Salı, Kasım 5, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Lantus (Insulin Glargine [Rdna Origin] Injection) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Lantus Nedir?

Lantus (insülin glarjin enjeksiyonu), deri altı kullanım için steril bir insülin glarjin solüsyonudur. İnsülin glarjin, uzun süre etkili, kan şekerini düşüren parenteral bir ajan olan rekombinant bir insan insülin analoğudur. Lantus, diyabetik ketoasidozu tedavi etmek için kullanılmaz. 6 yaşından küçük tip 1 ve tip 2 diyabetli çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

Lantus’un Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Lantus, aşağıdakiler dahil ölüme yol açabilecek ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • Düşük kan şekeri (hipoglisemi), şu belirti ve semptomları içerir: baş dönmesi veya sersemlik, terleme, kafa karışıklığı, baş ağrısı, bulanık görme, konuşma bozukluğu, titreme, hızlı kalp atışı, anksiyete, sinirlilik veya ruh hali değişikliği, açlık
  • Şiddetli alerjik reaksiyon (tüm vücut reaksiyonu), şu belirti veya semptomları içerir: tüm vücutta kızarıklık, nefes almada zorluk, hızlı kalp atışı veya terleme
  • Kandaki düşük potasyum (hipokalemi)
  • Kalp yetmezliği: Nefes darlığı, ayak bileklerinizde veya ayaklarınızda şişme, ani kilo alma dahil yeni veya daha kötü kalp yetmezliği semptomları varsa sağlık uzmanına bildirmek gerekir.

Endikasyonları Nelerdir?

Lantus’un yetişkinlerde ve tip 1 diabetes mellituslu pediyatrik hastalarda ve tip 2 diabetes mellituslu yetişkinlerde glisemik kontrolü iyileştirdiği endikedir.

Kullanım Sınırlamaları Nelerdir?

Diyabetik ketoasidoz tedavisi için Lantus önerilmemektedir.

Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?

Kullanım: Lantus’u günde bir kez deri altından günün herhangi bir saatinde ama her gün aynı saatte uygulamak ve hastaları doğru kullanım ve enjeksiyon tekniği konusunda eğitmek gerekmektedir. Hasta, Lantus’u doğru şekilde uygulamak için kullanım talimatlarını izlemelidir.

Kullanılmamış (açılmamış) Lantus flakonlarını ve SoloStar® kalemlerini soğuk tutmak önemlidir. İntravenöz olarak veya bir insülin pompası yoluyla uygulanmamalıdır. Lantus, başka bir insülin veya solüsyonla seyreltilmemeli veya karıştırılmamalıdır.

Genel Dozlama Prensipleri: Lantus dozajını bireyin metabolik ihtiyaçlarına, kan şekeri izleme sonuçlarına ve glisemik kontrol hedefine göre kişiselleştirmek ve ayarlamak gerekmektedir. Fiziksel aktivite değişiklikleri, öğünlerde değişiklikler, akut hastalık sırasında veya böbrek veya karaciğer fonksiyonundaki değişikliklerle doz ayarlamalarına ihtiyaç duyulabilir. Doz ayarlamaları yalnızca tıbbi gözetim altında uygun glukoz izleme ile yapılmalıdır.

Depolama Koşulları Nelerdir?

Lantus, dondurucuda saklanmamalı ve donmasına izin verilmemelidir. Donmuşsa atmak ve doğrudan ısı ve ışıktan korumak gerekmektedir.

Kullanılmayan Lantus flakonlarını buzdolabında 36 ° F ile 46 ° F (2 ° C ila 8 ° C) arasında, kullanımdaki (açılmış) Lantus flakonlarının ise bir buzdolabında veya 86 ° F (30 ° C) altındaki oda sıcaklığında saklanması gerekir.

SoloStar kalemini ilk kullanıma kadar soğuk depoda (36 ° F-46 ° F [2 ° C-8 ° C]) saklamak ve donmasına izin vermemek gerekmektedir. Soğuk depodan çıkardıktan sonra 28 güne kadar kullanılabilir. Bu süre zarfında, 86 ° F (30 ° C) ‘ye kadar oda sıcaklığında güvenle saklanabilir.

Uyarılar ve Önlemler

Lantus SoloStar kalemi, şırıngası veya iğnesi hastalar arasında asla paylaşılmamalıdır. Paylaşım, kan yoluyla bulaşan patojenlerin bulaşması için bir risk oluşturur.

İnsülin Rejimindeki Değişikliklerle Hiperglisemi veya Hipoglisemi: İnsülin gücü, üreticisi, türü veya uygulama yöntemindeki değişiklikler glisemik kontrolü etkileyebilir ve hipoglisemi veya hiperglisemiye yatkınlık yaratabilir. Bu değişiklikler dikkatlice ve sadece yakın tıbbi gözetim altında yapılmalı ve kan şekeri izleme sıklığı artırılmalıdır. Tip 2 diyabetli hastalar için, eşzamanlı oral ve antidiyabetik ürünlerin dozaj ayarlaması gerekebilir.

Hipoglisemi: Hipoglisemi, Lantus dahil, insülin ile ilişkili en yaygın yan etkidir. Şiddetli hipoglisemi nöbetlere neden olabilir, yaşamı tehdit edebilir veya ölüme neden olabilir. Hipoglisemi, konsantrasyon yeteneğini ve reaksiyon süresini bozabilir; bu, bu becerilerin önemli olduğu durumlarda (örneğin, araç veya diğer makinelerin kullanılması) bir kişiyi ve diğerlerini risk altına sokabilir.

Aşırı Duyarlılık ve Alerjik Reaksiyonlar: Lantus dahil insülin ürünleriyle anafilaksi dahil olmak üzere ciddi, hayatı tehdit eden, genelleştirilmiş alerji ortaya çıkabilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonları meydana gelirse, Lantus’u durdurmak, standart bakıma göre tedavi etmek ve semptomlar ve belirtiler düzelene kadar izlemek gerekmektedir.

Hipokalemi: Tedavi edilmeyen hipokalemi, solunum felci, ventriküler aritmi ve ölüme neden olabilir. Gerekirse, hipokalemi riski taşıyan hastalarda potasyum düzeylerinin izlenmesi gerekir.

PPAR-gama Agonistlerinin Eşzamanlı Kullanımıyla Sıvı Tutulması ve Kalp Yetmezliği: Peroksizom proliferatör ile aktive edilen reseptör (PPAR) gama agonistleri olan tiazolidinedionlar (TZD’ler), özellikle insülin ile kombinasyon halinde kullanıldığında doza bağlı sıvı tutulmasına neden olabilir. Sıvı tutulması kalp yetmezliğine yol açabilir veya bunu şiddetlendirebilir. Lantus dahil insülin ve bir PPAR-gama agonisti ile tedavi edilen hastalar, kalp yetmezliği belirti ve semptomları açısından gözlemlenmelidir. Kalp yetmezliği gelişirse, mevcut bakım standartlarına göre tedavi edilmelidir ve PPAR-gama agonistinin kesilmesi veya dozunun azaltılması düşünülmelidir.

Gebelik: Gebelik sırasında insülin glarjin kullanımı ile ilgili yayınlanmış çalışmalar, insülin glarjin ve gelişimsel olumsuz sonuçlar ile net bir ilişki bildirmemiştir.

Emzirme Dönemi: İnsan sütündeki insülin glarjinin varlığı, anne sütüyle beslenen bebekler üzerindeki etkileri veya süt üretimi üzerindeki etkileri konusunda ya hiç ya da sınırlı veri vardır. İnsan sütünde endojen insülin bulunur. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık yararları, annenin Lantus’a olan klinik ihtiyacı ve Lantus’tan veya altta yatan anne durumundan emzirilen çocuk üzerindeki olası olumsuz etkilerle birlikte dikkate alınmalıdır.

Pediatrik Kullanım: Lantus’un güvenliği ve etkinliği, tip 1 diyabetli pediyatrik hastalarda (6 ila 15 yaş) oluşturulmuştur. Lantus’un 6 yaşından küçük tip 1 diyabetli pediyatrik hastalarda ve tip 2 diyabetli pediyatrik hastalarda güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir.

Geriatrik Kullanım: Lantus ile tedavi edilen tip 1 ve tip 2 diyabetli geriatrik hastalara uygulandığında dikkatli olunmalıdır. Diyabetli yaşlı hastalarda, hipoglisemik reaksiyonlardan kaçınmak için başlangıç ​​dozu, doz artışları ve idame dozu konservatif olmalıdır. Yaşlılarda hipogliseminin tanınması zor olabilir.

Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?

Aşırı insülin uygulaması hipoglisemi ve hipokalemiye neden olabilir. Hafif hipoglisemi atakları genellikle oral karbonhidratlarla tedavi edilebilir. İlaç dozajı, yemek düzeni veya egzersizde ayarlamalar gerekebilir.

Kontrendikasyonları Nelerdir?

Lantus, hipoglisemi atakları sırasında ve lantus veya yardımcı maddelerinden birine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Hareket Mekanizması Nedir?

İnsülin glarjin dahil olmak üzere insülinin birincil aktivitesi, glikoz metabolizmasının düzenlenmesidir. İnsülin ve benzerleri, özellikle iskelet kası ve yağ tarafından periferal glikoz alımını uyararak ve hepatik glikoz üretimini inhibe ederek kan şekerini düşürür. İnsülin, lipoliz ve proteolizi inhibe eder ve protein sentezini artırır. Klinik çalışmalarda, intravenöz insülin glarjinin molar bazda (yani aynı dozlarda verildiğinde) glikoz düşürücü etkisi, yaklaşık olarak insan insülini için olanla aynıdır.

Güvenli ve Etkili Kullanımı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Lantus’un güvenli ve etkili kullanımına yardımcı olmak için hastayı aşağıdaki bilgiler konusunda bilgilendirmek gerekmektedir:

  • Lantus insüliniyle birlikte gelen ayrıntılı kullanım talimatlarını okumak
  • Lantus’u sağlık uzmanının söylediği gibi kullanmak
  • Sağlık uzmanı söylemediği sürece Lantus miktarını değiştirmemek
  • Doğru insülinin kullanıldığından emin olmak için her enjeksiyon yapıldığında insülin etiketini kontrol etmek
  • Her enjeksiyon için daima yeni bir iğne kullanmak
  • Yalnızca berrak ve renksiz solüsyon kullanmak
  • Lantus’u bir insülin pompasında kullanmamak veya damardan (intravenöz olarak) enjekte etmemek
  • Her dozda seçilen alandaki enjeksiyon bölgelerini değiştirmek
  • Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek
  • Lantus’u ve tüm ilaçları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklamak

Kaynak: Lantus (Insulin Glargine [rdna origin] Injection) Drug, 2020

Popüler Gönderiler