Astragalus Nedir? Faydaları Nelerdir?

0
4247

Astragalus kökü Nedir?

Astragalus kökü genel sağlık durumunun desteklenmesine yardımcıdır.

Astragalus kökü geleneksel Çin tıbbında eşşiz bir öneme sahip olan bitkidir. Birçok sağlık yararı özellikle yaşlanma sürecini yavaşlatma potansiyeli bilinmektedir. Araştırmalar Astragalus kökünün kalp, akciğerler, böbrekler ve karaciğerin sağlık fonksiyonlarını desteklediğini göstermektedir. Aynı zamanda normal kolesterolü ve kan basıncını desteklediği ve psikolojik strese sağlıklı cevap verilmesi konusunda yardımcı olduğu gösterilmiştir. Tüm bu özellikleri nedeniyle Astragalus kökü çeşitli sağlık sorunlarında iyileştirici tedaviler arasında kullanılmaktadır [1].

Astragalus kökü, Çin’de ulusal bir bitki olan astragalus veya astragalus membranaceus’tan ismini almaktadır. 2000’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda Moğolistan milkvetch ve huáng qí olarak ta isimlendirilmektedir. Bu köklü bitki genellikle bir yılda yetişir ve yararlı flavanoidler- bitkisel moleküller ve antioksidan özellikler- içeren bir köktür. Astragalus kökü geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır ve bugünlerde ABD’de popüler olan bitkisel ilaç ve besin desteğidir [1,2].

Astragalus Kökünün Yararları Nelerdir?

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
  • Yaşlanma Karşıtı Etki Sağlar
  • Stresin Yan Etkilerini Azaltır
  • Kalp Sağlığının Korunmasında Yardımcı Olur
  • Arter Plaklarının Azaltılmasında Destek Olur
  • Kolesterol Düzeylerinin Dengelenmesini Destekler
  • Normal Kan Şekeri Düzeylerini Destekler
  • Normal Böbrek Fonksiyonlarına Yardımcı Olur
  • Detoksa Yardımcı ve Karaciğer Koruyucusudur
  • Sağlıklı Hücresel Süreçleri Destekler

Astragalus kökünün temel yararı adaptojen olmasıdır- insan vücudunda stres ve yorgunluk etkilerinin düzenlenmesi için çalışan doğal maddedir. Bu şekilde astragalus kökü duygusal, fiziksel ve mental stresten vücudu korumaktadır. Buna ek olarak, çalışmalar, solunum sistemi sağlığı, mevsimsel iyilik halleri, kardiyovasküler sağlık ve daha fazla açıdan pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. Genel olarak bu bitkinin etkileri bağışıklık sistemi ve antioksidan özellikleri ile birçok organın sağlığını desteklemekte ve yaşlanma etkilerini azaltmaktadır [3].

Yaşlanma Karşıtı

DNA yapılarını bir arada bağlı tutan kromozom yapılarına telomer denir. Hücre bölünmesi sırasında, hücresel yaşlanma denilen telomerlerin kısalması ve hücre büyümesini durdurma sinyalinin gönderilmesi ile yaşlanma ve hastalığa yol açan etkiler görülür. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan T hücreleri, telomeraz enzimini aktive eder. Bu enzim telomerleri uzatarak, hücrenin yaşamına yardım eder. Araştırmalar, astragalus kökü özünün insan T hücreleri telomeraz aktivitesini gösterdiği ve uzun ömürlü ve sağlıklı hücre fonksiyonu sağladığını göstermektedir [4].

Telomeraz enziminin aktive edilmesinin yanısıra, astragalus mitokondriyi koruyarak yaşlanma sürecini yavaşlatır. Zararlı serbest radikallerin hücrede azaltılması veya ortadan kaldırılması ile, hücre hasarının azaltılmasını veya tersine döndürülmesini ve yaşlanma sürecini yavaşlattığı düşünülebilir. Birçok yaşlanma karşıtı güzellik kremleri astragalus kökü ile formüle edilmiştir [5, 6].

Anti-Stres

İster sağlıksız beslenme, ister uykusuzluk, ister çevresel toksinler veya duygusal veya fiziksel mücadeleler olsun herkes zaman zaman stresi deneyimlemektedir. Aşırı stresli olduğunuzda, vücudunuzda stres hormonlarının salgılanmasından kaynaklanan sistemik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bağırsak florasındaki dengesizliğe neden olmaktadır. Astragalus kökü, adaptojen olarak, vücudun kendini normalize etmesini veya farklı stres türlerine veya fiziksel değişimlere adaptasyonunu sağlamaktadır. Araştırmalar, astragalus kökünün stres hormonu olan kortizol düzeylerinin dengelenmesini sağlayarak stres etkilerini azalttığını göstermiştir [7, 8].

Astragalus Kökünün Faydaları

Astragalus kökünün kalp sağlığı, damar sağlığı, kan şekeri, böbrek, karaciğer ve genel hücre sağlığına yararları aşağıda sıralanmıştır.

Kalp Sağlığı

Kalbiniz vücuda besin açısından zengin kanı pompalayan ve organları destekleyen ve onları çalışır durumda tutan kan pompalama motorudur. Bu hayati organ sağlığını kaybedebilir ve bazı toksinler veya hastalıklara maruz kaldığında sorunlar gelişebilir.

Batı kültürlerindeki sağlıksız beslenme ve sedanter yaşam biçimdeki artış kalp hastalıklarının insidansında artış olmasına neden olmuştur. Kalp sağlığı ile ilgili çalışmaların artması geleneksel Çin tıbbına olan ilgiyi de artmaktadır. Bu araştırma astragalus kökü ve kalp sağlığına faydaları üzerine odaklanmıştır. Araştırmalar, kalbi koruyucu besinler olan flavanoidler ve polisakkaritleri, arter sağlığını ve bağışıklık sistemini desteklediğini göstermektedir. Klinik çalışmalar kalp hastalığı olan hastalarda astragalus kökünün belirli ölçülerde verilmesi ile belirgin bir farklılık olduğunu göstermiştir [1, 2].

Damar Sağlığı

Yüksek kan basıncı sonucu genellikle hasarlı arterler ortaya çıkar. Yağ, kolesterol ve kalsiyum içeren plak oluşumu ile kalp sağlığı ciddi olarak etkilenebilir. Zamanla, plaklar arterin sertleşmesine neden olan kalsifikasyonlara neden olarak, damar içinde kan akımının yavaşlamasına neden olabilir. Plak oluşumu damarları daraltarak tıkar ve sonunda ciddi sağlık sorunlarına yol açar [3]. Astragalus kökü yatıştırıcı etkisi ile arteriyel plağın parçalanmasına ve dengeli kolesterol düzeyine ulaşılmasına yardımcı olur [4].

Kan Şekeri Sağlığı

Glikoz, vücudunuzdaki hücrelere enerji dağıtımından sorumlu kanınızdaki şekerdir. Pankreas glikozun hücre içine girişini sağlayan ve insülin adı verilen hormonu üretir. Bazı durumlarda, vücudunuzdaki bazı hücreler insüline direnç gösterir ve buna insülin direnci denir. Bunun sonucu olarak pankreas daha fazla insülin üretir ta ki bu önemli hormonun üretimde zor zamanlar yaşayana kadar. Çok az insülin üretilene kadar, glikozun hücre içine geçişi engellenir ve vücudunuzda birikmeye başlar. Bu süreç “Tip 2 Diyabet” olarak adlandırılan sağlık sorunudur [5]. İlk araştırmalar, astragalus etkileri ve insülin düzenleme etkileri konusunda astragalus kökünün normal kan şekeri düzeylerini dengelediği ve pozitif sonuçlar ortaya koyduğunu belirtmişlerdir [6,7].

Böbrek Sağlığı

Böbrekler, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Böbrekler kandan aşırı su ve atıkları filtreleyerek idrar ile atılmasını sağlar. Böbreklerimiz vücudunuzun mineral ve tuzlarını dengede tutar ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan hormonu üretir. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları böbreklere zarar verebilir. Doğal böbrek temizliğinin yapılması normal böbrek sağlığını desteklemek için harika bir yoldur. Bazı araştırmalar, Astragalus kökü özünün demir açısından zengin protein, kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinde artış ve idrarda zararlı proteinlerin azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak daha fazla araştırma yapılarak astragalus kökünün normal böbrek fonksiyonlarını destekleyen bir besin olduğunun gösterilmesi gerekmektedir [8].

Karaciğer Sağlığı

Böbrekler gibi karaciğer de bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Hücre kalıntıları ve eskimiş kan hücreleri de dahil olmak üzere eski hücreleri sindirerek, kanı toksinlerden arındırır [9].

Karaciğer toksin birikimi sonrası hasarlı hale geldiğinde, bağışıklık sistemini etkiler ve vücudumuzun en temel detoksifikasyon fonksiyonlarını gerçekleştirirken zorlanır. Karaciğeri temizlemek normal karaciğer sağlığını desteklemek için iyi bir yaklaşımdır. Astragalus kökü doğal, bağışıklığı güçlendirici özellikleri detoks ve karaciğerin korunmasına yardımcı olması ile, karaciğer detoksu sırasında yararlı bir besin desteği olabilir [10].

Hücre Sağlığı

Vücudunuzdaki hücreler sürekli büyür ve bölünür. Bazen hücrelerin yaşam düzenlerinde rahatsızlık olur ve hücrenin normal büyüme ve davranışları durur. Astragalus kökü özleri kullanılarak yapılan çalışmalar damar duvarlarının yanında yer alan endotel hücreleri olarak bilinen hücrelerde bir artış olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar astragalus kökünün genel sağlık için sağlıklı hücre döngüsüne nasıl destek olduğu konusundaki çalışmalarına devam etmektedirler [11].

Global Healing Center, Astragalus Root: 10 Health, Immune System, & Anti-Aging Benefits, 2018 

Kaynaklar:

  1. Yang Q, et al. “Clinical effect of Astragalus granule of different dosages on quality of life in patients with chronic heart failure.” Chin J Integr Med. 201;17(2), 146-9. Accessed 13 Dec. 2017.
  2. Jiang D, et al. “Milkvetch root improves immune function in patients with acute exacerbation of COPD.” Biomed Mater Eng. 2015;26(1), S2113-21. Accessed 13 Dec. 2017.
  3. “Atherosclerosis.” American Heart Association. heart.org. 2017. Accessed 13 Dec. 2017.
  4. Zhang G, et al. “Effects of Astragalus membranaceus root processed to different particle sizes on growth performance, antioxidant status, and serum metabolites of broiler chickens.” Poult Sci. 2013;92(1), 178-83. Accessed 13 Dec. 2017.
  5. “Symptoms & causes of diabetes: What are the symptoms of diabetes?” NIDDK. nih.gov. 2016. Accessed 13 Dec. 2017.
  6. Ju J, et al. “Astragalus polysaccharides improve cardiomyopathy in STZ-induced diabetic mice and heterozygous (SOD2+/-) knockout mice.” Braz J Med Biol Res. 2017;10;50(8), e6204. Accessed 13 Dec. 2014. 
  7. Liu M, et al. “Astragalus polysaccharide improves insulin sensitivity in KKAy mice: regulation of PKB/GLUT4 signaling in skeletal muscle.” J Ethnopharmacol. 2010;127(1), 32-7. Accessed 13 Dec. 2107. 
  8. Zhang H, et al. “Astragalus (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease.” Cochrane Database of Systematic Reviews 2014;10;(008369). Accessed 13 Dec. 2017. 
  9. “How does the liver work?” PubMed Health. nih.gov. 22 Aug. 2016. Accessed 14 Dec. 2017. 
  10. Zhou Y, et al. “Synergistic anti-liver fibrosis actions of total astragalus saponins and glycyrrhizic acid via TGF-β1/Smads signaling pathway modulation.” J Ethnopharmacol. 2016;190, 83-90. Accessed 14 Dec. 2017. 
  11. Lai P, et al. “Induction of Angiogenesis in Zebrafish Embryos and Proliferation of Endothelial Cells by an Active Fraction Isolated from the Root of Astragalus membranaceus using Bioassay-guided Fractionation.” J Tradit Complement Med. 2014;4(4), 239-45. Accessed 15 Dec. 2017.