Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Ensafilit

Ensefalit nedir?

Ensefalit, beyin dokusunun iltihabıdır. En yaygın neden viral enfeksiyonlardır. Nadir durumlarda bakteri veya mantarlardan kaynaklanabilir.

İki ana ensefalit tipi vardır: birincil ve ikincil. Birincil ensefalit, bir virüs doğrudan beyni ve omuriliği enfekte ettiğinde ortaya çıkar. Sekonder ensefalit, enfeksiyon vücudun herhangi bir yerinde başladığında ve ardından beyninize gittiğinde ortaya çıkar.

Ensefalit, hayatı tehdit edici olabilecek nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Ensefalit belirtileri varsa derhal doktorunuzu aramalısınız.

Ensefalit semptomları nelerdir?

Ensefalit belirtileri hafif ila şiddetli olabilir.

Hafif semptomlar şunları içerir:

Şiddetli belirtiler şunlardır:

Bebekler ve küçük çocuklar farklı semptomlar gösterir. Çocuğunuz aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsa derhal bir doktora başvurun:

  • kusma
  • şişkin fontanel (kafa derisindeki yumuşak nokta)
  • sürekli ağlama
  • vücut sertliği
  • iştahsızlık

Ensefalite ne neden olur?

Birçok farklı virüs ensefalite neden olabilir. Potansiyel nedenleri üç gruba ayırmak faydalıdır: genel virüsler, çocukluk virüsleri ve arbovirüsler.

Yaygın virüsler

Gelişmiş ülkelerde ensefalite neden olan en yaygın virüs herpes simpleksdir . Herpes virüsü tipik olarak bir sinirden cilde geçer, burada soğuk bir yaraya neden olur. Ancak nadir durumlarda, virüs beyine geçer.

Bu ensefalit formu genellikle beynin hafızayı ve konuşmayı kontrol eden kısmı olan geçici lobu etkiler. Ayrıca, ön lobu , duyguları ve davranışları kontrol eden kısmı da etkileyebilir. Herpesin neden olduğu ensefalit tehlikelidir ve ciddi beyin hasarı ve ölümüne neden olabilir.

Ensefalite neden olabilecek diğer yaygın virüsler şunlardır:

Çocukluk çağı virüsleri

Aşılar, ensefalite neden olan çocukluk çağı virüslerini önleyebilir. Bu nedenle, bu ensefalit türleri bugün nadirdir. Ensefalite neden olabilecek bazı çocukluk çağı virüsleri şunlardır:

Arbovirüsler

Arbovirüsler böcekler tarafından taşınan virüslerdir. İletilen arbovirüsün türü, böceğe bağlıdır. Aşağıda farklı arbovirüs tipleri bulunmaktadır:

  • California ensefaliti (La Crosse ensefaliti olarak da bilinir) sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşır ve temel olarak çocukları etkiler. Çok az veya hiç semptom vermez.
  • St. Louis ensefaliti , kırsal Ortabatı ve güney eyaletlerinde görülür. Genellikle hafif bir virüstür ve az sayıda belirtiye neden olur.
  • Batı Nil virüsü en sık Afrika ve Orta Doğu’da bulunur. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkabilir. Genellikle nispeten hafiftir ve grip benzeri semptomlara neden olur. Bununla birlikte, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar arasında ölümcül olabilir.
  • Colorado ensefaliti (ayrıca Colorado Kene Ateşi olarak da bilinir) dişi tahta kene ile bulaşır. Genellikle hafif bir hastalıktır ve çoğu insan çabucak iyileşir.
  • Doğu at ensefaliti sivrisinekler tarafından yayılır. Hem insanları hem de atları etkiler. Nadir olmasına rağmen ölüm oranı yüzde 33’dür .
  • Kyasanur ormanı hastalığı kene ısırmaları ile bulaşır. İnsanlar aynı zamanda keçi, koyun veya ineklerden çiğ süt içerek de alabilirler. Avcılar, kampçılar ve çiftçiler bu hastalığa yakalanma riskleri en fazladır.

Ensefalit için risk faktörleri nelerdir?

Ensefalit riski en fazla olan gruplar:

  • daha yaşlı yetişkinler
  • 1 yaşın altındaki çocuklar
  • bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar

Sivrisineklerin veya kenelerin sık olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, ensefalit olma riskiniz de daha yüksek olabilir. Sivrisinekler ve keneler, ensefalite neden olan virüsleri taşıyabilir. Bu böceklerin en aktif olduğu yaz ya da sonbaharda ensefalit olma ihtimaliniz daha fazladır.

MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısının güvenli ve etkili olma konusunda uzun bir geçmişi olmasına rağmen, nadir durumlarda ensefalite neden olmuştur. Aşı alan 3 milyon çocuktan yaklaşık 1 tanesinde ensefalit gelişir. Ancak, aşı alamayan çocuklar için istatistikler çok daha çarpıcı. Rutin aşılamadan önceki günlerde ensefalit oranları 1000’de 1’e yükseldi. Başka bir deyişle, ensefalit aşılamadan önce kabaca 3.000 kat daha yaygındı.

Ensefalit nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz önce size belirtilerinizi soracaktır. Ensefalit şüphesi varsa aşağıdaki testleri yapabilirler.

Spinal musluk veya lomber ponksiyon

Bu prosedürde , doktorunuz bir spinal sıvı örneği almak için belinize bir iğne sokacaktır. Örneği enfeksiyon belirtileri için test edecekler.

BT taraması veya MRI ile beyin görüntüleme

BT taramaları ve MRG beyin yapısındaki değişiklikleri saptar. Tümör veya inme gibi semptomlar için diğer olası açıklamaları ekarte edebilirler. Bazı virüslerin beynin belirli bölgelerini etkileme eğilimi vardır. Beyninizin hangi kısımlarının etkilendiğini görmek, ne tür bir virüsünüz olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Elektroensefalograf (EEG)

Bir EEG beyin aktivitesini kaydetmek için kafa derisine bağlı elektrotları (telli küçük metal diskler) kullanır. Bir EEG, ensefalite neden olan virüsü tespit etmez, ancak EEG üzerindeki bazı desenler nöroloğunuzu semptomlarınızın bulaşıcı bir kaynağı konusunda uyarabilir. Ensefalit sonraki aşamalarda nöbet ve komaya neden olabilir. Bu nedenle EEG, etkilenen beynin alanlarını ve her alanda oluşan beyin dalgalarının türlerini belirlemede önemlidir.

Kan testleri

Bir kan testi viral enfeksiyon belirtileri gösterebilir. Kan testleri nadiren tek başına yapılır. Genellikle diğer testlerle birlikte ensefalit teşhisine yardımcı olurlar.

Beyin biyopsisi

Bir beyin biyopsisinde doktorunuz enfeksiyon testi için küçük beyin dokusu örneklerini çıkaracaktır. Bu işlem nadiren yapılır, çünkü yüksek bir komplikasyon riski vardır. Genellikle doktorlar beynin şişmesinin nedenini belirleyemiyorsa veya tedavi işe yaramıyorsa yapılır.

Ensefalit nasıl tedavi edilir?

Anti-viral ilaçlar, herpes ensefalitinin tedavisinde yardımcı olabilir. Bununla birlikte, diğer ensefalit formlarının tedavisinde etkili değildirler. Bunun yerine, tedavi genellikle semptomları hafifletmeye odaklanır. Bu tedaviler şunları içerebilir:

  • dinlenme
  • ağrı kesici
  • kortikosteroidler (beyin iltihabını azaltmak için)
  • mekanik havalandırma (nefes almada yardımcı olmak için)
  • ılık sünger banyoları
  • antikonvülsanlar (nöbetleri önlemek veya durdurmak için)
  • sakinleştirici (huzursuzluk, saldırganlık ve sinirlilik için)
  • sıvılar (bazen IV ile)

Tedavi sırasında, özellikle beyin şişmesi ve nöbetler nedeniyle hastaneye yatmanız gerekebilir.

Ensefalit ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

Şiddetli ensefalit teşhisi konan çoğu kişi komplikasyonlar yaşayacaktır. Ensefalitten kaynaklanan komplikasyonlar şunları içerebilir:

Komplikasyonların aşağıdaki gibi belirli gruplarda gelişmesi daha olasıdır:

  • daha yaşlı yetişkinler
  • komaya benzer semptomları olan kişiler
  • hemen tedavi görmemiş insanlar

Ensefaliti olan birinin uzun vadeli görünümü nedir?

Bakış açınız iltihaplanmanın ciddiyetine bağlı olacaktır. Hafif ensefalit vakalarında, inflamasyon birkaç gün içinde muhtemelen düzelecektir. Ağır vakaları olan kişiler için iyileşmeleri haftalar veya aylar gerektirebilir. Bazen kalıcı beyin hasarı, hatta ölüme neden olabilir.

Ensefaliti olan insanlar da yaşayabilir:

  • felç
  • beyin fonksiyonu kaybı
  • konuşma, davranış, hafıza ve denge problemleri

Ensefalitin tipine ve ciddiyetine bağlı olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek tedavi almak gerekli olabilir:

  • fizik tedavi: gücü, koordinasyonu, dengeyi ve esnekliği geliştirmek
  • mesleki terapi: günlük becerileri geliştirmeye yardımcı olmak için
  • konuşma terapisi: konuşma için gerekli kas kontrolünü tekrar öğrenmeye yardımcı olmak için
  • psikoterapi: başa çıkma stratejileri, duygudurum bozuklukları veya kişilik değişikliklerine yardımcı olmak için

Ensefalit önlenebilir mi?

Ensefalit her zaman önlenebilir değildir, ancak ensefalite neden olabilecek virüsler için aşı yaparak riskinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun bu virüslere aşı yaptırdığından emin olun. Sivrisineklerin ve kenelerin sık olduğu bölgelerde, itici kullanın ve uzun kollu kıyafetler kullanın. Ensefalite neden olan virüslerle bilinen bir bölgeye seyahat ediyorsanız, aşı önerileri için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) internet sitesine bakın.

Kaynaklar:

Doğu at ensefaliti. (2016, 5 Nisan)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 15 Mayıs). Ensefalit: Önleme

Nordqvist, C. (2014, 28 Eylül). Ensefalit nedir? Ensefalite ne sebep olur? Alınan

Ensefalit Anlamak. (Nd)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler