbi durumdur. Bu, hapsedilen fıtıktaki bağırsakta kan akışını kestiği zamandır. Boğulmuş fıtıklar hayatı tehdit eder ve acil tıbbi bakım gerektirir.

Kasık fıtığı tanısı

Doktorunuz, fiziksel bir muayene sırasında genellikle kasık fıtığı teşhisi koyabilir. Muayene sırasında doktorunuz ayakta dururken öksürmenizi isteyecektir, böylece fıtığı en belirgin olduğunda kontrol edebilirler.

İndirgenebilir olduğunda, siz veya doktorunuz kasık fıtığı belinize yatarken kolayca karnınıza geri götürebilirsiniz. Ancak, bu başarısız olursa, hapsedilmiş veya boğulmuş bir kasık fıtığı olabilir.

Kasık fıtığı zararları

Kasık fıtığı ilk başta ağrı ile kendini gösterebilir, veya kasığınızda bir şişlik ile. Temelde ağrıya neden olan veya şişliğe neden olan kasık duvarındaki boşluğa yerleşen bağırsaklarınızdır.

Bu nedenle bağırsaklarınız burada sıkışabilir, sıkışan bağırsaklarınız yeterince kanlanamaz ise daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu sorunların olmaması için kasık fıtığının ameliyat ile tedavi edilmesi gereklidir.

Aksi taktirde bağırsaklarda kangren gelişebilir. Bu durumda ölüm ile sonuçlanabilir. Günümüzde bu tip vakalar kalmamıştır, ancak dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.

Kasık fıtığı tedavi seçenekleri

Kasık fıtığı ameliyatı

Cerrahi inguinal fıtıklar için birincil tedavi yöntemidir. İyi eğitimli bir cerrah tarafından yapıldığında çok yaygın bir işlemdir ve çok başarılı bir işlemdir.

Seçenekler arasında açık bir inguinal herniyorafi veya laparoskopik inguinal herniyorafi bulunur. Açık kasık fıtığı tedavisinde , kasık yakınındaki karın bölgesine daha büyük bir insizyon yapılır. Laparoskopik kasık fıtığı ritminde, çok sayıda küçük karın kesiği yapılır. Uçunda yanan bir kamera bulunan uzun ve ince bir tüp, cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi için vücudunuzun içini görmesine yardımcı olur.

Her iki cerrahi yaklaşımın amacı, iç karın dokusunu / dokularını karın boşluğuna geri döndürmek ve karın duvarı defektini onarmaktır. Ağ örgüsü genellikle karın duvarını güçlendirmek için yerleştirilir. Yapılar uygun yerlerine yerleştirildiğinde, cerrahınız açıklığı dikişler, zımbalar veya yapışkan tutkal ile kapatacaktır.

Laparoskopik ve kasık fıtığı onarımı için potansiyel artıları ve eksileri vardır. Örneğin, daha kısa bir iyileşme süresi istiyorsanız, laparoskopik hernirafi tercih edilebilir. Ancak laparoskopik tamir ile fıtık nüksü riskiniz daha büyük olabilir.

Kasık fıtığı tedavi ameliyatsız

Ne yazık ki kasık fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığı ileri komplikasyonları olmaması için hızlı bir şekilde ameliyat planı yapılması gereken bir rahatsızlıktır.

İnguinal fıtıkların önlenmesi ve görünümleri

Genetik risk faktörlerini önleyemeseniz de, ortaya çıkma riskinizi veya abdominal fıtıkların ciddiyetini azaltmak mümkündür. Şu ipuçlarını takip edin:

Erken cerrahi tedavi kasık fıtığı tedavisinde yardımcı olabilir. Ancak, her zaman hafif nüks ve komplikasyon riski vardır. Bunlar ameliyat sonrası enfeksiyon veya kötü cerrahi yara iyileşmesi içerebilir. Yeni semptomlar yaşarsanız veya tedaviden sonra yan etkiler ortaya çıkarsa doktorunuzu arayın.

Kaynaklar:

Kasık fıtığı. (Nd).

Kasık fıtığı (2014).

Kasık ve göbek fıtığı. (Nd).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2017). Kasık fıtığı.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler