Kriptokok Menenjit

0
7658

Kriptokokal menenjit nedir?

Menenjit , beyni ve omuriliği kaplayan zarlar olan menenjlerin bir enfeksiyonu ve iltihabıdır. Menenjit, bakteri, mantar ve virüs gibi farklı mikroplardan kaynaklanabilir.

İki mantar türü kriptokokal menenjite (KM) neden olabilir. Bunlara Cryptococcus neoformans (C. neoformans) ve Cryptococcus gattii (C. gattii) denir. Bu hastalık sağlıklı insanlarda nadirdir. KM, AIDS’li insanlar gibi bağışıklık sistemlerini riske atan kişilerde daha yaygındır.

Kriptokokal menenjit semptomları nelerdir?

KM semptomları genellikle yavaşça ortaya çıkar. Birkaç gün ila birkaç hafta temasta, virüslü bir kişi aşağıdaki belirtileri ortaya çıkarabilir:

Bazı durumlarda, enfekte olmuş kişi sert bir boyun ve ateş ile karşılaşabilir.

Eğer tedavi edilmezse, KM gibi daha ciddi semptomlara yol açabilir:

Tedavi edilmeyen KM, özellikle HIV veya AIDS’li insanlarda ölümcüldür. İngiliz Tıp Bülteni’ne göre, HIV ile ilgili KM hastalarının yüzde 10 ila 30’u hastalıktan ölüyor.

Kriptokokal menenjit neden olur?

C. neoformans adlı bir mantar, çoğu KM vakasına neden olur . Bu mantar tüm dünyada toprakta bulunur. Genellikle kuş dışkılarını içeren topraklarda bulunur.

C. gattii ayrıca KM’ye de neden olur. Kuş dışkısında bulunmaz. Ağaçlarla, genellikle okaliptüs ağaçlarıyla ilişkilendirilir. Okaliptüs ağacının tabanı etrafındaki enkazda yetişir.

KM genellikle, tehlikeli bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde görülür. C. gattii’nin sağlıklı bir bağışıklık sistemi olan birine C. neoformans’dan daha fazla bulaşması olasıdır . Ancak şartlı nadiren normal bir bağışıklık sistemine sahip birisinde ortaya çıkar.

Kriptokokal menenjit nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz ayrıca KM olup olmadığını anlamaya çalışırken fizik muayene de yapar. Bu hastalıkla ilişkili semptomları arayacaklar.

Doktorunuz sizin KM’niz olduğundan şüpheleniyorsa, bir spinal musluğu sipariş edeceklerdir. Bu işlem sırasında dizleriniz göğsünüze yakın olacak şekilde yan tarafınıza yatarsınız. Doktorunuz omurganızın üzerindeki bir alanı temizler ve sonra uyuşturma ilacı enjekte ederler.

Doktorunuz bir iğne sokacak ve omurilik sıvınızın bir örneğini alacaktır. Bir laboratuvarımız KM olup olmadığını öğrenmek için bu sıvıyı test eder. Doktorunuz ayrıca kanınızı test edebilir.

Kriptokokal menenjit nasıl tedavi edilir?

KM varsa antifungal ilaçlar alacaksınız. En yaygın seçenek amfoterisin B’dir. İlacı günlük almanız gerekir. Bu ilacı kullanırken nefrotoksisiteyi izlemek için doktorunuz sizi yakından takip edecektir (bu, ilacın böbrekleriniz için toksik olabileceği anlamına gelir). Genellikle intravenöz amfoterisin B alırsınız, bu doğrudan damarlarınıza anlamına gelir.

Amfoterisin B’yi kullanırken muhtemelen başka bir antifungal ilaç olan flucitozini de alırsınız. Bu kombinasyon, durumun daha hızlı tedavi edilmesine yardımcı olur.

Tedavi sırasında art arda spinal sıvı testi yaptırmanız gerekir. Testleriniz iki hafta boyunca KM için negatif gelirse, doktorunuz muhtemelen sizden amfoterisin B ve flusitozin almayı bırakmanızı isteyecektir. Muhtemelen, yaklaşık sekiz hafta boyunca sadece flukonazol almaya geçeceksiniz.

Uzun vadeli görünüm nedir?

KM geliştiren çoğu kişi zaten ciddi bir şekilde bağışıklık sistemlerini tehlikeye attı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre , C. neoformans enfeksiyonları genel sağlıklı popülasyonda 100.000 kişi başına yaklaşık 0,4 ila 1,3 vakada yıllık olarak meydana gelir.

Bununla birlikte, HIV veya AIDS’li hastalarda, yıllık insidans oranı 1.000 kişi başına 2 ila 7 vaka arasındadır. Sahra altı Afrika’daki HIV veya AIDS hastalarında, bu hastalığa sahip kişilerin ölüm oranının yüzde 50 ila 70 olduğu tahmin edilen ülkelerde daha yaygındır.

Birçok durumda, insanların flukonazol kullanmaya süresiz devam etmesi gerekir. Bu özellikle AIDS’li insanlarda geçerlidir. Bu ilacı almak nüks önler.

Kaynaklar:

Bicanic T, vd. (2005). Kriptokokal menenjit.

C. neoformans enfeksiyon istatistikleri. (2017).

Cryptococcosis. (2009).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2017). Menenjit.