Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sıtma Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sıtma Testleri Nelerdir?

Sıtma , bir parazitin neden olduğu ciddi bir hastalıktır . Parazitler, başka bir yaratıkla yaşayarak besin alan küçük bitkiler veya hayvanlardır. Sıtmaya neden olan parazitler, enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara geçer. İlk başta sıtma semptomları grip semptomlarına benzer olabilir. Daha sonra sıtma, yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Sıtma, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı değildir ancak sivrisineklerle insandan insana bulaşabilir. Bir sivrisinek enfekte bir kişiyi ısırırsa, paraziti daha sonra ısırdığı kişiye yayar. Enfekte bir sivrisinek tarafından ısırılırsanız, parazitler kan dolaşımınıza girecektir. Parazitler kırmızı kan hücrelerinizin içinde çoğalacak ve hastalığa neden olacaktır. Sıtma testleri, kanda sıtma enfeksiyonu belirtilerini arar.

Sıtma, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygındır. Her yıl milyonlarca insana sıtma bulaşıyor ve yüz binlerce insan bu hastalıktan ölüyor. Afrika’da sıtmadan ölen çoğu insan küçük çocuklardır. Sıtma 87’den fazla ülkede bulunurken, enfeksiyonların ve ölümlerin çoğu Afrika’da gerçekleşiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde sıtma nadirdir. Ancak Afrika’ya ve diğer tropikal ülkelere seyahat eden ABD vatandaşları enfekte olma riski altındadır.

Diğer isimler: sıtma kan yayması, sıtma hızlı teşhis testi, PCR ile sıtma

Sıtma Testleri Ne İçin Kullanılır?

Sıtmayı teşhis etmek için sıtma testleri kullanılır. Sıtma erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, genellikle tedavi edilebilir. Tedavi edilmediği takdirde sıtma, böbrek yetmezliği , karaciğer yetmezliği ve iç kanama gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir .

Neden Sıtma Testine İhtiyacınız Olabilir?

Sıtmanın yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız veya yakın zamanda seyahat ettiyseniz ve sıtma semptomlarınız varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Çoğu insan, enfekte bir sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonraki 14 gün içinde semptomlara sahip olacaktır. Ancak semptomlar, yedi gün sonra ortaya çıkabilir veya ortaya çıkması bir yıl kadar uzun sürebilir. Enfeksiyonun erken aşamalarında sıtma semptomları gribe benzerdir ve şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusma

Enfeksiyonun sonraki aşamalarında semptomlar daha ciddidir ve şunları içerebilir:

  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Konvülsiyonlar
  • Kanlı tabureler
  • Sarılık (ciltte ve gözlerde sararma)
  • Nöbetler
  • Zihinsel karmaşa

Sıtma Testleri Sırasında Ne Olur?

Sağlık uzmanınız muhtemelen belirtilerinizi ve son seyahatlerinizle ilgili ayrıntıları soracaktır. Bir enfeksiyon şüphesi varsa, kanınız sıtma enfeksiyonu belirtilerini kontrol etmek için test edilecektir.

Bir kan testi sırasında, bir sağlık uzmanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne takıldıktan sonra az miktarda kan bir test tüpüne veya şişesine alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz batma hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

Kan örneğiniz aşağıdaki yollardan biri veya her ikisi ile test edilebilir.

  • Kan yayma testi. Kan yaymasında, özel olarak muamele edilmiş bir slayta bir damla kan konur. Bir laboratuvar uzmanı, slaytı mikroskop altında inceleyecek ve parazit arayacaktır.
  • Hızlı teşhis testi. Bu test, sıtma parazitleri tarafından salınan antijen olarak bilinen proteinleri arar. Kan yaymasından daha hızlı sonuçlar sağlayabilir, ancak bir tanıyı doğrulamak için genellikle kan yayması gerekir.

Sıtma Testleri Öncesi Herhangi Bir Şey Yapmanız Gerekir Mi?

Sıtma testi için özel bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur.

Sıtma Testleri İçin Herhangi Bir Risk Var Mı?

Kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir ancak çoğu semptom hızla geçer.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Sonuçlarınız negatifse ancak yine de sıtma semptomlarınız varsa, yeniden test etmeniz gerekebilir. Sıtma parazitlerinin sayısı zaman zaman değişebilir. Dolayısıyla, sağlık hizmeti sağlayıcınız iki ila üç günlük bir süre boyunca her 12-24 saatte bir kan yayması isteyebilir. Hızlı bir şekilde tedavi olabilmeniz için sıtmanız olup olmadığını öğrenmek önemlidir.

Sonuçlarınız pozitifse, sağlık uzmanınız hastalığı tedavi etmek için ilaç yazacaktır. İlacın türü yaşınıza, sıtma belirtilerinizin ne kadar ciddi olduğuna ve hamile olup olmadığınıza bağlı olacaktır. Erken tedavi edildiğinde çoğu sıtma vakası tedavi edilebilir.

Sıtma Testleri Hakkında Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Sıtmanın yaygın olduğu bir bölgeye seyahat edecekseniz, gitmeden önce sağlık uzmanınızla görüşün. Sıtmayı önlemeye yardımcı olabilecek bir ilaç yazabilir.

Sivrisinek ısırıklarını önlemek için atabileceğiniz adımlar da vardır. Bu, sıtma ve sivrisineklerden bulaşan diğer enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltabilir. Isırıkları önlemek için şunları yapmalısınız:

  • Cildinize ve giysilerinize bir böcek kovucu uygulayın.
  • Uzun kollu gömlek ve pantolon giyin.
  • Pencere ve kapılardaki ekranları kullanın.
  • Cibinlik altında uyuyun.

Medlineplus, Malaria Tests, 2020

Referanslar

  1. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Malaria: Frequently Asked Questions (FAQs) [cited 2019 May 26]; [about 4 screens].
  2. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Parasites: About Parasites [cited 2019 May 26]; [about 4 screens].
  3. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2019. Malaria: Diagnosis and Tests [cited 2019 May 26]; [about 4 screens].
  4. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2019. Malaria: Management and Treatment [cited 2019 May 26]; [about 5 screens].
  5. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2019. Malaria: Outlook/Prognosis [cited 2019 May 26]; [about 7 screens].
  6. Cleveland Clinic [Internet]. Cleveland (OH): Cleveland Clinic; c2019. Malaria: Overview [cited 2019 May 26]; [about 3 screens]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15014-malaria
  7. Kids Health from Nemours [Internet]. Jacksonville (FL): The Nemours Foundation; c1995–2019. Malaria [cited 2019 May 26]; [about 3 screens].
  8. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2019. Malaria [updated 2017 Dec 4; cited 2019 May 26]; [about 2 screens].
  9. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Malaria: Diagnosis and treatment; 2018 Dec 13 [cited 2019 May 26]; [about 4 screens].
  10. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Malaria: Symptoms and causes; 2018 Dec 13 [cited 2019 May 26]; [about 3 screens].
  11. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2019. Malaria [cited 2019 May 26]; [about 2 screens].
  12. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests [cited 2019 May 26]; [about 3 screens].
  13. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c2019. Malaria: Overview [updated 2019 May 26; cited 2019 May 26]; [about 2 screens].
  14. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Malaria [cited 2019 May 26]; [about 2 screens].
  15. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2019. Health Information: Malaria: Cause [updated 2018 Jul 30; cited 2019 May 26]; [about 3 screens].
  16. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2019. Health Information: Malaria: Exams and Tests [updated 2018 Jul 30; cited 2019 May 26]; [about 8 screens].
  17. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2019. Health Information: Malaria: Symptoms [updated 2018 Jul 30; cited 2019 May 26]; [about 4 screens].
  18. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2019. Health Information: Malaria: Topic Overview [updated 2018 Jul 30; cited 2019 May 26]; [about 2 screens].
  19. World Health Organization [Internet]. Geneva (SUI): WHO; c2019. Malaria; 2019 Mar 27 [cited 2019 May 26]; [about 4 screens]. 

Popüler Gönderiler