Kırık

0
3157

Kırılma nedir?

Kırılma kırık bir kemiktir. İnce bir çatlaktan tamamen kopmaya kadar değişebilir. Kemik çapraz, uzunlamasına, birkaç yerde veya birçok parçaya ayrılabilir. Kırıkların çoğu, kemik desteklediğinden daha fazla kuvvet veya basınçtan etkilendiğinde meydana gelir.

Kırık olduğundan şüpheleniyorsanız hemen tıbbi yardım alın.

Bir kırığın semptomları nelerdir?

İlk yaralanma meydana geldiğinde çoğu kırığa şiddetli ağrı eşlik eder. Yaralı bölgeye hareket ettiğinizde veya dokunduğunuzda daha kötü olabilir. Bazı durumlarda, acıdan bile çıkabilirsiniz. Ayrıca sersemlemiş veya üşüme hissine maruz kalabilirsiniz.

Bir kırığın diğer potansiyel semptomları şunları içerir:

  • yaralanma meydana geldiğinde bir çırpma veya taşlama sesi
  • yaralanan bölgede şişme, kızarıklık ve morarma
  • yaralı bölgeyle birlikte ağırlığın desteklenmesinde zorluk
  • yaralı bölgede gözle görülür şekil bozukluğu

Bazı durumlarda, cildinizde kırılmış kemik kırılması görebilirsiniz.

Farklı kırılma tipleri nelerdir?

Çatlaklar kapalı veya açık, aynı zamanda eksik veya tam olarak sınıflandırılabilir.

Kapalı ve açık

Kapalı bir kırığa basit kırılma da denir. Kapalı bir kırıkta, kırık kemik cildinizi kırmaz.

Açık bir kırılma ayrıca bir bileşik kırılma olarak da adlandırılır. Açık bir kırıkta, kırılan kemiğin uçları cildinizi yırtar. Kemiğiniz ve diğer iç dokular ortaya çıktığında, sizi daha yüksek enfeksiyon riski altına sokar.

Eksik ve tamamlanmış

Eksik bir kırıkta, kemiğiniz tamamen kırılmaz. Başka bir deyişle, yoldan ayrılmadan çatlaklar. Eksik kırık türleri şunlardır:

  • ince bir çatlakta kemiğinizin kırıldığı saç çizgisi kırığı
  • diğer tarafta bükülmüş iken bir tarafta kemiğinizin kırıldığı greenstick kırığı
  • kemiğinizin bir tarafında kırıldığı ve diğer tarafında çarpma veya kabarık bir toka oluştuğu toka veya torus kırığı

Tam bir kırıkta, kemiğiniz tamamen parçalanır. İki veya daha fazla parçaya çarptı veya ezildi. Tam kırılma tipleri şunlardır:

  • kemiğinizin bir yerde iki parçaya ayrıldığı tek kırık
  • kemiğinizin kırıldığı veya üç veya daha fazla parçaya çarptığı parçalanmış kırık
  • kemiğinizin basınç altında çöktüği sıkıştırma kırığı
  • kemiğinizin normal hizasında kalan parçalara ayrıldığı yer değiştirmemiş kırık
  • kemiğinizin normal hizasından çıkan parçalara bölündüğü yerinden olmuş kırık
  • kemiğinizin iki yerde kırıldığı ve en az bir parçayı kayan ve bağlanmadan bırakacak şekilde parçalanan kırık

Eksik kırıklar çocuklarda daha sık görülür. Kemikleri yetişkinlerinkinden daha yumuşak. Sonuç olarak, kırılmaya göre bükülme olasılığı daha yüksektir. Tam kırıklar her yaşta olabilir.

Kırılmaya ne neden olur?

Kemiğiniz destekleyebileceğinden daha fazla basınç veya kuvvetle etkilendiğinde kırılma gelişebilir. Bu kuvvet genellikle aniden ortaya çıkar veya çok yoğundur. Kuvvetin gücü kırılmanın şiddetini belirler.

Bazı yaygın kırık nedenleri şunlardır:

  • düşme
  • vücudunuza doğrudan grev
  • araba kazaları veya ateşli silah yaralanmaları gibi travmatik olaylar
  • spordan kaynaklanan yaralanmalar

Kimler kırılma riski altındadır?

Herkes kırılma deneyimi yaşayabilir. Fakat eğer kırılgan kemikleriniz veya düşük kemik yoğunluğunuz varsa, bir tane daha geliştirme ihtimaliniz var. Aşağıdaki durumlarda kırılgan kemikler geliştirmek daha muhtemeldir:

  • daha yaşlı
  • osteoporoz var
  • endokrin veya bağırsak bozukluklarına sahip olmak
  • kortikosteroid alıyor
  • fiziksel olarak etkin değil
  • alkol iç
  • duman

Bir kırık nasıl teşhis edilir?

Kırık olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen tıbbi yardım alın. Doktorunuz size belirtilerinizi soracak ve yaralı bölgeyi görsel olarak muayene edecektir. Acı veya başka yaralanma belirtilerini kontrol etmek için bölgeyi belirli şekillerde hareket ettirmenizi isteyebilirler.

Kırılma olabileceğini düşünüyorlarsa, doktorunuz muhtemelen röntgen isteyecektir. Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi’ne göre, X-ışınları en sık görülen kırık teşhisi yöntemidir. Kemiğinizin görüntülerini oluşturabilir ve kırılmaları veya diğer hasar belirtilerini ortaya çıkarabilir. X ışınları da kırılma tipini ve yerini belirlemeye yardımcı olur.

Bazı durumlarda, doktorunuz kemiklerinizi veya çevresindeki dokuları incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi taramaları (CT veya CAT taraması) da isteyebilir.

Bir kırık nasıl tedavi edilir?

Bir kırık teşhisi konulursa, tedavi planı türüne ve konumuna göre değişir.

Genel olarak doktorunuz kırık kemik parçalarını tekrar uygun pozisyonlarına koymaya ve iyileşirken onları dengelemeye çalışacaktır. Kırılan kemik parçalarını onarılıncaya kadar hareketsiz tutmak önemlidir. İyileşme sürecinde kırılan parçaların kenarlarında yeni kemik oluşacaktır. Düzgün hizalanmış ve stabilize edilmişlerse, yeni kemik sonunda parçaları birleştirecektir.

Doktorunuz kırık kemiğinizi sabitlemek için alçı kullanabilir. Oyuncular muhtemelen alçı veya cam elyafından yapılacaktır. Yaralanan bölgeyi sabit tutmaya yardımcı olacak ve iyileşirken kırık kemik parçalarının hareket etmesini önleyecektir.

Nadir durumlarda, yaralı bölgeyi dengelemek için çekişe ihtiyacınız olabilir. Çekiş, kemiğinizin etrafındaki kasları ve tendonları uzatır. Doktorunuz, yatağınızın üzerinde metal bir çerçeveye yerleştirilmiş bir makara ve ağırlık sistemi kullanarak yönetecektir. Bu sistem doktorunuzun yaralı bölgeyi stabilize etmek için kullanabileceği yumuşak bir çekme hareketi üretecektir.

Daha karmaşık veya bileşik kırıklar için ameliyat gerekebilir. Doktorunuz kemiklerin hareket etmemesi için açık redüksiyon ve iç fiksasyon veya harici fiksasyon kullanabilir.

Açık redüksiyon ve iç fiksasyonda doktorunuz ilk önce kırık kemik parçalarını normal hizalamalarına yerleştirir veya “azaltır”. Sonra kırılan kemiği birleştirecek veya “düzeltecek”. Bu, vidalar, metal plakalar veya her ikisini kullanarak oluşur. Bazı durumlarda, doktorunuz kemiğinizin ortasından çubuk yerleştirebilir.

Dış fiksasyonda, doktorunuz kemiğe kırılma bölgesinin altına ve altına iğne veya vidalar sokacaktır. Bu pimleri veya vidaları, cildinizin dışına yerleştirilmiş metal bir dengeleme çubuğuna bağlarlar. Bar, kemiğinizi iyileştikçe yerinde tutacaktır.

Doktorunuz ayrıca ağrıyı kontrol etmek, enfeksiyonla savaşmak veya diğer semptomları veya komplikasyonları yönetmek için ilaç yazabilir. İlk tedavi aşamalarından sonra, normal kullanımınızı yeniden kazanmanıza yardımcı olmak için fizik tedavi veya başka stratejiler önerebilirler.

Bir kırılma için görünüm nedir?

Bir kırılma yaşarsanız, konumu ve ciddiyeti, iyileşmenin ne kadar süreceğini belirlemeye yardımcı olacaktır. Yaşınız ve tıbbi geçmişiniz iyileşme sürecinizi de etkileyebilir. Bazı tıbbi durumlar vücudunuzun kırılmış kemikleri tamir etme yeteneğini zayıflatabilir.

Kırığınızın iyileşmesi birkaç hafta veya bazen aylar alabilir. Çoğu durumda, iyileşme süreci tamamlanmadan önce ağrı azalır. Yaralı alanın tamir ederken hareketini kısıtlamanız gerekebilir. Bazı normal etkinliklerinize katılamayabilirsiniz. İyileşinceye kadar rutininizde ayarlamalar yapmanız gerekebilir.

Kırığınız iyileştikten sonra normal faaliyetlerinize ve rutininize geri dönebilirsiniz. Bazı durumlarda, fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu, yaralı alanın normal kullanımınızı yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır. Vücudunuzun bir bölümünü uzun süre hareketsiz hale getirmek kas kuvveti ve hareket açıklığınızı kaybetmenize neden olabilir. Fiziksel terapi daha iyi bir şekilde iyileşmenize yardımcı olabilir.

İyileşmenizi arttırmak için doktorunuzun tıbbi talimatlarını yakından takip edin.

Kırıklar nasıl önlenebilir?

Tüm kırılmaları önleyemezsin. Ancak kemiklerinizi güçlü tutmak için çalışabilirsiniz, böylece hasara daha az duyarlı olurlar. Kemik gücünüzü korumak için, kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin besinler de içeren besleyici bir diyet uygulayın. Düzenli olarak egzersiz yapmak da önemlidir. Ağırlık kaldırma egzersizleri, kemik direncini artırmak ve korumak için özellikle yararlıdır. Örnekler arasında yürüyüş, yürüyüş, koşma, dans ve ağırlık çalışması sayılabilir.

Kaynaklar:

Kırık kemikler veya kırıklar. (Nd)

Kemik sağlığınız için egzersiz yapın. (2015, Mayıs). Alınan

Kırıklar. (Nd)

Kırıklar (kırık kemikler). (2012, Ekim). Alınan