Soya Nedir?
- Bezelye ailesindeki bir bitki olan soya, Asya beslenmesinde binlerce yıldır yaygındır. Soya ayrıca modern Batı diyetlerinde gıda ve gıda maddesi olarak bulunur.
- Soya ürünleri menopoz semptomları, kemik sağlığı, hafızayı iyileştirme, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyeleri için kullanılır.
- Gıda kullanımlarına ek olarak, soya, diyet takviyelerinde, tabletler, kapsüller ve tozlar gibi formlarda mevcuttur. Soya takviyeleri, soya proteini, izoflavonlar (vücutta kadın östrojen hormonuna benzer etkileri olan bileşikler) veya diğer soya bileşenlerini içerebilir.
Soya Hakkında Ne Biliyoruz?
Soya ürünleri üzerinde birçok çalışma yapılmasına rağmen, soyanın sağlık üzerindeki etkileri konusunda hala belirsizlikler vardır.
- Diğer proteinlerin yerine soya proteini tüketmek LDL (“kötü”) kolesterol seviyelerini küçük ölçüde düşürebilir.
- Soya izoflavon takviyeleri menopozal sıcak basması sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir, ancak etkisi küçük olabilir.
- Soya takviyelerinin menopoz ile ilişkili bilişsel sorunları hafifletip hafifletemeyeceği belirsizdir.
- Mevcut kanıtlar soya izoflavon karışımlarının Batılı kadınlarda menopoz sırasında veya sonrasında kemik kaybını yavaşlatmadığını göstermektedir.
- Soya proteini içeren diyetler kan basıncını biraz azaltabilir.
- Soya takviyelerinin diğer sağlık kullanımları için etkili olup olmadığını belirlemek için yeterli bilimsel kanıt yoktur.
- Mevcut Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi (NCCIH) kaynaklı soya ve bileşenleri üzerine yapılan çalışmalar, inme sonuçları, antienflamatuar etkiler ve diyabet üzerindeki etkileri de içeren çeşitli konuları araştırmaktadır.
Soya Kullanımı Güvenli Midir?
- Soya alerjisi olan insanlar dışında, soya normal diyet miktarlarında tüketildiğinde güvenli olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, yüksek dozlarda soya ekstraktlarının uzun süreli kullanımının güvenliği belirlenmemiştir.
- Soyanın en yaygın yan etkileri mide ağrısı ve ishal gibi sindirim rahatsızlıklarıdır.
- Soya izoflavon takviyelerinin uzun süreli kullanımı endometriyal hiperplazi (kansere yol açabilecek uterusun astarında kalınlaşma) riskini artırabilir. Soya gıdalarının endometriyal hiperplazi riskini artırdığı görülmemektedir.
- Mevcut kanıtlar, meme kanseri olan veya meme kanseri riski taşıyan kadınların soya gıdaları yemelerinin güvenli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, soya izoflavon takviyelerinin bu kadınlar için güvenli olup olmadığı belirsizdir.
Özet
Kullandığınız tamamlayıcı veya bütünleştirici sağlık yaklaşımlarını tüm sağlık uzmanlarınıza bildirmelisiniz. Sağlığınızı yönetmek için ne yaptığınıza dair tam bir açıklama yapmanız koordineli ve güvenli bakım sağlanmasına yardımcı olacaktır.
MedlinePlus, Soy, 2016