Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

0
1657

Astigmat, korneanın veya kristal merceğin tipik şekilde eğrilmediği yaygın bir durumdur. Düzeltici lensler genellikle astigmatı tedavi edebilir, ancak ameliyat da bir seçenektir.

Astigmatizma, kırma kusurları adı verilen bir grup göz rahatsızlığından biridir. Diğer kırma kusurları arasında uzağı görememe (miyopi), ileri görüşlülük (hipermetrop) ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan presbiyopi sayılabilir.

Kırılma hataları yaygındır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 150 milyon kişi bir kırma kusuruna sahiptir. Aslında, Ulusal Göz Enstitüsü, bundan daha fazlasının olduğunu tahmin etmektedir. Araştırmalar, astigmatizmanın dünya çapında hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en yaygın kırma kusuru türü olduğunu göstermektedir.

Astigmatizma Belirtileri Nelerdir?

Astigmatizmanın yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • tüm mesafelerde bulanık veya bozuk görüş
  • baş ağrısı
  • net görmek için gözlerini kısmak
  • göz yorgunluğu, özellikle gözün uzun süre odaklanması gerektiğinde
  • gece görme veya araba kullanma zorluğu

Bu semptomları olan bir kişide astigmat olmayabilir, ancak kontrol için bir göz muayenesi olması tavsiye edilir.

Astigmatizma Türleri Nelerdir?

Farklı astigmat türleri şunları içerir:

Kornea astigmatizması: Bu en yaygın astigmat türüdür.

Lentiküler astigmatizma: Bu tip astigmatizma, göz merceğindeki değişiklikler nedeniyle oluşur.

Düzensiz astigmatizma: Bu tipte korneanın eğriliği düzensizdir.

Astigmatizma ayrıca miyop, hipermetrop veya her ikisi ile de ortaya çıkabilir:

Miyop astigmatizma: Miyop astigmatizma, astigmatizma miyopi ile birleştiğinde meydana gelir ve korneadaki veya lensteki iki eğri – yukarıdan aşağıya ve yandan yana eğriler – retinanın önünde odaklanır.

Hipermetrop astigmatizma: Hipermetrop, astigmatizma ile birleştiğinde ve iki eğri retinanın arkasında odaklandığında ortaya çıkar.

Karışık astigmatizma: Bu, bir eğrinin hipermetrop semptomları ürettiği ve diğerinin miyopi semptomları ürettiği zamandır.

Astigmatizma ayrıca düzenli veya düzensiz olabilir:

Düzenli astigmat: Astigmatizma düzenliyse, iki eğri birbirine 90 derecelik açıdadır ve her birinin eğriliği aynıdır.

Düzensiz astigmatizma: Düzensiz astigmatizmada iki eğri birbirine 90 derecelik açılarda değildir ve her birinin eğriliği üniform veya eşit değildir. Düzensiz astigmatizma genellikle travma, ameliyat veya korneanın incelmesi olan keratokonustan kaynaklanabilir.

Astigmatizmanın Nedenleri Nelerdir?

Astigmat, korneada, lenste veya her ikisinde de düzensiz bir eğrilik olduğunda ortaya çıkar.

Kornea, gözün önünü kaplayan şeffaf bir doku tabakasıdır. Işığı gözün arkasına iletir ve odaklar. Astigmatı olan bir kişide, kornea genellikle yumurta veya futbol şeklindedir ve mükemmel bir şekilde yuvarlak olmaktan ziyade yukarıdan aşağıya doğru olduğundan farklı bir şekilde eğridir. Sonuç olarak, ışık retinada bir yerine iki noktaya odaklanarak bulanık görmeye ve bazen çift görmeye neden olur.

Bazı insanların neden düzgün eğrilmeyen bir kornea ile doğdukları belirsizdir, ancak genetik bir bileşen olabilir. Erken doğan bebeklerin astigmat olma riski, doğum tarihine yakın doğanlara göre daha yüksektir.

Korneal skarlaşmaya neden olan belirli ameliyat türleri veya göz yaralanmaları da düzensiz astigmatizmaya neden olabilir. Keratokonus, düzensiz astigmatizmanın bir başka potansiyel nedenidir. Gözün bu dejeneratif bozukluğunda kornea giderek incelir ve daha konik bir şekle dönüşür.

Lentiküler astigmatizma tipik olarak gözdeki düzensiz şekilli bir lensin sonucudur.

Astigmatizma Nasıl Teşhis Edilir?

Astigmatizmanın erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Bir göz uzmanı, gözleri muayene ederken aşağıdaki teknikleri kullanabilir:

Görme keskinliği testi: Görme keskinliği testi, bir kişinin uzaktaki harfleri veya karakterleri ne kadar iyi okuyabildiğini kontrol eder. Genellikle bir grafikteki harf satırlarını okumayı içerir. Harfler her satırda giderek küçülür.

Keratometri: Keratometre, kornea yüzeyinden yansıyan ışığı ölçen bir cihazdır. Bu, bir göz doktoruna korneanın şekli ve eğriliği hakkında bilgi sağlar.

Kornea topografisi: Kornea topografisi, görüntülerin yanı sıra korneanın ölçümlerini sağlayan bir görüntüleme teknolojisi türüdür. Bu, keratometriden çok daha ayrıntılı bir değerlendirme sunar.

Refraksiyon: Refraksiyon, gözlerin ışığa nasıl odaklandığını değerlendirir ve gözlerin önüne bir dizi lens yerleştirmeyi içerir. Bir göz doktoru, hangi lenslerin bir kişinin görüşünü daha iyi hale getirdiğini soracaktır.

Amerikan Optometrik Derneği’nin (AOA) çocuklar için önerdiği göz muayeneleri zamanı aşağıdaki gibidir:

  • ilk 6-12 ayda
  • ilk 3-5 yılda
  • birinci sınıftan önce
  • birinci sınıftan sonra her yıl

Astigmatizma riski yüksek olan çocuklar daha düzenli kontrollerden yararlanabilir.

Yetişkinlerin her yıl göz muayenesi olmaları gereken 65 yaşına kadar 2 yılda bir göz muayenesi olmaları gerekir.

Göz problemleri riski yüksek olan yetişkinlerin, yaştan bağımsız olarak her yıl göz doktoruna gitmesi gerekecektir. Bu bireyler, göz rahatsızlığı öyküsü olan ve diyabet gibi gözleri etkileyebilecek kronik rahatsızlıkları olan kişileri içerir.

Astigmatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Astigmatizm hafifse, doktor hiçbir tedavi önermeyebilir. Aksi takdirde, düzeltici lensler olağan yaklaşımdır, ancak bazı insanlar lazer cerrahisini tercih etmeyi tercih edebilir.

Astigmatizma için düzeltici lensler: Düzeltici lensler, görüntüleri retinaya doğru şekilde yansıtmaya yardımcı olabilir. Bunlar gözlük veya kontakt lens şeklinde olabilir.

Ortokeratoloji veya kornea refraktif tedavisi: Ortokeratoloji, korneayı yeniden şekillendirmek için uyku sırasında özel olarak takılmış, sert bir kontakt lens takmayı içerir. Bu, görüşü kalıcı olarak iyileştirmez, ancak kişi, taktıktan sonra en az birkaç saat daha iyi görebildiğini görebilir.

Ameliyat: Astigmatı olan bazı kişiler görüşlerini düzeltmek için lazer göz ameliyatı olmak isteyebilirler. En yaygın prosedür lazer in situ keratomileusis’tir (LASIK). Diğer lazer seçenekleri arasında fotorefraktif keratektomi (PRK) ve lazer epitelyal keratomileusis (LASEK) bulunur.

Lazer In Situ Keratomileusis (LASIK)

Bu işlem sırasında cerrah, korneada ince bir flep oluşturmak için bir keratom cihazı veya femtosaniye lazer kullanır. Daha sonra kanadı kaldırırlar ve kapağın altındaki korneanın şeklini şekillendirmek için bir lazer kullanırlar. Daha sonra cerrah, flebi iyileşeceği yere geri katlar.

LASIK başlangıçta göz kuruluğuna ve görme değişikliğine neden olur, ancak bu yan etkiler diğerleriyle birlikte genellikle bir ay içinde kaybolur.

PRK

PRK’da cerrah, korneanın dış koruyucu tabakasının bir kısmını çıkarır. Bu, orta ila şiddetli ağrıya neden olabilir. Bir lazer daha sonra dokuyu çıkararak korneanın şeklini değiştirir. Cerrah, ağrıyı yönetmek için iyileşme sırasında göze bir bandaj kontakt lens yerleştirecektir.

LASEK

LASEK’te cerrah korneadan ince bir doku tabakası çıkarır. Daha sonra kornea dokusunu değiştirmeden önce korneanın şeklini değiştirmek için bir lazer kullanırlar.

Lazer Ameliyatından Kimler Kaçınmalıdır?

Lazer göz ameliyatı şu kişiler için uygun olmayabilir:

  • 18 yaşın altında olanlar
  • hala değişen bir görüşe sahip olanlar
  • şiddetli astigmatizması olanlar
  • kolay kontrol edilemeyen diyabeti olanlar
  • hamile veya emziren kadınlar
  • romatoid artrit, lupus veya HIV gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir durumu olanlar
  • başka bir göz rahatsızlığı olanlar (şiddetli miyopi veya hipermetropi, keratokonus, katarakt, glokom, şiddetli kuru gözler)
  • oküler uçuk veya keratit gibi belirli göz enfeksiyonları öyküsü olanlar
  • izotretinoin veya oral prednizon gibi iyileşmeyi etkileyebilecek ilaçları kullananlar

Astigmatizma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Ameliyatın riskleri şunları içerebilir:

  • kuru gözler
  • ışık hassaslığı
  • ışıkların etrafında parlama veya haleler
  • çift ​​veya bulanık görme
  • ameliyattan sonra düzeltici lenslere ihtiyaç duyulmasına neden olabilecek aşırı veya eksik düzeltme
  • ameliyattan sonra görme bozukluklarının tekrar ortaya çıktığı regresyon
  • görme kaybı

Genel olarak, komplikasyon riski düşüktür. 31.921 LASIK prosedürüyle ilgili 2020 tarihli bir araştırma, yan etki insidansının sadece %1.3 olduğunu buldu. Ciddi yan etkilerin insidansı %0.4 ile daha da düşüktü.

Özet

Astigmat, korneanın anormal bir şekli olduğunda ortaya çıkar ve etkilenen göz veya gözlerde bulanık görmeye neden olur.

İnsanlar genellikle astigmatizma ile doğarlar. Bununla birlikte, örneğin bir göz yaralanması veya önceki bir göz ameliyatı nedeniyle bazen yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Gözlükler veya kontakt lensler genellikle astigmatizm için etkili tedavilerdir. Uygun bireyler için cerrahi de bir seçenektir.

Astigmatı olan birçok kişi, göz muayenesi olana kadar astigmat olduğunun farkında olmayabilir. Bu nedenle, herhangi bir göz problemini belirlemek ve tedavi etmek için düzenli göz muayenelerinden geçmek önemlidir.