Devedikeni Nedir ve Faydaları Nelerdir?

0
5056
devedikeni nedir ve faydaları nelerdir
devedikeni gorseli

Devedikeni Nedir?

Devedikeni, dünya çapında geleneksel şifacılar tarafından prostat, karaciğer ve safra kesesi sağlığını desteklemek için 2000 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır.

Daha yakın zamanlarda bilim adamları, bitkilerin inanılmaz sağlık faydalarını belgelemeye başlamışlardır.

Devedikeni Sütü Nedir?

Bilimsel olarak Silybum marianum olarak bilinen, devedikeni, Kuzey Amerika dahil olmak üzere diğer bölgelere getirilmiş olmasına rağmen, başlangıçta Akdeniz bölgesinden bir çiçekli bitkidir. Dikenli mor çiçekli bitki ayçiçeği veya Asteraceae ailesindedir. Bitki, bazen yaprakların üzerinde beyaz damarlar olarak görülebilen, gövde içindeki süt beyazı sıvısı nedeniyle  İngilizce de “milk thistle”  olarak adlandırılmıştır.

Devedikeni tohumları, yaprakları, kökleri, genç sapları ve çiçekleri sağlık yararları için tüketilebilir. Devedikeni bir kapsül, sıvı takviyesi veya çay olarak satın alınabilir.

Devedikeninde Aktif Bileşenler Nelerdir?

Devedikeni ekstraktı, silimarin denilen ve silychristin, silydianin, silybin (silibinin olarak da adlandırılır), flavonoliganlar olan çeşitli bileşenler içerir. Silybin, bileşenlerin en fazla ve en faydalı olanıdır ve silymarin’in yaklaşık yüzde 50 ila 70’ini oluşturur.

Vücut Silymarin Nasıl Kullanır?

Silimarin, yaklaşık% 30 ila 50’lik bir biyoyararlanımına sahiptir; diğer bir deyişle, flavonoliganların yüzde 30 ila 50’si vücut tarafından kullanılır. İlginç bir şekilde, sağlıklı bir insan silimarin tükettiğinde, vücut onu biyolojik aktiviteye sahip olmayan diğer kimyasal yan ürünlere süratle dönüştürür ve en yüksek aktivitesi tüketimden bir ila iki saat sonra ortaya çıkar. [1] Bununla birlikte, karaciğer disfonksiyonu, silymarin ve flavonolignalar bulunan hastalarda kanda daha uzun süre kalmakta ve konsantrasyonları sağlıklı bir hastanınkinden üç ila beş kat daha fazla kalmaktadır.

Silymarin, ana bileşeni silybin dahil, hücre zarlarını güçlendirir ve stabilize eder, karaciğerde protein sentezini ve hücre rejenerasyonunu uyarır ve vücutta tahrişe yol açan prostaglandinlerin üretimini önler. [2]

Devedikeni ile karaciğer desteği nasıl sağlanır

Devedikeni ve aktif bileşenleri, özellikle karaciğer sağlığının detoksifiye edilmesine ve desteklenmesine yardımcı olur. Devedikeni, toksine bağlı hasarı ve kızarıklık ve şişlik oluşturan diğer durumları önleyebilir. [3]

Devedikeninin karaciğere faydaları

  • Toksik maddelere karşı korur
  • Zararlı organizmalara karşı korur
  • Normal karaciğer fonksiyonunu destekler
  • Talasemi hastalarında demir yükünü azaltır
  • Glutatyon seviyelerini artırır
  • Kilo kaybını teşvik edebilir

Silimarin, karaciğerin girdiği toksinleri doğrudan engelleyerek, karaciğer hücrelerine girmelerini engelleyerek, erken hücre ölümlerini önler. Silymarin, kızarıklık ve tahrişleri yatıştırıcı bir antioksidan [4] olup [4, 5] çeşitli zararlı organizmalara karşı bir savunma sağlar, [1, 2] ve karaciğerde ve başka yerlerde skar dokusu veya fibrozisin oluşumunu önler. vücut [1, 6]

Devedikeni Zehirli Maddelere Karşı Korur

Devedikeni, karaciğere toksine bağlı yaralanmaları önler. Bilim adamları, silimarinin, uyuşturucu kullanımı, viral hepatit, [1, 7] ölüm kapağı (Amanita) mantar zehirlenmesi, [2, 8] ve asetaminofen’den karaciğer hasarına karşı koruduğunu bulmuşlardır. [1, 9] Karaciğerin yüzde 80’inden fazlası hepatosit olarak bilinen hücrelerin. Silymarin, toksik bileşiklerin bu hücrelere girmesini, onları korumasını ve sonuç olarak da karaciğer fonksiyonlarına olan katkısını korur. [2] Yüksek miktarlarda hidrojen sülfide maruz kalan bireylerde karaciğeri desteklemiştir. [10] Bu mor çiçek için inanılmaz derecede bilimsel olarak belgelenmiş karaciğer yararları!

Devedikeni Zararlı Organizmalara Karşı Savunur

Çalışmalar, silimarinin, viral giriş, füzyon ve RNA ve protein sentezini önleyerek hayvanlarda enfeksiyonu yavaşlattığını ve önlediğini bulmuştur. Birkaç küçük klinik çalışma, intravenöz verilen damarların (venlerde), hastalarda viral proliferasyona karşı korunduğunu ve tedavinin yan etki olmaksızın iyi tolere edildiğini ortaya koymuştur. [1] Başka bir deyişle, virüslerin yayılması ve büyümesi gibi zararlı organizmaları durdurdu.

Devedikeni Normal Karaciğer Fonksiyonunu Teşvik Ediyor

Normal karaciğer dokusunu desteklediği için, devedikeni ekstresi, karaciğeri sorunlu insanlarda karaciğer fonksiyonunu normalleştirmeye yardımcı olabilir. Şiddetli karaciğer rahatsızlığı olan kişiler üzerindeki klinik çalışmalarda, silimarin tedavisi kandaki hemoglobini parçalayan sarı bir bileşik olan bilirubin seviyelerini normalleştirmiştir. Silimarin ayrıca bazı karaciğer enzimlerini normalleştirmiştir. [1] Sonuç olarak, silimarin ile tedavi edilen hastalar ortalama olarak, almayanlara kıyasla dört yıl daha uzundu. [1]

Devedikeni Talasemi Hastalarında Demir Aşırı Yükünü Azaltır

Talasemi, dünya çapında en sık görülen genetik bozukluklardan biridir. Demir toksisitesine ve aşırı demir yüklenmesine yol açabilen düzenli kan transfüzyonu gerektiren anemi veya düşük kan seviyesi ile sonuçlanır. Dokuz aylık bir tedavide, silymarin verilen talasemi hastaları daha iyi karaciğer fonksiyonlarına ve plasebo kullananlara göre daha az demir yüküne maruz kalmıştır. [11]

Devedikeni Glutatyon Seviyesini Artırıyor

Glutatyon veya GSH, vücudun süper antioksidanı olarak bilinir ve karaciğerde bol miktarda bulunur. Glutatyon vücuttaki toksinlerle bağlanır ve onları hücre zarlarını çaprazlamak için çok büyük yapar. Bu etkili bir şekilde toksinleri inaktif hale getirir – ve vücudun bunları idrar veya dışkı yoluyla dışarı aktarması daha kolaydır. Devedikeni ile gelen silimarin, karaciğerin zararlı maddelere zarar vermesine yardımcı olan glutatyon düzeylerini artırır. [2, 12]

Devedikeni Kilo Kaybını Destekleyebilir

Laboratuar farelerinde yapılan bir çalışma, silimarinle beslenen obez farelerin sadece karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmediğini ve dolaşımdaki kan plazma lipitlerini azalttığını, aynı zamanda verilmiş olmayan farelere kıyasla önemli miktarda kilo kaybına yol açtığını saptamıştır (aynı zamanda gıda alımı aynı kalmıştır). süt devedikeni bileşiği. [13] Jüri, bu kilo kaybı sonuçlarının insanlar için geçerli olup olmayacağı konusunda kararlıdır.

Devedikeni Güvenliği ve Yan Etkileri

Devedikeni mükemmel bir güvenlik kaydına sahiptir. [1] Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Toksikoloji Programı, silymarin üzerinde çalışmış ve bunu iki yıl boyunca günlük olarak tüketen laboratuar fareleri üzerinde hiçbir zararlı etkisi olmadığını bulmuştur. Hatta, çalışmalar, devedikeninin, karaciğer tümörlerini alan sıçanların insidansını azalttığını bile bulmuşlardır. [14]

Devedikeni, alkol, antiinflamatuar ilaçlar, antiretroviraller, östrojen, fertilite ajanları, anti-anksiyete ilaçları ve kalp, mide veya bağırsaklarda kullanılan ürünlerle etkileşime girebilir. Devedikeni sizin için uygun olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi ve rehberlik için doktorunuza danışın.

GlobalHealingCenter,  Milk Thistle: Liver Health Benefits & Liver Detox Support, 2018

Referanslar,

Polyak SJ, et al. “Hepatoprotective and Antiviral Functions of Silymarin Components in HCV Infection.” Hepatology. 2013; 57(3),1262–1271.
Kostek H, et al. “Silibinin and its hepatoprotective action from the perspective of a toxicologist.” Przegl Lek. 2012;69(8),541-3.
“Milk Thistle PDQ —Health Professional Version.” National Cancer Institute, National Institutes of Health. Updated 17 Aug. 2018. Accessed 22 Aug. 2018.
Ebrahimpour Koujan S, et al. “Effects of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) extract supplementation on antioxidant status and hs-CRP in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial.” Phytomedicine. 2015;22(2),290-6.
Liu W, et al. “Potent inhibitory effect of silibinin from milk thistle on skin inflammation stimuli by 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate.” Food Funct. 2015;6(12),3712-9.
6.
El-Lakkany NM, et al. “Anti-inflammatory/anti-fibrotic effects of the hepatoprotective silymarin and the schistosomicide praziquantel against Schistosoma mansoni-induced liver fibrosis.” Parasit Vectors. 2012;5,9.
Schrieber SJ, et al “Differences in the disposition of silymarin between patients with nonalcoholic fatty liver disease and chronic hepatitis C.” Drug Metab Dispos. 2011;39(12),2182-90.
Abenavoli L, et al. “Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases.” Phytother Res. 2018.
Freitag AF, et al. “Hepatoprotective Effect of Silymarin (Silybum marianum) on Hepatotoxicity Induced by Acetaminophen in Spontaneously Hypertensive Rats.” Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015,538317.
Mandegary A, et al. “Hepatoprotective effect of silyamarin in individuals chronically exposed to hydrogen sulfide; modulating influence of TNF-? cytokine genetic polymorphism.” Daru. 2013;21(1),28.
Moayedi B, et al. “A randomized double-blind, placebo-controlled study of therapeutic effects of silymarin in β- -thalassemia major patients receiving desferrioxamine.” Eur J Haematol. 2013;90(3),202-9.
Alidoost F, et al. “Effects of silymarin on the proliferation and glutathione levels of peripheral blood mononuclear cells from beta-thalassemia major patients.” Int Immunopharmacol. 2006;6(8),1305-10.
Guo Y, et al. “Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice.” Pharm Biol. 2016;54(12),2995-3000.
National Toxicology Program.”Toxicology and carcinogenesis studies of milk thistle extract (CAS No. 84604-20-6) in F344/N rats and B6C3F1 mice (Feed Studies).” Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 2011(565),1–177.