Eritroblastoz fetalis, en yaygın olarak hamile olan bir kadının ve fetüsün bazı kan tipleri arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan ciddi bir tıbbi durumdur. Durum, RH faktörü adı verilen kanın bir bileşenini içerir. RH faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan kalıtsal bir proteindir. Herkesin bu proteini yoktur. Bir kişinin proteini varsa, RH pozitiftir. RH proteini olmayanlar RH negatiftir. Bir kadın RH negatifse ve fetüs RH pozitifse, hamilelikte RH uyumsuzluğuna ve potansiyel komplikasyonlara yol açabilir.
Rhesus Uyumsuzluğu
Eritroblastoz fetalis, hamilelik sırasında farklı RH faktörlü kan tipleri karıştığında ortaya çıkabilir. Küçük miktarlarda RH-pozitif ve RH-negatif kan karışımı olsa bile problemler ortaya çıkabilir. Kadın ve fetüs arasındaki kanın hamilelik sırasında karışması nadir olsa da şu bir sonucu olarak olabilir:
- doğum sırasında uterus duvarının duvarından ayrılan plasenta
- hamilelik sırasında kanama
- kürtaj
- ektopik bir hamilelik
- düşük
- bir düşme, künt travma veya invaziv prenatal test
- amniyosentez veya koryonik villus örnekleme (CVS) gibi doğum öncesi testler
Rh-negatif kan RH-pozitif kan ile karışırsa, RH duyarlılaşması olarak bilinen bir bağışıklık yanıtı meydana gelebilir. Bu, Rh-negatif kanı olan kişinin, gelecekteki RH-pozitif kana maruz kalma ile mücadele etmek için antikorlar üreteceği anlamına gelir. Vücut ayrıca, bir iğne veya kan transfüzyonundan RH-pozitif bir kan ile kontaminasyondan sonra antikorlar üretebilir.
Hassaslaştıktan sonra, vücudun bağışıklık sistemi gelecekteki RH-pozitif hücreleri yabancı olarak tanıyacak ve onlara saldıracaktır. Bir fetüsten RH-pozitif kan, duyarlı RH-negatif kanlı bir kadının kan dolaşımına girerse, kadının bağışıklık sistemi istilacı hücrelere saldıracak ve onları yok edecektir.
Eritroblastoz fetalis kırmızı kan hücrelerini yok eder. Bir fetüste kırmızı kan hücrelerinin (hemoliz) yıkımı hızlı olabilir. Sonuç olarak, fetüs anemiye, diğer hastalıklara ve hatta ölüme yol açabilecek yeterli oksijen almayacaktır. Hemoliz devam ettikçe, fetus hızla daha fazla kırmızı kan hücresi üretmeye çalışacaktır. Bununla birlikte, bu hücreler yeni kırmızı kan hücreleri genellikle olgunlaşmamıştır ve tam olarak işlev göremez.
Vücut karaciğer ve dalakta kırmızı kan hücreleri ürettiğinden, bu aşırı üretim bazen bu organların genişlemesine neden olabilir. Yeni doğmuş bir bebek bu duruma sahip olduğunda, yenidoğanın hemolitik hastalığı olarak bilinir. Olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri parçalanmaya devam ettikçe, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasının bir yan ürünü olan bilirubin birikir. Yenidoğanın vücudunda dolaşan fazla bilirubin, bebeğin cilt ve göz beyazlarının sarıya döndüğü sarılıklara yol açacaktır.
Eritroblastoz Fetalis Nedenleri Nelerdir?
RH uyumsuzluğu durumun en yaygın nedenidir, ancak antikor üreten diğer hücre veya kan uyumsuzlukları da dahil olmak üzere diğer faktörler de sorumlu olabilir. Beyaz bebeklerin durumu geliştirme olasılığı Afrikalı-Amerikalı bebeklerden daha yüksektir. RH hassasiyetinin, örneğin ilk hamilelik sırasında zaten gerçekleştiği gebeliklerde de risk daha yüksektir. Fetusa farklı bir kan tipine sahip olmanın (ABO uyumsuzluğu) yeni doğanın eritroblastoz fetalisinin veya hemolitik hastalığının bir nedeni olmadığını belirtmek önemlidir, ancak diğer bazı nadir kan grubu farklılıkları bazen bir neden olabilir. Genellikle ilk hamileliği etkilemez, ancak gelecekteki gebeliklerde sorunlar ortaya çıkabilir.
Eritroblastoz Fetalis Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik sırasında eritroblastoz fetalis semptomları rutin test sırasında ortaya çıkabilir. Bunlar şunları içerir:
- Amniyotik sıvıyı test eden bir amniyosentez prosedüründen bilirubin izleri olan sarı amniyotik sıvı
- Büyütülmüş bir karaciğer, dalak veya kalp
- Hamilelik sırasında bir ultrason taraması ile saptanabilen karın, akciğerler veya kafa derisinde sıvı birikimi
Durumu olan yenidoğanlar, görünür semptomlar ve taramalarda görünen bazılarını gösterebilir, örneğin:
- Soluk cilt
- Sarı amniyotik sıvı, göbek kordonu, cilt veya gözler
- Dalak veya karaciğer genişlemesi
Eritroblastoz Fetalis Komplikasyonları Nelerdir?
Fetus tarafından yaşanan komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Hafif-şiddetli anemi
- Yükseltilmiş bilirubin seviyeleri
- Sarılık
- Karaciğer ve dalak genişlemesinin yanında şiddetli anemi
Hidrop fetalis, kalp yetmezliğinin bir sonucu olarak fetal dokularda ve organlarda sıvının birikmesine neden olan bir başka ciddi komplikasyondur. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur. Yeni doğmuş bir çocuktaki komplikasyonlar şunları içerebilir:
- sarılık ile ciddi derecede yüksek bilirubin seviyeleri
- anemi
- karaciğer büyümesi
Beyindeki bilirubin birikmesi, Kernicterus adı verilen bir komplikasyona yol açabilir ve nöbetlere, beyin hasarına, sağırlığa veya ölüme yol açabilir.
Eritroblastoz Fetalis Nasıl Teşhis Edilir?
Eritroblastoz fetalisinin teşhis edilmesinde ilk adım, nedenin RH uyumsuzluk olup olmadığını belirlemektir. Bir doktor, ilk trimesterde bir antikor tarama testi kullanarak uyumsuzluğu tanımlayabilir. Testi 28 haftalık gebelikte tekrarlayabilirler ve ayrıca erkek partnerin RH faktörünü test edebilirler. Fetal testi şunları içerebilir:
- Ultrason
- Amniyosentez
- Fetal orta serebral arter kan akışı ölçümü
- Fetal göbek kordonu kan testi
Yenidoğanda, bir doktor değerlendirmek için testler yapabilir:
- kan grubu ve RH faktörü
- kırmızı kan hücresi sayısı
- antikorlar ve bilirubin seviyeleri
Eritroblastoz Fetalis Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi, fetal kan transfüzyonu ve fetüsün 32 ila 37 haftalık gebelik arasında verilmesini içerebilir. Duruma sahip yenidoğanlar için tedavi seçenekleri şunlardır:
- kan nakli
- intravenöz (iv) sıvılar
- nefes alma sorunlarını yönetme
- IV immünoglobulin (IVIG)
Ivig antikor tedavisinin amacı, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını ve dolaşımdaki bilirubin seviyelerini azaltmaktır. Bazen bir değişim transfüzyonu gereklidir. Bu tip transfüzyon, az miktarda kanın farklı kanla değiştirilmesini içerir. Amaç, kırmızı kan hücrelerinin varlığını ve sayısını arttırmak ve bilirubin seviyelerini düşürmektir.
Eritroblastoz Fetalis Nasıl Önlenebilir?
Eritroblastoz fetalis önlenebilir bir durumdur. Rhogam olarak da bilinen RH immünoglobulin (RHIG) adı verilen bir ilaç, RH duyarlılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu ilaç hamile kadının RH-pozitif antikorlar geliştirmesini önler. Ancak bu, zaten RH duyarlılaşmış olan kadınlara yardımcı olmayacaktır. RH hassasiyeti riski altındaki kadınlar, hamilelikleri sırasında ve doğum sonrası belirli zamanlarda Rhogam dozları almalıdır. Bunlar şunları içerir:
- 28 haftalık gebelikte
- Doğumdan 72 saat sonra, yenidoğan RH-pozitifse
- Düşük, kürtaj veya ektopik gebelikten sonraki 72 saat içinde
- Amniyosentez veya CV’ler gibi invaziv bir doğum testinden sonra
- Herhangi bir vajinal kanamadan sonra
Bir kadının 40 haftadan fazla uzanan bir hamileliği varsa, doktor ek bir Rhogam dozu önerebilir.
Özet
Eritroblastoz fetalis, bir bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur. Durum, RH faktörü adı verilen bir kan bileşeni hamile kadın ve fetüs arasında uyumsuz olduğunda ortaya çıkar. Olası kalp yetmezliği de dahil olmak üzere sarılık ve diğer daha şiddetli komplikasyonlara neden olabilir. Tedavi, kan transfüzyonu, IV sıvıları, immünoglobin ve solunum zorluğunun ele alınmasını içerir. Hamile bir kadın RH immünoglobin vermek, RH hassasiyetini bloke ederek durumu önlemeye yardımcı olabilir.
Kaynak
Medical News Today, What is erythroblastosis fetalis?, 2018
Dulay. Erythroblastosis fetalis. 2017.
Hemolytic disease of the newborn. (n.d.)
The Rh factor: How it can affect your pregnancy. 2013.