Bitkisel İlaçlar Hakkında Gerçekler

0
2980

Bitkisel İlaçlar Nedir?

Bitkisel ilaçlar, kokusu, aroması veya terapötik özellikleri için kullanılan bir bitki veya bitki parçasıdır. Bitkisel ilaçlar bir tür besin takviyesidir . Tabletler, kapsüller, tozlar, çaylar, ekstraktlar ve taze veya kurutulmuş bitkiler olarak satılırlar. İnsanlar sağlıklarını korumaya veya iyileştirmeye çalışmak için bitkisel ilaçlar kullanırlar.

Birçok insan “doğal” olarak etiketlenen ürünlerin her zaman güvenli ve onlar için iyi olduğuna inanır. Bu her zaman doğru değildir. Bitkisel ilaçlar, ilaçların yaptığı testlerden geçmek zorunda değildir. Karakafes ve efedra gibi bazı şifalı bitkiler ciddi zararlara neden olabilir. Bazı şifalı bitkiler reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girebilir.

Bitkisel bir ilaç kullanmayı düşünüyorsanız, önce güvenilir kaynaklardan bilgi alın. Sağlık uzmanınıza aldığınız bitkisel ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun.

Bitkisel İlaçlar Hakkında Bilgiler;

Botaniklerden veya bitkilerden yapılan, hastalıkları tedavi etmek veya sağlığı korumak için kullanılan ürünlere, bitkisel ürünler, botanik ürünler veya bitki ilaçları denir. Bitkilerden yapılan ve yalnızca dahili kullanım için kullanılan bir ürüne bitkisel takviye denir.

Birçok reçeteli ilaç ve reçetesiz satılan ilaçlar da bitki ürünlerinden yapılır, ancak bu ürünler yalnızca saflaştırılmış bileşenler içerir ve FDA tarafından düzenlenir. Bitkisel takviyeler, bitkilerin tamamını veya bitki parçalarını içerebilir.

Bitkisel takviyeler her şekilde bulunur: kurutulmuş, doğranmış, toz haline getirilmiş, kapsül veya sıvı ve aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde kullanılabilir:

  • Hap, toz veya tentür olarak yutulur
  • Çay olarak demlendi
  • Cilde jel, losyon veya krem ​​olarak uygulanır.
  • Banyo suyuna eklenir

Bitkisel takviyeleri kullanma uygulaması binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde bitkisel takviyelerin kullanımı Amerikalı tüketiciler arasında yaygındır. Ancak, herkes için değil. FDA veya diğer yetkili kurumlar tarafından yakından incelemeye tabi olmadıklarından, bitkisel takviyelerin kullanımı tartışmalıdır. En iyisi, sahip olduğunuz herhangi bir belirti veya durum hakkında doktorunuza danışmak ve bitkisel takviyelerin kullanımını tartışmaktır.

FDA ve Bitkisel Takviyeler

FDA, bitkisel takviye edici gıdaları değil ilaçları değerlendirir. Bu nedenle, ilaçlarla aynı test, üretim ve etiketleme standartlarına ve düzenlemelerine tabi değildirler.

Bitkilerin vücuttaki farklı hareketleri nasıl etkileyebileceğini açıklayan etiketleri görebilirsiniz. Bununla birlikte, bitkisel takviye etiketleri, belirli tıbbi durumların tedavisine atıfta bulunamaz. Bunun nedeni, bitkisel takviyelerin klinik araştırmalara veya reçeteli veya geleneksel reçetesiz satılan ilaçlarla aynı üretim standartlarına tabi olmamasıdır.

Örneğin, St.John’s wort, bazı durumlarda depresyon tedavisinde faydalı olduğu düşünülen popüler bir bitkisel takviyedir. St.John’s wort üzerindeki bir ürün etiketi “ruh halini iyileştirir” diyebilir, ancak depresyon gibi belirli bir durumu tedavi ettiğini iddia edemez.

Bitkisel takviyelerin, ilaçlardan farklı olarak, partiden partiye tutarlılığı sağlamak için standartlaştırılması gerekli değildir. Bazı üreticiler, ek bir etiket üzerinde standartlaştırılmış kelimeyi kullanabilir, ancak bir üreticiden diğerine aynı anlama gelmeyebilir.

Bitkisel Takviyeleri Seçerken Alınacak Önlemler

Bitkisel takviyeler geleneksel ilaçlarla etkileşime girebilir veya güçlü etkilere sahip olabilir. Kendi kendinize teşhis koymayın. Bitkisel takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun.

  • Kendini geliştir. Doktorunuza danışarak ve bilgi için bitkisel takviye üreticileriyle iletişime geçerek aldığınız bitkiler hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin.
  • Bitkisel takviyeleri kullanıyorsanız, etiket talimatlarını dikkatlice izleyin ve sadece belirtilen dozu kullanın. Asla önerilen dozu aşmayın ve eki kimin almaması gerektiği konusunda bilgi isteyin.
  • Bir profesyonelle çalışın. Bu alanda kapsamlı eğitim almış, eğitimli ve lisanslı bir bitki uzmanı veya naturopatik doktorun hizmetlerini arayın.
  • Yan etkilere dikkat edin. Mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı veya mide rahatsızlığı gibi semptomlar ortaya çıkarsa, dozu azaltın veya bitkisel takviyeyi almayı bırakın.
  • Alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olun. Şiddetli bir alerjik reaksiyon nefes almada zorluğa neden olabilir. Böyle bir sorun meydana gelirse, yardım için 911’i veya bölgenizdeki acil durum numarasını arayın.
  • Otlarını aldığınız şirketi araştırın. Tüm bitkisel takviyeler eşit yaratılmaz ve saygın bir üreticinin markasını seçmek en iyisidir. Kendinize şunları sorun:
    • Üretici kendi bitkisel ürünlerini araştırmakla mı ilgileniyor yoksa sadece başkalarının araştırma çabalarına mı güveniyor?
    • Ürün tuhaf veya kanıtlanması zor iddialarda bulunuyor mu?
    • Ürün etiketi standartlaştırılmış formül, yan etkiler, bileşenler, talimatlar ve önlemler hakkında bilgi veriyor mu?
    • Etiket bilgileri açık ve okunması kolay mı?
    • Tüketicilerin ürün hakkında daha fazla bilgi alabilmesi için ücretsiz bir telefon numarası, adres veya web sitesi adresi listelenmiş mi?

En Yaygın Bitkisel Takviyelerden Bazıları Nelerdir?

Aşağıdaki yaygın bitkisel takviyeler listesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi durumunuzu veya semptomlarınızı spesifik olarak tartışmak için doktorunuzla konuşun. Herhangi bir bitkisel takviye almadan önce kendi kendinize teşhis koymayın ve doktorunuzla konuşun.

Bitkisel takviyeOrtak Kullanımlar
Karayılan otununDoğu Kuzey Amerika’daki bu çalı benzeri bitki, adını Kızılderili “kaba” kelimesinden alır (kök yapısına atıfta bulunur). Genellikle menopoz durumlarında, ağrılı adet kanamalarında, rahim spazmlarında ve vajinitte kullanılır.
EkinezyaGenellikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan ekinezya, soğuk algınlığı ve gribe karşı bir önleme olarak da kabul edilir. Bu ABD yerli bitkisine mor kozalak çiçeği de denir.
Çuha çiçeğiBu gece çiçek açan, parlak sarı çiçekli bitkinin yağı, artrit ve adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
FeverfewFeverfew’in ağrı giderici özellikleri migren baş ağrıları ve adet krampları için kullanılmıştır.
SarımsakSarımsak, genellikle ateroskleroz riski ile ilişkili yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kardiyovasküler koşullar için kullanılır.
Gingko bilobaBu bitki, zayıf dolaşım ve hafıza kaybı dahil olmak üzere yaşlanmayla ilişkili birçok durumda kullanılır.
GinsengGenel vücut tonunu artırmak için genel bir tonik olarak kullanılan ginseng, enerji seviyelerini yükseltmede ve strese karşı direnci artırmada yardımcı olarak kabul edilir.
AltınmühürAmerika’ya özgü olan bu bitki, iyileştirici özellikleri ve antiseptik veya mikropları durdurucu nitelikleriyle popülerdir. Genellikle soğuk algınlığı ve grip için kullanılır, ayrıca iltihaplı veya ağrılı olduğunda burun astarını yatıştırmak için de popülerdir.
Yeşil çayBu bitki yorgunlukla mücadele etmek, damar sertliği ve belirli kanserleri önlemek, kolesterolü düşürmek ve kilo vermeye yardımcı olmak için kullanılır.
AlıçAlıç, birçok kalp ile ilgili rahatsızlık için yaygın olarak kullanılmaktadır ve anjin, ateroskleroz, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon tedavisinde destekleyicidir.
Palmetto gördümSaw palmetto, 50 yaşın üzerindeki erkeklerde yaygın bir durum olan prostat büyümesi için kullanılabilir.
Sarı KantaronSarı çiçeklerle yabani olarak yetişen bu bitki, yüzyıllardır ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır. Bugün, hafif ila orta dereceli depresyon için popüler bir öneridir.

Bitkisel takviyelerin FDA tarafından düzenlemeye tabi olmadığını ve bu nedenle tıbbi durumların tedavisinde veya yönetiminde etkinliklerini kanıtlamak için FDA onaylı bir klinik çalışmada test edilmediğini hatırlamak önemlidir. Doktorunuzla belirtileriniz hakkında konuşun ve kullanmadan önce bitkisel takviyeleri tartışın.

Medlineplus, Herbal Medicine, 2017