Human Papilloma Virus (HPV) – İnsan papilloma virüsü toplumda her geçen gün bilinirliği artan ve kadınlarda rahim ağzı kanserinin birincil nedeni olan bir virüstür. Yazımızda HPV nedir sorusundan teşhisine ve HPV aşısına kadar HPV ile ilgili bir çok başlık hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
HPV Nedir?
İnsan papilloma virüsü (HPV) ABD’de %25 yani 4 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir enfeksiyondur. Türkiye`de yapılmış çalışmalara göre HPV görülme ihtimali %30 olduğu raporlanmıştır.
İnsan papilloma virüsü (HPV), ağız veya genital mukoza zarları ve eller veya ayaklar gibi deri kısımlarındaki epitel hücrelerini (yüzey hücreleri) enfekte eder. Bu alanların virüsü taşıyan bir kişiyle herhangi bir teması, bulaşmaya neden olabilir.
Cinsel olarak aktif yetişkinler arasında yaygındır. Yaklaşık olarak 79 milyon Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre en az bir HPV türüne sahiptir. En az 150 çeşit HPV mevcuttur.
Bazen vücut virüsle savaşabilir ve bir ila iki yıl içinde kendini ondan kurtarabilir. Yine de bu her zaman böyle değildir. Bazı HPV türleri cilt siğilleri ve kanserler gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir .
Deriden cilde veya diğer yakın temas yoluyla yayılan virüs, belirli türler rahim ağzı kanserine neden olabilse de, genellikle kendi kendine kaybolur .
Şu anda HPV için bir tedavi yoktur, ancak semptomları tedavi edilebilir. Bazı HPV türleri kendiliğinden geçer.
Yüksek riskli suşlarla enfeksiyonu önlemek için aşılar da mevcuttur.
HPV ve HIV Arasında Fark Var Mıdır?
HPV ve HIV farklı virüslerdir.
HIV cinsel yolla bulaşmakla beraber, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Prezervatif ile önlenebilir.
HPV ve HIV arasında farklılıklar için ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
HPV ve HSV Arasında Fark Var Mıdır?
HPV ve HSV farklı virüslerdir.
HSV daha sıklıkla ağız bölgesinde uçuk yapan bir virüstür.
HPV ve HSV arasında farklılıklar için ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
HPV Nasıl Ortaya Çıkar?
HPV vücutta hiç semptom vermeden yıllarca durabilir. Ancak bağışıklık sisteminde oluşan bazı aksaklıklar her hastalık gibi HPV`nin de ortaya çıkmasının esas nedenidir.
Siğiller , HPV enfeksiyonlarının en yaygın semptomudur. Bazı insanlar için bu genital siğiller olarak oluşur .
Bunlar düz lezyonlar, küçük sap benzeri topaklar veya küçük karnabahar benzeri yumrular olarak görünebilir. Kaşınsalar da genellikle ağrıya veya rahatsızlığa neden olmazlar.
Kadınlarda genital siğiller tipik olarak vulvada ortaya çıkar, ancak vajina içinde veya servikste de görülebilir. Erkeklerde penis ve skrotumda görülürler.
HPV`de Gözlenen Siğiller
Hem erkek hem de kadınlarda anüs çevresinde genital siğiller olabilir.
Genital siğiller akla gelen ilk siğil türü olsa da, bu her zaman böyle değildir. Aşağıdakileri de deneyimleyebilirsiniz:
- Yaygın siğiller: Bu sert, kabarık yumrular eller, parmaklar veya dirseklerde görülür. Acıya neden olabilirler ve bazen kanamaya eğilimlidirler.
- Düz siğiller: Bu koyu renkli, hafif kabarık lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir.
- Plantar siğiller: Bu sert, pütürlü topaklar rahatsızlığa neden olabilir. Genellikle ayağın topuğunda veya altında görülürler.
- Orofaringeal siğiller: Bunlar dilde, yanakta veya diğer ağız yüzeylerinde oluşabilen çeşitli şekil ve boyutlarda lezyonlardır. Genellikle acı vermezler.
Çoğu durumda, HPV enfeksiyonları belirti göstermez ve kendiliğinden düzelir. Ancak iki tür , HPV-16 ve HPV-18 prekanseröz servikal lezyonlara ve rahim ağzı kanserine neden olabilir .
Bağışıklık sisteminizin durumuna bağlı olarak, bunun gelişmesi 5 ila 20 yıl sürebilir.
Rahim ağzı kanseri, daha sonraki bir aşamaya gelene kadar genellikle asemptomatiktir. Rahim ağzı kanserinin ileri semptomları şunları içerir:
- düzensiz kanama, dönemler arasında kanama veya seks sonrası anormal vajinal kanama
- bacak, sırt veya pelvik ağrı
- vajinal ağrı
- kötü kokulu akıntı
- kilo kaybı
- iştah kaybı
- yorgunluk
- tek bir şişmiş bacak
HPV ayrıca vücudun aşağıdaki bölgelerini etkileyen kanserlere de yol açabilir:
- vulva
- vajina
- penis
- anüs
- ağız
- boğaz
Siğiller yaygın bir semptomdur ve HPV’ye yakalandıktan hemen sonra ortaya çıkmaları gerekmez. Siğiller, virüsün bulaşmasından haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. Siğillerin görünüşü ve vücutta nerede göründükleri HPV tipine göre belirlenir:
Yaygın siğiller
Bu sert, kırmızı yumrular genellikle dirsekler, parmaklar ve ellerde görülür. Yaygın siğiller ağrılı olabilir veya kolayca kanayabilir.
Genital siğiller
Adından da anlaşılacağı gibi genital siğiller en çok vulvada görülür. Ayrıca anüsün yanında, vajinada veya servikste de görünebilirler. Bu siğiller, tahriş olmuş, karnabahar benzeri kümeler, küçük kabarıklıklar veya yassı çürük benzeri lezyonlara benzer. Kaşınabilirler ancak nadiren ağrıya neden olurlar.
Düz siğiller
Bu siğiller, cildin hafif yükseltilmiş, düz üst kısımları olan koyulaşmış alanları olarak görünür. Vücudun herhangi bir yerinde kırpılabilirler.
Plantar siğiller
Bu siğiller tahriş olmuş, sert ve pütürlü görünebilir. Çoğunlukla ayak tabanlarında görülürler ve bu da bazı rahatsızlıklara neden olabilir.
HPV Diğer belirtileri nelerdir?
Genital siğillere neden olabilecek aynı HPV türleri, ağızda ve boğazda da siğillere neden olabilir. Buna oral HPV denir .
Oral HPV ile semptomlar şunları içerebilir:
- kulak ağrısı
- ses kısıklığı
- gitmeyecek bir boğaz ağrısı
- yutulduğunda ağrı
- açıklanamayan kilo kaybı
- şişmiş lenf düğümleri
Nasıl HPV Kapabilirsiniz? HPV Nasıl Bulaşır?
HPV, genellikle deriden deriye yakın temasla bulaşan bir virüstür. En yaygın olarak,vajinal veya anal seks yoluyla bulaşabilir.
Deride kesik, aşınma veya yırtılma gibi bir açıklık varsa virüsün bulaşma olasılığı daha yüksektir. Bu açıklıklar mikroskobik boyutta olabilir ve bir kişi seks yaparken ortaya çıkabilir.
Partnerinizde Siğil Yoksa HPV Kapabilir Misiniz?
HPV, siğiller veya diğer semptomlar mevcut olmadığında bile bulaşabilir. Ancak her tür siğil, dokunulduğunda bulaşıcı olabilir.
Diğer bazı virüslerin aksine, HPV vücut dışında çok kısa süreler yaşayabilir. Bu, virüsle temas eden herhangi bir şeye dokunarak virüsün bulaşmasının mümkün olduğu anlamına gelir.
Nadir de olsa, HPV’si olan ve hamile kalan herkesin virüsü hamilelik veya doğum sırasında çocuklarına bulaştırma riski çok azdır. İşte hamileyken HPV’nin riskleri hakkında bilmeniz gerekenler:
HPV Bulaşmasında Risk Faktörler Neler?
Neredeyse tüm cinsel olarak aktif insanların yaşamlarının bir noktasında HPV kapması büyük olasıdır. HPV herkesi etkileyebilse de, bazı kişilerin riski daha yüksek olabilir.
Aşı olmadıysanız sizi HPV’ye yakalanma riskini artırabilecek birkaç faktör vardır. Bunlar şunları içerir:
- prezervatif veya başka bir engelleme yöntemi olmadan seks
- birden fazla cinsel partner
- ciltte yaralar
- bulaşıcı siğillerle temas
- bağışıklık sistemini zayıflatan bir sigara içme veya çiğneme tütün rutini
- riskli bir bağışıklık sistemi
- önemli vitaminler, mineraller ve diğer besinler açısından düşük beslenme
Güvenli seks yapmak , tüm cinsel yolla bulaşan enfeksiyolara yakalanma riskinizi azaltmanın en iyi yollarından biridir. Cinsel olarak aktifseniz, tarama yaptırmak komplikasyonları önlemenin bir başka harika yoludur. Daha önce test yaptırırsanız ve yüksek riskli bir HPV tipi bulunursa, doktorunuz kanserin sonuçlanmamasını sağlamak için sizi izleyebilecektir.
Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak da riskinizi artırabilir. Bağışıklık sistemini baskılayan belirli reçeteli ilaçlar veya belirli sağlık koşulları nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi ortaya çıkabilir.
HPV Nasıl Teşhis Edilir?
HPV’yi teşhis etmek için doktorların kullandığı iki yöntem vardır. Bunlar şunları içerir:
- Muayene. Siğiller varsa, doktor fizik muayeneye dayanarak teşhis koyabilir. Biyopsiler bazen laboratuvarda daha ileri testler için yapılır.
- DNA testi. Bu test, rahim ağzından alınan hücreleri kullanarak kansere neden olabilecek HPV türlerini belirlemeye yardımcı olabilir. Pap testi sırasında bir doktor bu DNA’yı alabilir.
Pap testleri ile elde edilen örnekler üzerinde gerçekleştirilen HPV testleri, HPV enfeksiyonunu taramak için kullanılır. Bunlar yalnızca 30 yaş ve üstü kadınlar için önerilir. Daha genç kadınlarda veya anormal Pap testi olan kadınlarda, HPV testi, bir doktorun anormal sonucun nedeninin HPV olup olmadığını belirleyebilmesi için kullanılır. HPV testleri şu anda erkekleri, ergenleri veya 30 yaşın altındaki kadınları taramak için önerilmez.
HPV testi, rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan Pap testi (yaygın olarak Pap smear olarak bilinir ) kadınlar için yapılabilir . HPV testi yalnızca kadınlar için mevcuttur ve HPV’nin olup olmadığını belirleyebilir. Test, HPV’nin düşük veya yüksek riskli bir tür olup olmadığını belirleyebilir.
HPV testi, 30 yaşın altındaki kadınlar için rutin tarama olarak önerilmemektedir. Bunun nedeni, birçok kadının o yaşa kadar bir miktar HPV’ye sahip olmasıdır. Bunların çoğu müdahale olmaksızın kendiliğinden düzelir.
Bununla birlikte, bir kişinin Pap testi anormal hücreler gösteriyorsa, HPV testi, rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere daha ciddi durumlar riskini değerlendirmek için yapılacaktır.
Testiniz HPV’niz olduğunu gösteriyorsa, bu rahim ağzı kanseri geliştireceğiniz anlamına gelmez. Bu, özellikle yüksek riskli bir HPV tipiniz varsa, gelecekte rahim ağzı kanseri geliştirebileceğiniz anlamına gelir. Doktorunuz sonuçlarınızı sizinle birlikte gözden geçirecek ve tedavi veya gözetim seçeneklerini tartışacaktır.
HPV testi nedir?
HPV, insan papilloma virüsünün kısaltmasıdır. Halen milyonlarca insanın enfekte olduğu cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır (STD).
HPV hem erkekleri hem de kadınları enfekte edebilir. HPV’li çoğu insan, HPV’li olduğunu bilmez ve herhangi bir semptom veya sağlık sorunu yaşamaz.
Birçok farklı HPV türü vardır. Bazı türler sağlık sorunlarına neden olur. HPV enfeksiyonları genellikle düşük riskli veya yüksek riskli HPV olarak gruplandırılır.
- Düşük Riskli HPV, anüs ve genital bölgede, ve bazen ağızda siğillere neden olabilir. Diğer düşük riskli HPV enfeksiyonları kollarda, ellerde, ayaklarda veya göğüste siğillere neden olabilir. HPV siğilleri ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Kendi başlarına gidebilirler veya bir sağlık hizmeti sağlayıcısı onları küçük bir ofis içi prosedürle tedavi edebilir.
- Yüksek Riskli HPV. Yüksek riskli HPV enfeksiyonlarının çoğu herhangi bir belirtiye neden olmaz ve bir veya iki yıl içinde geçer. Ancak bazı yüksek riskli HPV enfeksiyonları yıllarca sürebilir. Bu uzun süreli enfeksiyonlar kansere yol açabilir. HPV, rahim ağzı kanserinin nedeni olabilir. Uzun süreli HPV ayrıca anüs, vajina, penis, ağız ve boğaz kanserleri de dahil olmak üzere başka kanserlere de neden olabilir .
HPV testi, kadınlarda yüksek riskli HPV’yi arar. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, genellikle siğilleri görsel olarak inceleyerek düşük riskli HPV’yi teşhis edebilir. Yani teste gerek olmaz.
Erkekler HPV ile enfekte olabilir fakat erkeklere uygun bir HPV testi yoktur. HPV’li çoğu erkek enfeksiyondan herhangi bir belirti vermeden iyileşir.
HPV testi ne için kullanılır?
Test, rahim ağzı kanserine yol açabilecek HPV tipini kontrol etmek için kullanılır. Genellikle rahim ağzı kanserine de yol açabilecek anormal hücreleri kontrol eden bir prosedür olan pap smear ile aynı anda yapılır. HPV ve pap smear testinin aynı anda yapılmasına ortak test denir.
Neden bir HPV testine ihtiyacınız olabilir?
Aşağıdaki durumlarda HPV testine ihtiyacınız olabilir:
- 30-65 yaşında bir kadınsanız
- Pap smear testinde anormal sonuç alan herhangi bir yaşta kadınsanız
HPV testi, normal pap smear sonuçları olan 30 yaşın altındaki kadınlar için önerilmez. Rahim ağzı kanseri bu yaş grubunda nadirdir, ancak HPV enfeksiyonları yaygındır. Genç kadınlarda HPV enfeksiyonlarının çoğu tedavi olmadan ortaya çıkar.
HPV testi nasıl uygulanır?
HPV testi için, dizleriniz bükülmüş olarak bir muayene masasına sırt üstü yatacaksınız. Ayaklarınızı üzengi adı verilen desteklerde dinlendireceksiniz. Sağlık uzmanınız vajinayı açmak için spekulum adı verilen plastik veya metal bir alet kullanacaktır, böylece rahim ağzı görülebilir.
Doktorunuz daha sonra rahim ağzından hücreleri toplamak için yumuşak bir fırça veya plastik bir spatula kullanacaktır. Aynı zamanda bir pap smear alıyorsanız, sağlayıcınız her iki test için aynı numuneyi kullanabilir veya ikinci bir hücre numunesi alabilir.
HPV testi yaptırmadan önce hazırlık yapmak gerekir mi?
Adet döneminiz sırasında testi yaptırmamalısınız. Ayrıca test etmeden önce belirli faaliyetlerden kaçınmalısınız. Test yaptırmadan iki gün önceden itibaren şunları yapmamalısınız:
- Tampon kullanmak
- Vajinal ilaçlar veya doğum kontrol köpükleri kullanmak
- Duş
- Cinsel ilişki yaşamak
HPV testi için herhangi bir risk var mı?
HPV testi için bilinen bir risk yoktur. İşlem sırasında hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sonrasında biraz kanamanız veya vajinal akıntınız olabilir.
HPV testi sonuçları ne anlama geliyor?
Sonuçlarınız, normal/negatif olarak da adlandırılan, anormal/pozitif olarak verilecektir.
Negatif / Normal. Yüksek riskli HPV bulunamadı anlamına gelir. Sağlık uzmanınız, yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak beş yıl içinde veya daha erken bir süre içinde başka bir tarama için geri gelmenizi önerebilir.
Pozitif / Anormal. Yüksek riskli HPV bulundu anlamına gelir. Kanser olduğunuz anlamına gelmez. Bu, gelecekte rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizin daha yüksek olabileceği anlamına gelir. Sağlık uzmanınız, durumunuzu izlemek ve / veya teşhis etmek için daha fazla test isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:
- Kolposkopi, sağlayıcınızın vajina ve servikse bakmak için özel bir büyütme aracı (kolposkop) kullandığı bir prosedür
- Servikal Biyopsi, sağlayıcınızın mikroskop altında bakmak için rahim ağzından bir doku örneği aldığı bir prosedür
- Daha sık ortak test (HPV ve pap smear)
Sonuçlarınız pozitifse, düzenli veya daha sık testler yaptırmak önemlidir. Anormal rahim ağzı hücrelerinin kansere dönüşmesi onlarca yıl alabilir. Erken bulunursa, anormal hücreler kanserli hale gelmeden tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanserini önlemek, geliştikten sonra tedavi etmekten çok daha kolaydır.
HPV testi hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler
HPV için bir tedavi yoktur, ancak çoğu enfeksiyon kendi kendine geçer. HPV alma riskinizi azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Tek bir partnerle cinsel ilişkiye girmek ve güvenli cinsel ilişki (prezervatif kullanarak) riskinizi azaltabilir. Aşılama daha da etkilidir.
HPV aşısı, kendinizi genellikle kansere neden olan HPV enfeksiyonlarından korumanın güvenli ve etkili bir yoludur. HPV aşısı, virüse hiç maruz kalmamış birine verildiğinde en iyi sonucu verir. Bu nedenle, cinsel aktiviteye başlamadan önce insanlara verilmesi tavsiye edilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Pediatri Akademisi, kız ve erkek çocuklara 11 veya 12 yaşlarından itibaren aşı yapılmasını önermektedir. Genellikle, birkaç ay arayla toplam iki veya üç HPV aşısı (aşılar) yapılır . Doz sayısındaki fark, çocuğunuzun veya genç yetişkinin yaşına ve sağlık hizmeti sağlayıcısının tavsiyelerine bağlıdır.
MedlinePlus. 2020. Human Papillomavirus (HPV) Test.
Yaygın HPV Türleri Nelerdir?
HPV virüsü kaptıysanız , sahip olduğunuz türü belirlemek, doktorunuzun sonraki adımları belirlemesine yardımcı olur. Bazı HPV türleri müdahale olmadan düzelir. Diğer tipler kansere yol açabilir. Doktorunuz, kanser hücrelerinin gelişmesi durumunda erken tespit edilebilmesi için durumunuzu izleyecektir.
HPV 6 ve HPV 11
HPV 6 ve HPV 11, düşük riskli HPV türleridir. HPV’nin yaklaşık olarak %90’ı genital siğillerle bağlantılıdırlar. HPV 11 ayrıca rahim ağzında değişikliklere neden olabilir.
Genital siğiller, genital bölgenizde karnabahar şeklindeki şişliklere benzer. Genellikle HPV’si olan bir cinsel partnerin maruz kalmasından birkaç hafta veya ay sonra ortaya çıkarlar.
HPV aşısı yaptırmak HPV 6’yı önlemeye yardımcı olabilir. Aşı ayrıca HPV 11’e karşı da bir miktar koruma sağlar.
HPV aşısı Gardasil 9 için , klinik deneyler, HPV tip 6 ve 11’e karşı korumada yüzde 89 ila 99’a varan bir etkinlik gösterdi. Bu türlerin kasılmasına karşı bu önemli azalma, 9-26 yaşındakilerde kaydedildi.
Aşı, kişinin halihazırda maruz kaldığı bir HPV türüne karşı koruma sağlayamadığından, aşıların cinsel olarak aktif hale gelmeden önce alınması önerilir.
HPV 6 veya HPV 11 ile sözleşme yaparsanız, doktorunuz imikimod (Aldara, Zyclara) veya podofilox (Condylox) gibi ilaçlar yazabilir. Bunlar genital siğil dokusunu yok eden topikal ilaçlardır.
Siğil dokusunun bu lokal yıkımı, bağışıklık sisteminizin CYBE virüsüyle savaşma yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Bu ilaçları doğrudan genital siğillerinize uygulayabilirsiniz.
HPV 16 ve HPV 18
HPV 16, HPV’nin en yaygın yüksek riskli türüdür ve servikal değişikliklere neden olsa bile genellikle herhangi bir belirgin semptomla sonuçlanmaz. Bu türlerin %50’si servikal kanserlere neden olur.
HPV 18, başka bir yüksek riskli HPV türüdür. HPV 16 gibi, tipik olarak semptomlara neden olmaz, ancak rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Dünya çapında tüm rahim ağzı kanserlerinin %70’i HPV 16 ve HPV 18 virüslerinden kaynaklanmaktadır.
HPV aşısı Gardasil 9 , HPV 16 ve HPV 18 dahil olmak üzere bir dizi HPV türüne karşı koruma sağlayabilir.
İstatistikler
Yukarıda belirtildiği gibi, şu anda 80 milyon Amerikalıda HPV vardır ve her yıl 14 milyon yeni teşhis beklenmektedir. Bu, cinsel olarak aktif olan hemen hemen herkesin yaşamları boyunca en az bir HPV türü alacağı anlamına gelir.
CYBE’ye yakalananların yüzde 80 ila 90’ında HPV’nin tedavi olmaksızın geçeceği tahmin edilmektedir .
30 yaşın üzerindeki kadınlarda HPV enfeksiyonu daha az görülür, ancak rahim ağzı kanserine yol açma olasılığı daha yüksektir. Jinekoloğunuzu düzenli olarak görmenin önemli olmasının nedenlerinden biri de budur.
Healthline, Common Types of Human Papillomavirus (HPV), 2018
HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV’nin tedavisi olmamasına rağmen, HPV’nin neden olabileceği sağlık sorunlarının tedavileri vardır.
Pek çok siğil tedavi olmaksızın iyileşir, ancak beklememeyi tercih ederseniz aşağıdaki yöntem ve ürünlerle siğilden kurtulabilirsiniz:
- topikal kremler veya solüsyonlar
- kriyoterapi veya dokuyu dondurma ve çıkarma
- parlaklık tedavisi
- ameliyat
- bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
Siğil tedavisi için herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur. Sizin için en iyi seçenek, siğillerinizin boyutu, sayısı ve yeri gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.
Rahim ağzında kanser öncesi veya kanserli hücreler bulunursa, doktorunuz bunları üç yoldan biriyle çıkaracaktır:
- kriyoterapi
- koni şeklindeki bir doku parçasının çıkarılmasını içeren cerrahi konizasyon
- sıcak tel döngü ile dokunun çıkarılmasını içeren döngü elektrocerrahi eksizyonu
Prekanseröz veya kanserli hücreler penis gibi vücudun diğer bölgelerinde bulunursa, aynı çıkarma seçenekleri kullanılabilir.
HPV Bitkisel Tedavisi
HPV’nin doğrudan tedavi eden bir ilaç yoktur. Ancak siğil gibi semptomlarına yönelik krem, kriyoterapi gibi seçenekler vardır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bu tedavi süreçlerinde yapılabilecek en iyi yaklaşımdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi ile HPV ile mücadele mümkün olabilir.
Bağışıklık sistemi üzerinden etkisini göstererek HPV’de tedavi başarısını arttıran ve HPV temizlenmesini destekleyen, bilimsel çalışmalar ile etkisi kanıtlanmış doğal ürünler aktif heksoz kolere bileşik (AHCC) ve yeşil çay özütüdür.
AHCC`nin HPV`de kullanımı hakkında her geçen gün yeni bilimsel çalışmalar yayınlanmaktadır. Sadece 2020 yılında 400`ün üzerinde AHCC ile ilgili bilimsel çalışma yayınlanmıştır. Elbette hepsi AHCC`nin HPV tedavisindeki yeri ile alakalı değildir ancak AHCC`nin bağışıklık sistemi üzerinde gözlenen etkileri ile kanser dahil bir çok farklı hastalıkta kullanımı araştırılmaktadır.
Doğu tıbbının önemli bir fonksiyonel gıdası ve tedavi destekleyicisi olan AHCC, ülkemizde de bulunmaktadır.
AHCC`nin HPV`de kullanımına yönelik yayınlanmış en güçlü yayınlar ABD`de yapılmıştır. Clinicaltrials.gov`da da kaydı olan Frontiers in Oncology dergisinde yayınlanan çalışmada ve Jinekolojik Onkoloji Derneğinin 50. Yılllık Kongresinde sunulan çalışmada da net bir şekilde AHCC`nin HPV tedavisinde fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.
Bu çalışmalardan birisinde günde 3 gram AHCC kullanımı ile plasebo yani tedavisizlik durumu değerlendirilmiştir. Bir diğer çalışmada da günde 3 gram AHCC ve 1 gram AHCC kullanımları değerlendirilmiştir. Plasebo kullananlarda HPV temizlenme oranı %10 civarında gözlenirken, günde 1 gram AHCC kullananlarda %40 üzerinde ve günde 3 gram kullananlarda %60 üzerinde olduğu gözlenmiştir.
Aktif heksoz kolere bileşik (AHCC) hakkında detaylı bilgiye “AHCC Nedir? Faydaları Nelerdir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
HPV Yok Olur Mu?
Sahip olduğunuz HPV tipine bağlı olarak virüs vücudunuzda yıllarca kalabilir. Çoğu durumda, vücudunuz virüse karşı antikorlar üretebilir ve virüsü bir ila iki yıl içinde temizleyebilir. Çoğu HPV suşu tedavi olmaksızın kalıcı olarak ortadan kalkar.
Bu nedenle, virüsünüzün sizde olduğunu bilmeden, virüsün tamamen yok olup temizlenmesi alışılmadık bir durum değildir.
HPV her zaman semptomlara neden olmaz, bu nedenle durumunuzdan emin olmanın tek yolu düzenli testlerdir. Erkekler için HPV taraması mevcut değildir. Bir kadının yaşına ve Pap smear geçmişine bağlı olarak değiştiğinden, kadınlar tarama kılavuzları hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.
HPV ve Kanser
Bazı HPV türleri de belirli kanserlere yol açabilir.
Rahim ağzı kanseri , HPV ile ilişkili en yaygın kanserdir. Rahim ağzı kanseri belirtileri şunları içerebilir:
- düzensiz vajinal kanama
- sıradışı vajinal akıntı
- idrar yapma veya bağırsak hareketlerinde zorluk
- yorgunluk
- kilo kaybı
HPV nedeniyle olası diğer kanserler şunları içerir:
- vajina ve vulva kanseri
- penis ve skrotum kanseri
- anüs kanseri
- boğazın arkasındaki kanser (orofarenks)
Başlarken HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için ekranlı düzenli anormal sonuçlar hızla ele alınmasını sağlayabilir.
Rahim Ağzı Kanseri ve HPV İlişkisi
İnsan papilloma virüsü (HPV) , cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan hemen hemen tüm rahim ağzı kanseri vakalarına neden olur . Tahminler gösteriyor ki her yıl 14 milyon yeni enfeksiyon ortaya çıkmaktadır.
HPV enfeksiyonu olan çoğu insan çoğu zaman herhangi bir semptom yaşamaz ve çoğu vaka tedavi olmaksızın geçer. Bununla birlikte, virüsün belirli türleri, hücreleri enfekte edebilir ve genital siğiller veya kanser gibi sorunlara neden olabilir .
Rahim ağzı kanseri eskiden Amerikalı kadınlar için kanser ölümünün önde gelen nedeni olarak görülüyordu , ancak artık önlenmesi en kolay kadın kanseri olarak kabul ediliyor. Düzenli Pap testleri , HPV aşıları ve HPV testleri rahim ağzı kanserini önlemeyi kolaylaştırmıştır. Rahim ağzı kanserinin belirtilerini bilmek de erken teşhis ve daha hızlı tedaviye yol açabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
İnsanlar nadiren erken dönemlerinde rahim ağzı kanseri semptomlarına sahiptir. Bu nedenle, kanser öncesi lezyonların erken teşhisi ve tedavisini sağlamak için düzenli bir Pap testi yaptırmak çok önemlidir. Semptomlar tipik olarak, kanser hücreleri, servikal dokunun üst tabakasından, altındaki dokuya doğru büyüdüğünde ortaya çıkar. Bu, kanser öncesi hücreler tedavi edilmeden bırakıldığında ve invaziv rahim ağzı kanserine ilerlediğinde meydana gelir.
Bu noktada, insanlar bazen düzensiz vajinal kanama ve vajinal akıntı gibi yaygın semptomları iyi huylu olmakla karıştırırlar.
Düzensiz kanama
Düzensiz vajinal kanama , invaziv rahim ağzı kanserinin en sık görülen semptomudur. Kanama adet dönemleri arasında veya seks sonrasında ortaya çıkabilir. Bazen kanlı vajinal akıntı olarak görülür ve genellikle lekelenme olarak görülür.
Artık adet dönemleri olmayan menopoz sonrası kadınlarda da vajinal kanama meydana gelebilir . Bu hiçbir zaman normal değildir ve rahim ağzı kanseri veya başka ciddi bir sorunun bir uyarı işareti olabilir. Bu olursa doktora gitmelisiniz.
Vajinal akıntı
Kanamanın yanı sıra, birçok kişi de olağandışı vajinal akıntı yaşamaya başlar . Akıntı şu şekillerde olabilir:
- beyaz
- açık
- sulu
- Kahverengi
- kötü kokulu
- kanla kaplı
Gelişmiş belirtiler
Kanama ve akıntı rahim ağzı kanserinin erken belirtileri olabilirken, sonraki aşamalarda daha şiddetli belirtiler gelişecektir. İlerlemiş rahim ağzı kanserinin belirtileri şunları içerebilir:
- sırt veya pelvik ağrı
- idrar yapma veya dışkılama zorluğu
- bir veya iki bacağın şişmesi
- yorgunluk
- kilo kaybı
Rahim Ağzı Kanserinden Sorumlu HPV Suşları
HPV, cinsel temas yoluyla bulaşır. Bulaşma, enfekte bir kişinin cildi veya mukoza zarları, enfekte olmayan bir kişinin cildi veya mukoza zarıyla fiziksel temas ettiğinde gerçekleşir.
Çoğu durumda, enfeksiyon semptomlara neden olmaz, bu da virüsü bilmeden başka bir kişiye aktarmayı kolaylaştırır.
40’ın üzerinde farklı HPV türü cinsel yolla bulaşır, ancak virüsün yalnızca birkaç türü görünür semptomlar üretir. Örneğin, bazı suşlar genital siğillere neden olur ama kansere neden olmaz. Birkaç farklı HPV suşu kansere neden olabilir. Ancak, sadece iki tür,16 ve 18 suşları, HPV ile ilişkili kanser vakalarının çoğundan sorumludur.
Kimler Rahim Ağzı Kanseri Risk Altında?
Uyarı işaretlerini ve risklerinizi bilmek, rahim ağzı kanserini ve HPV’yi ilerlemeden önce erken teşhis etme şansınızı artırır. Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri şunları içerir:
- yüksek riskli HPV enfeksiyonu
- doğum kontrol haplarının uzun süreli oral kullanımı
- zayıflamış bağışıklık sistemi
- annenin hamilelik sırasında dietilstilbestrol kullanması
HPV için risk faktörleri şunları içerir:
- çok sayıda cinsel partner
- genç yaşta ilk cinsel ilişki
- zayıflamış bir bağışıklık sistemi
HPV ve Rahim Ağzı Kanserinin Önlenmesi
HPV`yi önleyerek veya erken tanı koyarak rahim ağzı kanseri de önlenebilir. Bu nedenle düzenli tarama önemlidir. Ayrıca HPV`yi önlemek için aşılama HPV`yi önleyeceği için rahim ağzı kanserinden de koruyacaktır.
HPV Taraması
HPV’ye karşı aşılama, rahim ağzı kanserinden korunmak için düzenli Pap testlerine ek olarak en iyi koruyucu önlemlerden biridir.
Pap testi veya smear, mevcut en güvenilir kanser tarama testlerinden biridir. Bu testler, rahim ağzındaki anormal hücreleri ve kanser öncesi değişiklikleri tespit edebilir. Erken teşhis, bu anormal hücrelerin ve değişikliklerin kansere dönüşmeden önce tedavi edilmesini sağlar .
Doktorunuz rutin pelvik muayene sırasında Pap smear uygulayabilir. Mikroskop altında incelenmek üzere hücrelerin toplanması için rahim ağzının sürülmesini içerir.
Doktorlar ayrıca pap testi yaptıkları sırada HPV testi de yapabilirler. Bu, rahim ağzını temizlemeyi ve ardından hücreleri HPV DNA’sı için kanıt için incelemeyi içerir.
HPV Aşılaması
Kadınlara HPV’ye karşı ve rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital siğillerin önlenmesi için 9-26 yaş arasında aşı yapılması tavsiye edilir. Yalnızca virüse bulaşmadan önce insanlara verildiğinde etkilidir. Bu nedenle, bir kişinin cinsel olarak aktif olmadan önce aşıyı alması önerilir.
Gardasil, böyle bir aşıdır ve en yaygın iki yüksek riskli HPV türü olan 16 ve 18 suşuna karşı koruma sağlar. Bu iki suş, servikal kanserlerin %70’inden korur. Ayrıca, %90 oranında 6 ve 1 suşuna karşı da koruma sağlar.
Erkekler HPV taşıyabildikleri için aşı olma konusunda doktorlarıyla da konuşmalıdırlar. CDC’ye göre, 11 veya 12 yaşında erken yaşta erkek ve kızlara aşı yapılmalıdır. Aşıyı sekiz aylık bir süre içinde üç aşılık bir seri halinde yaptırırlar. Henüz HPV’ye maruz kalmamışlarsa, genç kadınlar 26 yaşına, genç erkekler ise 21 yaşına kadar aşı olabilir.
Healthline, Human Papillomavirus (HPV) and Cervical Cancer, 2019
HPV Enfeksiyonları Tekrarlayabilir Mi?
Menopoz sırasında veya sonrasında kadınlarda HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonu, aslında daha gençken edinilen bir enfeksiyon olabilir.
Rapor, HPV enfeksiyonları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve özellikle bebek boomer çağındaki kadınlarda HPV kalıcılığı ve reaktivasyonunun oynadığı rolü anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguluyor.
Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri’nde 14 ila 59 yaşları arasındaki dört kadından yaklaşık birinin HPV’ye sahip olduğunu ve raporlarda cinsel olarak aktif olan genç kadınların yaklaşık yüzde 25 ila 50’sinde HPV tespit edildiğini göstermiştir. Ancak bu kadınların çoğunda virüs iki yıl sonra “temizlenir” ve artık örneklerinde tanımlanamaz.
Araştırmalar, HPV enfeksiyonunun en çok cinsel olarak aktif hale geldiklerinde genç kadınlarda görüldüğünü göstermiştir. Daha sonra prevalans, 20’li ve 30’lu yaşlarına geldiklerinde azalma eğilimindedir.
Baltimore’daki kadınlarda bir kohort etkisinin varlığını gözlemlemek için farklı yaş gruplarındaki kadınlarda yakın zamandaki ve yaşam boyu cinsel davranışlardaki farklılıkları analiz ettiler.
Çalışmaya, 2008’den 2011’e kadar rahim ağzı kanseri için rutin tarama yapılan 35 ila 60 yaşları arasında tahmini 850 kadın katıldı.
Sonuçlar, çalışma başlamadan 6 ay önce yeni bir cinsel partneri olan kadınların daha yüksek bir HPV prevalansı yaşadığını, ancak %3’ten daha azının bu dönemde yeni bir partneri olduğunu bildirdi.
HPV enfeksiyonlarının yaklaşık %90’ı hayatları boyunca birden fazla cinsel partneri olduğunu söyleyen kadınlarda, %77’si ise beş veya daha fazla cinsel partneri olan kadınlarda bulundu.
Bilim adamları, “Birlikte ele alındığında, verilerimiz yeniden etkinleştirme riskinin 50 yaş civarında artma olasılığını artırıyor ve yeni edinimle karşılaştırıldığında daha büyük yaşlarda HPV tespitinin daha büyük bir kısmına katkıda bulunuyor” diye yazdı.
Dr. Gravitt şöyle açıkladı:
“Postmenopozal kadınlarda HPV ve servikal neoplazi ile ilgili tarihsel deneyimlerimiz, şu anda menopoz geçişine annelerinden daha yüksek risk altında giren kadınların bebek boomer kuşağının deneyimini çok öngörücü olmayabilir.”
Medicalnewstoday. HPV Infections May Return In Older Women. 2012
HPV Doğurganlığı Etkiler Mi?
Tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan birçok hastalık (STD) kısırlığa yol açabilir.
Bununla birlikte, HPV, gebe kalma yeteneğinizi etkilememelidir. HPV’nin doğurganlık sorunlarına yol açabileceğini duymuş olsanız da, genellikle durum böyle değildir.
Bazı HPV türleri, bir kadının rahim ağzı kanseri riskini artırabilir . Kanserli veya kanser öncesi hücrelerin rahim ağzından uzaklaştırılması da doğurganlığı etkileyebilir.
HPV Tedavisi Bir Kadının Doğurganlığını Nasıl Etkiler?
HPV enfeksiyonları her zaman tedavi gerektirmez . Doktorunuz anormal hücreleri almaları gerektiğine karar verirse, aşağıdaki tekniklerden birini kullanacaktır:
- kriyoterapi veya donma ve anormal dokunun ortadan kaldırılması
- serviksin bir kısmını çıkarmak için koni biyopsisi
- Elektrik yükü taşıyan bir tel döngü ile hücrelerin çıkarılmasını içeren bir döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP)
Bu prosedürler, hamileliğinizde gebe kalma veya orgazma ulaşma becerinizi etkileyebilir. Bunun nedeni, hücre çıkarmanın servikal mukus üretiminizi değiştirebilmesidir .
Ayrıca darlığa veya rahim ağzının daralmasına da neden olabilir. Bu, spermin yavaşlamasına ve yumurtanın döllenmesini zorlaştırmasına neden olabilir .
Bazı tedaviler de rahim ağzının zayıflamasına neden olabilir. Bu kısırlığa veya hamile kalmada zorluğa neden olmasa da, servikal yetmezliğe yol açabilir ve bu da rahim ağzınızın gebeliğiniz vadesi gelmeden genişlemesine ve incelmesine neden olabilir.
HPV Bir Erkeğin Doğurganlığını Nasıl Etkiler?
2011’de yapılan bir çalışmada HPV ile enfekte semene sahip erkeklerin kısırlık yaşayabileceği bulunmuştur. HPV ile enfekte olmuş sperm bir yumurtayı döllerse , erken düşük yapma riskini artırabilir . 2014 yılında yapılan bir araştırma , HPV ile enfekte olmuş spermin erkek ve çift kısırlığına katkıda bulunabileceğini bulmuştur .
Ek olarak, 2015 yılında yapılan bir çalışma , HPV’nin sperm hareketliliği üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır.
Bununla birlikte, bunların tutarlı bulgular olup olmadığını belirlemek için erkeklerde HPV’nin etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
HPV Aşısı İle Doğurganlık Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
İnsanlar bir zamanlar HPV aşısının kısırlığa neden olduğunu düşünüyorlardı. Bu fikir büyük ölçüde çürütüldü. Şimdi aşının rahim ağzında kanser öncesi ve kanserli hücrelerin gelişimini engelleyerek doğurganlığı artırabileceği dşünülmektedir.
Çoğu erkek ve kadın için HPV, hamile kalma şanslarını etkilememelidir. HPV’nin erkeklerde kısırlığa yol açması mümkün olsa da, daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Bununla birlikte, cinsel olarak aktif kadınlar, doktorlarıyla güncel HPV tarama kılavuzları hakkında konuşmalıdır. Şu anda erkekler için bir HPV testi mevcut değildir.
Şu anda gebe kalmaya çalışmıyorsanız, HPV’yi yayma veya kapma olasılığınızı en aza indirmek için cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmalısınız .
Healthline, Will Human Papillomavirus (HPV) Affect My Fertility?, 2018
HPV ve Hamilelik
HPV genellikle hamilelikte herhangi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, hamileyseniz ve HPV’niz varsa, birkaç nadir komplikasyonu bilmelisiniz.
Hamilelik Sırasında HPV Belirtileri
Hamilelik sırasında değişen hormon seviyeleri siğillerin normalden daha hızlı büyümesine neden olabilir. Hamile bir kadının vücudu ayrıca artan miktarda vajinal akıntı üretir ve bu da siğillerin gelişmesi için sıcak ve nemli bir yer sağlar.
Belirli HPV türlerine sahip olmak, rahim ağzı kanseri riskinizi de artırabilir. Bu tür kanser genellikle yayılmaya başlayana kadar belirti vermez. Kanser yayıldığında, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:
- vajinadan anormal kanama veya adet döneminize bağlı olmayan kanama
- kan içerebilen vajinal akıntı
- seks sırasında ağrı
Hamilelik Sırasında HPV Nasıl Teşhis Edilir?
Çoğu uzman, bir nedeni olmadıkça normalde gebelik sırasında HPV testi yapmaz.
HPV teşhisi genellikle doktorunuz siğiller bulursa veya rutin bir Pap testi sırasında ortaya çıkar . Bir Pap testi sırasında, doktorunuz rahim ağzınızdan az sayıda hücre çıkarmak için bir pamuklu çubuk kullanır. Bu örneği bir laboratuvara gönderirler ve prekanseröz hücreler için test ederler. Kanser öncesi hücrelerin varlığı, HPV’niz olduğunu gösterebilir.
30 yaşın üzerindeyseniz, doktorunuz artık Pap testi ile birlikte size bir HPV DNA testi de verebilir . Bu test, rahim ağzı kanserine neden olabilecek bir HPV türünüz olup olmadığını tespit edebilir.
Hamilelik Sırasında HPV Nasıl Tedavi Edilir?
Şu anda, HPV için bir tedavi yoktur, ancak çoğu kadının hamilelik sırasında herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayacaktır. Virüsün kendisini tedavi edecek hiçbir ilaç mevcut değildir. Bunun yerine tedavi, herhangi bir semptomun yönetilmesine odaklanır.
HPV, bebeğiniz için risk oluşturmamalıdır.
Siğiller, özellikle büyük veya rahatsız edici olmadıkları sürece tedavi edilmelerine gerek yoktur. Bu durumda, doktorunuz bunları şu şekilde güvenle kaldırabilir:
- sıvı nitrojenle dondurmak ( kriyoterapi )
- lazer tedavisi
- ısıtılmış bir iğne kullanarak ( elektrokoterizasyon )
- ameliyat veya küçük bir eksizyon yapmak
HPV siğilleri doğumumu etkiler mi?
Bazen büyük siğiller doğum sırasında kanamaya neden olabilir. Nadiren, genital siğiller hamilelik sırasında doğum kanalını tıkayacak veya doğumu zorlaştıracak kadar büyüyebilir. Bu olursa, doktorunuz muhtemelen sezaryen doğum yaptırmanızı tavsiye edecektir .
Doğumdan sonra HPV nasıl tedavi edilir?
Bir Pap testi rahim ağzınızda kanser öncesi hücreler olduğunu gösterirse, doktorunuz doğumunuzun sonrasına kadar sizi tedavi etmek için bekleyebilir. Bebeğiniz doğduğunda muhtemelen başka bir Pap testi yaptıracaksınız.
HPV genellikle tedavi olmaksızın geçer. Doğumdan sonra hala anormal hücreleriniz varsa, doktorunuz anormal dokuyu aşağıdaki prosedürlerden biriyle çıkararak sizi tedavi edebilir:
- anormal hücreleri dondurmak için aşırı soğuk kullanmayı içeren kriyocerrahi
- koni şeklindeki bir doku kamasını çıkarmak için bir bıçak kullanmayı içeren koni biyopsisi veya konizasyon
- anormal dokularınızı elektrikle ısıtılan bir döngü ile çıkarmayı içeren döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP)
HPV Doğum Sırasında Bebeğe Bulaşabilir Mi?
Hamilelik sırasında HPV’ye sahip olmak bebeğinizin sağlığını etkilememelidir. Hamilelik veya doğum sırasında HPV’yi doğmamış bebeğinize geçirebilirsiniz, ancak bu olası değildir.
Çalışmalar, anneden bebeğe HPV bulaşma oranı konusunda farklılık göstermiştir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar , HPV pozitif annelerden doğan yenidoğanların yaklaşık yüzde 11’inin de virüse sahip olduğunu buldular . Ancak bu araştırmanın genişletilmesi gerekmektedir.
Ana rahminde HPV geliştiren bebeklerin çoğu, uzun vadeli sorunlar yaşamadan virüsü kendi kendine temizleyecektir.
Nadir durumlarda genital siğiller bebeğe geçebilir. Yenidoğanın gırtlak veya ses tellerinde siğiller gelişebilir. Burada siğiller oluştuğunda buna tekrarlayan solunum papillomatozu denir. Tedavi, büyümeleri gidermek için ameliyatı içerir.
HPV’ye sahip olmak sizi emzirmekten alıkoymamalıdır. Virüs anne sütünde anneden çocuğa geçebilse de bu tür bulaşma çok nadirdir.
HPV Aşısı ve Hamilelik
HPV’den kaçınmanın en iyi iki yolu, güvenli seks yapmak ve aşı olmaktır .
Daha eski kılavuzlar, 11-26 yaş arası kadınlara ve 21 yaşına kadar erkekler için Gardasil HPV aşısını önermektedir. Mevcut yönergelere göre, daha önce HPV için aşı yaptırmamış 27-45 yaş arası hem erkek hem de kadınların artık Gardasil 9 için uygundur. Aşı serisinin tamamı iki veya üç doz içerir.
- İki doz. Çoğu kişiye 15. yaş gününden önce iki doz aşı önerilir. İkinci doz, ilk dozdan 6 ila 12 ay sonra verilmelidir.
- Üç doz. İlk dozunu 15 ila 26 yaşları arasında alan veya bağışıklık sistemi zayıflamış herkes için üç doz önerilir.
Tamamen korunmak için tüm aşı serilerini almanız gerekir.
Hamile kalmadan önce aşı olmadıysanız veya aşı serisine başladıysanız ancak bitirmediyseniz, aşıyı almak veya tamamlamak için doğumdan sonraya kadar beklemeniz gerekir. Yönergeler, hamile kadınlar için HPV aşısını önermemektedir.
HPV Aşısı Neden Hamile Kadınlara Önerilmiyor?
HPV aşısının hamilelik sırasında olumsuz etkilerinin olduğu gösterilmemiştir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında aşılama ile ilgili veriler sınırlıdır. Bu nedenle aşının hamilelik sonrasına ertelenmesini önermektedirler.
30 yaşın üzerindeyseniz, rutin Pap testinizle birlikte HPV testleri almak için doktorunuzla konuşmalısınız. Bu şekilde, HPV’niz olduğunu keşfederseniz, hamilelik sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir özel izleme hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Neredeyse tüm cinsel olarak aktif yetişkinlerin yaşamlarının bir noktasında HPV alacağını unutmayın. Sürekli olarak güvenli seks yapmak ve test yaptırmak önlenmesine yardımcı olacaktır.
Healthline, What Are the Risks of HPV During Pregnancy?, 2019
HPV İle Emzirmek Güvenli Midir?
Emzirmenin çok sayıda sağlık yararı vardır. Aynı zamanda bebeğinizle bağlantı kurmanın bir yolu. Ancak insan papilloma virüsünüz (HPV) varsa, güvenli bir şekilde emzirip besleyemeyeceğiniz konusunda endişelenebilirsiniz.
HPV, çok sayıda yetişkini etkileyen, cinsel yolla bulaşan çok yaygın bir enfeksiyondur. Kadınların yüzde 80’inden fazlasının yaşamları boyunca en az bir HPV türü olacağı tahmin edilmektedir .
HPV ile emzirmenin güvenliği ve çocuğunuzu emzirmenin yararları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Emzirme ve HPV
İyi haber şu ki, şu anda hiçbir araştırma bulgusu HPV’li kadınların emzirmeden kaçınması gerektiğini göstermiyor. HPV’yi emzirme yoluyla bebeğinize geçirmenin pek olası olmadığı yaygın olarak kabul edilmektedir.
Aslında anne sütünüzdeki antikorlar bebeğinizi diğer birçok hastalıktan ve sağlık komplikasyonlarından koruyabilir.
HPV’li kadınlar için emzirmeye ilişkin resmi bir tıbbi öneri bulunmamakla birlikte, araştırmalar HPV ile emzirmenin faydalarının risklerinden daha ağır bastığını gösteriyor gibi görünüyor.
HPV Araştırma Sonuçları
Bazı bulgular, HPV bulaşması ile emzirme arasında bir bağlantı olduğunu öne sürse de, araştırmacılar kesin bir kanıt bulamadılar.
Bir 2008 çalışmasında araştırmacılar, belirli HPV türleri ile emzirme arasında bir çocukta HPV’nin oral enfeksiyonuna neden olan istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu bildirdi. Ancak, iki yıl sonra, araştırmacılar bu araştırmayı reddetti ve HPV’niz varsa emzirmekten kaçınmanız gerektiğine dair herhangi bir kanıt olmadığı sonucuna vardı.
Daha yeni araştırmalar, HPV’nin emzirme yoluyla bir çocuğa geçme ihtimalinin düşük olduğunu da bildirmektedir. Araştırmacılar bir annenin HPV’yi çocuğuna anne sütü yoluyla geçirme olasılığının düşük olduğu sonucuna varmıştır. 2017 çalışması HPV’nin anneden çocuğa bulaştığına dair hiçbir kanıt bulunamadı.
Emzirmenin Faydaları Nelerdir?
Emzirmenin artıları
- Emzirme, siz ve bebeğiniz için bir bağ kurma deneyimi olabilir.
- Emziren bebeklerin belirli hastalıkları geliştirme olasılığı daha düşüktür.
- Emzirmek, yeni annelerin doğumdan daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabilir.
- Emzirme, annenin belirli hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
HPV ile emzirmeyi düşünürken, potansiyel HPV bulaşma riski, düşünülmesi gereken tek şey değildir. Emzirmenin faydalarına da bakmak önemlidir .
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) , diğer doktorlar ve tıbbi gruplar emzirmeyi teşvik ediyor. Bu, annenin sağlık yararlarını anne sütü yoluyla bebeğine aktarması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayıdır.
Emzirilen bebeklerin zatürre, soğuk algınlığı veya solunum yolu virüsleri geçirme olasılığı daha düşüktür. Ayrıca ishal gibi mide-bağırsak enfeksiyonu geliştirme olasılıkları daha düşüktür. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ayrıca ani bebek ölümü sendromu riski daha düşüktür .
Emzirmek de annelere fayda sağlayabilir. Bebeğinizi emzirirseniz doğumdan daha çabuk kurtulabilirsiniz. Bu doğrudur çünkü vücudunuz emzirme sırasında oksitosin hormonu salgılar. Oksitosin, uterusun normal boyutuna dönmesine yardımcı olmak için çalışır. Ayrıca doğum sonrası kanamayı da azaltabilir.
Ek olarak, emziren annelerin meme , rahim ve yumurtalık kanseri riski azalabilir . Ayrıca gelişme riski daha düşük olabilir:
- tip 2 diyabet
- romatizmal eklem iltihabı
- yüksek tansiyon
- yüksek kolestorol
HPV’niz varsa çocuğunuzu emzirmenin zararlı olduğuna dair çok az kanıt vardır ve emzirmenin bilinen birçok faydası vardır.
Bununla birlikte, HPV’niz varsa ve hala emzirmenin artılarını ve eksilerini tartıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Aklınıza takılan her türlü soruyu yanıtlayabilir ve emzirmenin sizin için iyi bir seçim olup olmadığı konusunda size tavsiyede bulunabilirler.
Healthline, Is It Safe to Breastfeed If You Have Human Papillomavirus (HPV)?, 2016
HPV Nasıl Önlenir?
HPV’ye yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu olmayabilir, ancak güvenli seks yapmak gibi belirli adımları atmak, HPV dahil birçok STI’yi önlemeye yardımcı olabilir.
- Seks sırasında prezervatif veya diğer bariyer yöntemlerini kullanın. Prezervatifler, diş barajları ve diğer bariyer koruma türleri, HPV’ye yakalanma veya bulaşma riskinizi azaltabilir.
- Kadınlar için: Rahim ağzı kanseri için rutin taramalar yaptırın. Doktorlar, Pap testleri ile yapılan düzenli rahim ağzı kanseri taramaları ile 21-65 yaş arası kadınlarda anormal hücre değişiklikleri bulabilirler.
- Sağlıklı bir diyet uygulayın. Bir çalışma folik asit eksikliğini artan HPV enfeksiyonuna bağlamıştır. Bir diğeri bitki bazlı besinlerin (C vitamini dahil) yüksek alımını prekanseröz servikal hücre riskinin azalmasına bağladı.
Güvenli seks ve HPV
Güvenli seks HPV yayılmasını önleyebilir. Birden fazla yolla korunmak mümkündür, bu nedenle kendinizi daha fazla enfeksiyona karşı korumak önemlidir.
Cinsel aktivite sırasında daima erkek prezervatifi gibi bir bariyer yöntemi kullanmalısınız .
HPV Aşısı
Şu anda kansere neden olan belirli HPV türlerine karşı koruma sağlamak için aşılar mevcuttur. HPV aşısı 11 veya 12 yaş civarında hem erkek hem de kadınlar için önerilir.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), HPV’ye karşı koruma sağlamak için Gardasil 9 aşısını onayladı . En yaygın dört HPV türü olan 6, 11, 16 ve 18’e karşı etkilidir. 31, 33, 45, 52 ve 58 türlerine karşı da korur.
Gardasil 4 aşısı, aynı zamanda , 2017 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcuttur. En yaygın dört türe karşı koruma sağlar.
Doktorlar aşıyı altı ay boyunca üç atışlık bir seri olarak verebilirler. Maksimum etki için, üç aşıyı da yaptırmak gerekir. Aşı serisine 15 yaşına gelmeden başlayan çocuklar bunun yerine atış 6 ila 12 ay boyunca sadece iki aşı olacaklardır.
Kız ve erkek çocuklarının 11 yaş civarında aşılanması önerilse de 45 yaşına kadar aşı olmak mümkündür.
Aşı ile ilgileniyorsanız, doktorunuza danışın. Bunun sizin için en iyi seçenek olup olmadığını belirleyebilirler.
HPV aşısını yaptırın
HPV aşısı, 9 ila 14 yaş arası çocuklar için 6 ila 12 ay arasında ayrılmış iki enjeksiyon içerir.
Daha önce HPV için aşı olmamış 27 ile 45 yaşları arasındaki kişiler artık Gardasil 9 için uygundur.
Doktorunuza size HPV aşısı yaptıklarını sorun
Farklı aşıların koruduğu HPV türleri değişir:
- HPV çift değerli aşısı yalnızca HPV 16 ve 18’e karşı koruma sağlayacaktır.
- HPV quadrivalent aşısı (Gardasil), HPV tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı koruyacaktır.
- HPV 9 valentli aşı, rekombinant (Gardasil 9), HPV tipleri 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’i önleyebilir.
Gardasil 9, yan etkilerde veya ters reaksiyonlarda belirgin bir artış olmaksızın çok daha geniş bir HPV suşu yelpazesine karşı koruma sağladığından, bu seçenek HPV’ye karşı daha fazla koruma sağlar.
Gardasil 9 aşısının yaygın yan etkileri, enjeksiyon bölgesinde ağrı, şişme veya kızarıklık dahil olmak üzere tahriştir. Enjeksiyonu takiben bazı kişilerde baş ağrısı olabilir.
HPV Aşıları Nelerdir?
HPV aşısı Dünya`nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye`de de vardır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsat almış 2 ürün Türkiye piyasasında bulunmaktadır ve eczanelerden temin edilebilmektedir.
Türkiye`de HPV aşısı olarak Merck ilaç firması tarafından üretilen “GARDASİL İM Hazır Enjektör 0.5 ml 1×0.5 ml’lik kullanıma hazır enjektör” ve GlaxoSmithKline firması tarafından üretilen “CERVARİX İM Enj. İçin Süsp. İç. Kull. Hazır Enjektör 40 mcg/0.5 ml 1×0.5 ml’lik kullanıma hazır enjektör” isimli ürünler piyasada bulunmaktadır.
Cervarix isimli ürün HPV 16 ve 18 tiplerine karşı antijen içermektedir. Yani Cervarix isimli ürün HPV`nin 16 ve 18 tiplerine bağışıklık sağlanmasını sağlar. Cervarix ile HPV`nin en önemli tiplerinden 2`sine karşı bağışıklık sağlanabilir.
Gardasil isimli ürün HPV 6, 11, 16 ve 18 tiplerine karşı antijen içermektedir. Yani Gardasil isimli ürün HPV 6, 11, 16 ve 18 tiplerine bağışıklık sağlanmasını sağlar. Gardasil ile HPV`nin en önemli tiplerinden 4`üne karşı bağışıklık sağlanabilir.
Piyasada kaçak olarak 9 HPV tipine karşı bağışıklık sağlayabileceği ifade edilen aşılar da bulunmaktadır. Ancak bu aşılar Sağlık Bakanlığı onaylı değil ve kaçak getirilmektedir. Kaçak getirildiği için de sahte olma ihtimali yüksektir.
Bu bakış açısı ile aşağıda da belirtilen fiyatları göz önünde bulundurulduğunda Gardasil daha maliyet-etkili bir tedavi sunmaktadır. Ancak Türkiye`de ne yazık ki ilaç fiyatlarının düşük tutulması ve döviz kurunun oynaklığı nedeniyle HPV aşılarının tedarik süreçlerinde sorunlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle HPV aşısı olmanız gerekiyorsa ve doktorunuz öneriyorsa hangi HPV aşısını eczanede bulursanız onu olmanızda fayda vardır. Aşıyı olmak, olmamak ve daha iyisi için beklemekten çok daha iyidir.
HPV Aşısı Nereden Alınır?
HPV aşısı eczanelerden alınabilir. Eczaneler dışında bazı hastanelerde kadın doğum polikliniklerinde bulunmaktadır. Ayrıca bazı doktorlar muayenehanelerinde de bulundurmaktadır.
HPV Aşısı Fiyatı Nedir?
Merck ilaç firması tarafından üretilen “GARDASİL İM Hazır Enjektör 0.5 ml 1×0.5 ml’lik kullanıma hazır enjektör” isimli HPV aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanmış ve eczanelerde geçerli 2022 yılı fiyatı;
Perakende Satış fiyatı | 993,28 TL (KDV Dahil) |
Depocu Fiyatı | 795,01 TL (KDV Hariç) |
İmalatçı Fiyatı | 771,98 TL (KDV Hariç) |
GlaxoSmithKline firması tarafından üretilen “CERVARİX İM Enj. İçin Süsp. İç. Kull. Hazır Enjektör 40 mcg/0.5 ml 1×0.5 ml’lik kullanıma hazır enjektör” isimli HPV aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanmış ve eczanelerde geçerli 2022 yılı fiyatı;
Perakende Satış Fiyatı | 913,48 TL (KDV Dahil) |
Depocu Fiyatı | 729,62 TL (KDV Hariç) |
İmalatçı Fiyatı | 707,87 TL (KDV Hariç) |
HPV Önleme Diğer ipuçları
Genital siğilleri varsa bir partnerle cinsel temastan kaçının.
Her cinsel ilişkiye girdiğinizde lateks prezervatif kullanın. Ancak HPV’nin vücut sıvılarının değişimi yoluyla değil ciltten cilde temas yoluyla yayıldığını unutmayın. Bu, prezervatiflerin HPV’nin yayılmasını her zaman önleyemeyeceği ancak riskinizi azaltabileceği anlamına gelir.
Kadınsanız, rahim ağzı kanseri taraması için jinekoloğunuzdan randevu alın. Taramaya 21 yaşında başlamalı ve 65 yaşına kadar devam etmelisiniz.
HPV Aşısının Faydaları Nelerdir?
- HPV aşısı, her ikisi de belirli kanserlere yol açabilen HPV tip 16 ve 18’e karşı koruma sağlayabilir.
- Bazı aşılar, genital siğillere neden olduğu bilinen suşlara karşı da koruma sağlayabilir.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), HPV’ye karşı koruma sağlamak için üç aşıyı onaylamıştır. Bu aşılar Gardasil, Gardasil 9. Her biri bir dizi içerir iki veya üç yaşa bağlı olarak altı aydan uzun bir kas içine enjeksiyonla verilir.
2016’dan beri ABD’de kullanılan tek aşı Gardasil 9’dur. Gardasil 9, üç aşı arasında en çok HPV türünü hedefliyor. Aşıdan tam olarak yararlanabilmek için tüm enjeksiyonları almak çok önemlidir.
Bu aşıların her biri HPV tip 16 ve 18’e karşı koruma sağlar. Bu iki tip yüksek riskli enfeksiyonlar olarak kabul edilir çünkü bunlar servikal , vulva veya anal kansere yol açabilirler .
Gardasil aşıları aynı zamanda suş 6 ve 11’e karşı da koruma sağlar. Bu iki suşun genital siğillere neden olduğu bilinmektedir .
Genel olarak, HPV aşısının en önemli avantajları şunlardır: Kansere ve genital siğillere karşı koruma sağlayabilir.
HPV Aşısının Yan Etkileri veya Eksileri Var Mı?
- HPV aşısı yan etkilere neden olabilir. Ancak bunlar nadirdir. Bugüne kadar, aşıların ciddi yan etkilere neden olduğu gösterilmemiştir.
- HPV aşısı, HPV ile ilişkili bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar, ancak hepsine değil.
Muhtemelen HPV aşısı için en önemli “dezavantaj” potansiyel yan etkilerdir. Bununla birlikte, yan etkiler yaygın değildir.
Çoğu insan HPV aşısını ciddi yan etkileri olmadan alır. Hafif ila orta dereceli yan etkiler daha sık görülür, ancak yine de nadirdir. Hafif ila orta dereceli yan etkiler şunları içerebilir:
- enjeksiyon bölgesinde ağrı veya şişlik
- hafif ateş
- baş ağrısı
- yorgunluk
- kas ağrısı
- eklem ağrısı
- bayılma
- mide bulantısı
- kusma
- karın ağrısı
- ishal
Aşıyı alırsanız ve bu yan etkilerden herhangi birine veya diğer alışılmadık semptomlara sahipseniz veya semptomlar devam ederse, doktorunuzla konuşmalısınız.
Bazı insanlar, HPV aşısının doğurganlık gibi ciddi yan etkileri veya uzun vadeli etkileri olabileceğinden endişe duymaktadır.
Yayınlanan çok sayıda büyük çalışmada HPV aşısının diğer aşılar kadar güvenli olduğunu gösterdi. Bu çalışmalarda ayrıca, bu aşıyı alan kişilerin aşılamadan hemen sonra veya uzun vadede başka herhangi bir aşı almakla karşılaştırıldığında herhangi bir olumsusuz yan etkisi olduğu görülmemiştir.
HPV aşısı doğurganlığı etkilemez ve STI’lere maruz kalmış bazı kadınlarda doğurganlığı artırabilir.
HPV aşılarının bir diğer dezavantajı, yaptıkları şeyde sınırlı olmalarıdır:
- Aşılar HPV ile ilişkili tüm kanserleri önlemiyor, sadece bazılarını. Bu nedenle, kadınların rahim ağzı kanseri belirtilerini kontrol etmek için rutin bir Pap testi yaptırmaları çok önemlidir .
- Aşılar, cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara (STI) karşı koruma sağlamaz veya HPV ile ilgili mevcut hastalıkları veya enfeksiyonları tedavi etmez . Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmayı veya bulaşmayı önlemeye yardımcı olmak için cinsel ilişki sırasında yine de prezervatif veya diğer korunma yöntemlerini kullanmanız gerekecektir.
HPV aşısı hakkında başka ne bilmelisiniz?
- HPV aşısı artık 11 veya 12 yaşındaki tüm çocuklar için önerilmektedir.
- İki farklı seri vardır: 11 ile 14 yaş arasında alınabilen iki dozluk bir seri ve 15 ila 45 yaş arası alınabilen üç dozluk bir seri.
- Uygun şekilde korunmak için serinizdeki tüm dozları almalısınız.
HPV aşılarının, birisi cinsel olarak aktif hale gelmeden veya virüse maruz kalmadan önce uygulandığında en etkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, aşı 27 yaşından küçük herkese tavsiye edilebilir.
Healthline, What Are the Pros and Cons of the HPV Vaccine?, 2019
Erkeklerde HPV Hakkında Bilinmesi Gerekenler
HPV’li çoğu erkek hiçbir zaman semptom yaşamaz veya enfeksiyona sahip olduklarını fark etmez.
Geçmeyen bir enfeksiyonunuz varsa, aşağıda belirtilen bölgelerinizde genital siğiller fark etmeye başlayabilirsiniz :
- penis
- skrotum
- anüs
Boğazınızın arkasında da siğiller oluşabilir. Bu bölgelerde herhangi bir anormal cilt değişikliği fark ederseniz, daha ileri değerlendirme için hemen bir doktora görünün.
Erkeklerde HPV’ye Ne Sebep Olur?
Hem erkekler hem de kadınlar, HPV’yi enfekte bir partnerle vajinal, anal veya oral seks yaparak kapabilir. HPV ile enfekte olan çoğu kişi, kendi HPV durumunun farkında olmadıkları için, farkında olmadan bunu partnerlerine aktarır.
Erkeklerde HPV İçin Risk Faktörleri
HPV hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olmasına rağmen, HPV’den kaynaklanan sağlık sorunları erkeklerde daha az görülür. Üç erkek alt popülasyon, HPV ile ilişkili sağlık sorunları geliştirme açısından yüksek risk altındadır. Bunlar şunları içerir:
- sünnetsiz erkekler
- HIV veya organ nakli nedeniyle zayıf bağışıklık sistemi olan erkekler
- diğer erkeklerle anal seks veya cinsel aktivitede bulunan erkekler
Hem erkeklerde hem de kadınlarda HPV ile kanser arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir.
2010’dan 2014’e kadar olan veriler, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık olarak her yıl 41.000 HPV ile ilişkili kanser vakası olduğunu tespit etmiştir. Bunlardan yaklaşık 24.000’i kadınlarda ve yaklaşık 17.000’i erkeklerde meydana gelmiştir.
HPV’nin neden olduğu başlıca kanserler şunlardır:
- kadınlarda servikal , vajinal ve vulva kanseri
- erkeklerde penis kanseri
- erkeklerde ve kadınlarda boğaz ve anal kanser
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda HPV ile ilişkili en yaygın kanserdir . Erkeklerde ise boğaz kanseri, HPV ile ilişkili en yaygın kanserdir.
Erkeklerde HPV Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim ağzı kanseri ile HPV arasındaki yüksek korelasyon nedeniyle , kadınlarda HPV’yi teşhis etmek için araçlar oluşturmak için çok çaba sarf edilmiştir. Şu anda erkeklerde HPV’yi tespit etmek için onaylanmış bir test bulunmamaktadır. Bazı insanlar virüsü bilmeden yıllarca taşıyabilir ve muhtemelen yayabilir.
HPV ile ilgili herhangi bir belirti fark ederseniz, bunları doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Penis, skrotal, anal veya boğaz bölgelerinizde herhangi bir anormal cilt büyümesi veya değişiklik fark ederseniz derhal doktorunuza görünmelisiniz. Bunlar kanserli büyümenin erken belirtileri olabilir.
Erkeklerde HPV Tedavisi
Şu anda HPV için bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, HPV’nin neden olduğu çoğu sağlık sorunu tedavi edilebilir. Genital siğiller geliştirirseniz, doktorunuz durumu tedavi etmek için çeşitli topikal ve oral ilaçlar kullanacaktır.
HPV ile ilişkili kanserler, özellikle erken bir aşamada teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor kanseri değerlendirebilir ve uygun bir tedavi planı sağlayabilir. Erken müdahale anahtardır, bu nedenle olağandışı semptomlar yaşıyorsanız hemen bir doktora görünmelisiniz.
HPV Riskinizi Nasıl Azaltırsınız?
Kendinizi HPV’ye karşı korumanın en iyi yolu aşı olmaktır . 12 yaş civarında alınması tavsiye edilse de 45 yaşına kadar aşı olabilirsiniz.
Ayrıca riski bir şekilde azaltabilirsiniz:
- genital siğiller varsa bir partnerle cinsel temastan kaçınmak
- doğru ve tutarlı prezervatif kullanarak
Healthline, Human Papillomavirus (HPV) in Men, 2018
Oral HPV Nedir?
HPV cilt temasıyla yayılır. Çoğu insan HPV’yi cinsel ilişki yoluyla genital bölgelerinde kapar. Oral seks yaparsanız, ağzınızdan veya boğazınızdan kapabilirsiniz. Bu en yaygın olarak oral HPV olarak bilinir.
Oral HPV’nin Belirtileri Nelerdir?
Ağızdan alınan HPV’nin genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bu, insanların enfekte olduklarını fark etmedikleri ve hastalığın yayılmasını sınırlamak için gerekli adımları atma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda ağızda veya boğazda siğiller gelişebilir, ancak bu daha az yaygındır.
Bu tür HPV , nadir görülen orofaringeal kansere dönüşebilir . Orofarengeal kanseriniz varsa, boğazın ortasında dil, bademcikler ve farenks duvarları dahil kanser hücreleri oluşur. Bu hücreler oral HPV’den gelişebilir. Orofaringeal kanserin erken belirtileri şunları içerir:
- yutma güçlüğü
- sürekli kulak ağrısı
- kan tükürme
- açıklanamayan kilo kaybı
- genişlemiş lenf düğümleri
- sürekli boğaz ağrısı
- yanaklarda yumrular
- boyunda büyüme veya topaklar
- ses kısıklığı
Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz ve HPV’ye sahip olduğunuzu biliyorsanız veya düşünüyorsanız, hemen doktorunuzdan randevu alın.
Oral HPV’ye Ne Sebep Olur?
Oral HPV, bir virüs vücuda, genellikle ağzın içindeki bir kesik veya küçük bir yırtık yoluyla girdiğinde ortaya çıkar. İnsanlar bunu genellikle oral seks yaparken kaparlar. İnsanların ağızdan HPV enfeksiyonlarını tam olarak nasıl geçirip geçirdiğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Oral HPV Hakkında İstatistikler
Yaklaşık olarak 79 milyon Amerikalı şu anda HPV’ye sahiptir ve 14 milyon insana da bu yıl yeni teşhis konulacağı düşünülmektedir.
14 ila 69 yaşları arasındaki Amerikalıların yaklaşık yüzde 7’sinde oral HPV vardır. Son otuz yılda oral HPV’si olan kişilerin sayısı artmıştır. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.
Orofaringeal kanserlerin yaklaşık üçte ikisinde HPV DNA bulunur. Oral HPV’nin en sık görülen alt tipi HPV-16’dır. HPV-16, yüksek riskli bir tür olarak kabul edilir.
Orofarengeal kanser nadirdir. İnsanların yaklaşık yüzde 1’i HPV-16’ya sahiptir. Her yıl 15.000’den az kişi HPV pozitif orofaringeal kansere yakalanmaktadır.
Oral HPV İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Oral HPV için risk faktörleri şunları içerir:
- Oral seks Kanıtlar, oral cinsel aktivitede bir artışın bir risk olabileceğini, özellikle de sigara içen erkeklerin daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir.
- Birden çok partner Birden fazla cinsel partnere sahip olmak riskinizi artırabilir. Cleveland Clinic’e göre, yaşamınız boyunca 20’den fazla cinsel partnere sahip olmak, oral HPV enfeksiyonu alma şansınızı % 20’ye kadar artırabilir .
- Sigara içmek Sigaranın HPV işgaline yardımcı olduğu belirlenmiştir. Sıcak dumanı solumak sizi ağızdaki yırtıklara ve kesiklere karşı daha savunmasız hale getirir ve ayrıca ağız kanserlerinin gelişmesi için bir risk faktörüdür.
- Alkol içmek Araştırma yüksek alkol alımının erkeklerde HPV enfeksiyonu riskini artırdığını göstermiştir. Sigara içerseniz, daha da yüksek risk altındasınız.
- Öpüşmek Bazı araştırmalar , ağızdan ağza bulaşabileceği için ağızdan öpüşmenin bir risk faktörü olduğunu söylemiştir, ancak bunun oral HPV riskinizi artırıp artırmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
- Erkek olmak Erkeklerin ağızdan HPV teşhisi alma riski kadınlardan daha fazladır.
Yaş, orofarengeal kanser için bir risk faktörüdür. Yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır çünkü gelişmesi yıllar alır.
Oral HPV Nasıl Teşhis Edilir?
Ağızda HPV olup olmadığını belirlemek için herhangi bir test mevcut değildir. Diş hekiminiz veya doktorunuz kanser taraması yoluyla lezyonları keşfedebilir veya önce lezyonları fark edip randevu alabilirsiniz.
Lezyonlarınız varsa, doktorunuz lezyonların kanserli olup olmadığını görmek için biyopsi yapabilir . Muhtemelen HPV için biyopsi örneklerini de test edecekler. HPV varsa, kanser tedaviye daha duyarlı olabilir.
Oral HPV Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu oral HPV türü, herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan kaybolur. HPV nedeniyle ağız siğilleri geliştirirseniz, doktorunuz büyük olasılıkla siğilleri çıkaracaktır.
Siğilleri topikal tedavilerle tedavi etmek zor olabilir çünkü siğillere ulaşmak zor olabilir. Doktorunuz siğilleri tedavi etmek için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilir:
- ameliyatla alma
- siğilin dondurulması, kriyoterapi
- bir enjeksiyon olan interferon alfa-2B (Intron A, Roferon-A)
Oral HPV’den Oral Kanser Geliştirirseniz Tedavi Nasıldır?
Orofarengeal kanser geliştirirseniz, tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedaviniz ve prognozunuz, kanserinizin evresine ve konumuna ve HPV ile ilişkili olup olmadığına bağlıdır.
HPV-pozitif orofaringeal kanserler, HPV-negatif kanserlerden daha iyi sonuçlara ve tedaviden sonra daha az relapslara sahiptir. Orofarengeal kanser tedavisi, radyasyon terapisi, ameliyat, kemoterapi veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir.
Oral HPV’yi Nasıl Önleyebilirsiniz?
Çoğu tıp ve diş hekimliği organizasyonu oral HPV taraması yapılmasını önermemektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri, HPV’yi önlemeye yardımcı olmanın en kolay yollarından bazılarıdır. İşte önleme için bazı ipuçları:
- Her seks yaptığınızda prezervatif kullanarak enfeksiyonlardan kaçının
- Cinsel partner sayınızı sınırlayın.
- Cinsel partnerlerinizle seks hakkında konuşun ve onlara STI’lar için en son ne zaman test edildiklerini sorun.
- Cinsel olarak aktifseniz, CYBE’ler için düzenli olarak test edilmelisiniz .
- Tanımadığınız bir partnerle birlikteyseniz, oral seksten kaçının.
- Oral seks yapacağınız zaman, ağız cinsel enfeksiyonlarını önlemek için herhangi bir diş barajı veya prezervatif kullanmak .
- Diş hekimindeki altı aylık kontrolleriniz sırasında, özellikle sık sık oral seks yapıyorsanız, ağzınızda anormal bir şey olup olmadığını araştırmasını isteyin.
- Ayda bir kez ağzınızda anormallikler aramayı alışkanlık haline getirin.
- HPV’ye karşı aşı olun.
HPV Özet
HPV, genellikle kendi kendine kaybolan yaygın bir enfeksiyondur. Bazı HPV türleri, rahim ağzı kanseri gibi çok daha ciddi bir şeye dönüşebilir.
Şu anda virüs için tıbbi veya doğal tedavi yoktur, ancak semptomları tedavi edilebilir.
HPV’niz varsa, bulaşmayı önlemek için güvenli seks yöntemleri uygulamak önemlidir. Ayrıca, HPV ve rahim ağzı kanseri için rutin olarak taranmanız gerekir.
Referanslar
Healthline, What Are My Treatment Options for HPV?, 2016
Healthline, Can You Have HPV If You Don’t Have Warts?, 2016
Healthline, Human Papillomavirus (HPV) of the Mouth: What You Should Know, 2018