Baharatlı Yiyecekler Demansı Tetikler Mi?

0
3401

Çin nüfusunda yapılan araştırmalar, baharat tüketimi ile artan bilişsel rahatsızlık riski arasında ilginç bir bağlantı buldu.

Dünyadaki birçok halk, tadı arttırmak ve daha lezzetli bir mutfak deneyimi için yerel yemeklerine çeşitli baharatlar ekler.

Ancak baharatlar sağlıklı mıdır veya herhangi bir sağlık riski oluşturuyor mu? Carolina Reaper gibi dünyanın en acı biberi ciddi hasara neden olabilir.

Örneğin, 2018’de, bir acı biber yeme yarışmasında cesaretin bir parçası olarak Carolina Reaper yiyen ABD’li bir adam, acil serviste kaldırılmıştır.

Ancak, çoğu insan bu acı sebzenin aşırı acı haline ulaşamayacaktır. Bunun yerine, mutfakların çoğu, jalapeños, kiraz biber, kırmızı biber, acı biber ve habaneros gibi bazıları hala çok acı olan çok daha hafif çeşitler kullanılabilir.

Acı biberlerin sağlık üzerindeki potansiyel etkileri üzerine yapılan önceki araştırmalar genellikle olumlu bulgulara sahipti. Örneğin, 2017’den itibaren yapılan büyük bir kohort çalışması, acı kırmızı pul biber yemenin düşük ölüm riskiyle ilişkili olduğunu buldu.

Acı biberlerdeki ana etken madde ve onları baharatlı yapan, kapsaisindir, bu yüzden bu bileşiğin acı biberin sağlık üzerindeki potansiyel etkisinde öncü rol oynaması muhtemeldir.

Biber ve mortalite arasındaki ilişki hakkındaki cesaret verici bulgulara rağmen, insanlarda yapılan hiçbir çalışma bu sıcak sebzelerin bilişsel azalmayı nasıl etkileyebileceğini ciddi bir şekilde değerlendirmemiştir.

Şimdi, büyük bir Çin popülasyonunda yapılan uzunlamasına bir kohort çalışmasının bulguları, sürekli olarak çok miktarda acı biber yemenin bilişsel gerilemeyi hızlandırarak kişinin demans riskini arttırabileceğini göstermektedir.

Araştırma – Nutrients dergisinde yer alan bir çalışma makalesinde sunuldu – 55 yaş üstü 4.582 Çinli katılımcıyı içeriyordu. Araştırma ekibi, Doha’daki Katar Üniversitesi’nden Zumin Shi tarafından yönetildi.

Günlük 50 gr.ve Üzeri Biber Tüketmek Riski Arttırıyor

Zumin, “Önceki yıllardaki çalışmalarımızda biber tüketiminin vücut ağırlığı ve kan basıncı için faydalı olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, bu çalışmada, yaşlı erişkinlerde biliş üzerinde olumsuz etkiler tespit ettik” diyor.

Araştırmacılar, düzenli olarak günde 50 gram biber tüketen kişilerin, bu miktardaki biberden daha az yiyen insanların bilişsel gerileme riskinin neredeyse iki katı olduğunu bulmuşlardır.

Araştırmacılar, “Beslenme araştırmalarından elde edilen biber tüketimi, hem taze hem de kurutulmuş biber içermekteydi, ancak tatlı kırmızı biber veya karabiber içermiyordu.”

Ekip ayrıca, genellikle daha fazla biber yiyen katılımcıların, daha düşük bir vücut kitle indeksinin (BMI) yanı sıra, daha düşük bir finansal gelire sahip olma eğiliminde olduklarını belirtti. Ayrıca, daha az miktarda acı biber yiyen insanlarla karşılaştırıldığında daha az fiziksel aktivite gerçekleştirdikleri de ortaya konuldu.

Dahası, araştırmacılar sağlıklı bir BMI’ye sahip kişilerin klinik olarak fazla kilolu olanlara göre kapsaisine karşı daha yüksek bir duyarlılığa sahip olabileceğini öne sürmektedir. Ekip, ek olarak artan hassasiyetin, bu insanların neden bilişsel gerileme riskinin daha yüksek olabileceğini de açıklayabilir.

Zumin ve meslektaşları ayrıca, daha fazla biber yiyenlerin, biber yemeyen insanlardan daha genç olma eğiliminde olduklarını gördüler. “Ayrıca,” diyor araştırmacılar “, bu popülasyonda chili tüketimi ile BKİ /vücut kitle indeksi) veya hipertansiyon arasında bir ilişki bulunmadığı için, bu popülasyondaki yaşlı insanların kronik hastalık nedeniyle chili tüketiminden kaçınmaları mümkündür.

Acılı tüketen katılımcıların ne kadar yediklerinde rol oynuyor gibi görünen bir diğer faktör de eğitim düzeyiydi. Çalışma makalesinin sonuçlarında, araştırmacılar şunları not eder:

“Çalışmamızda, farklı eğitim seviyelerine sahip kişiler arasında biber alımında önemli bir fark vardı. Bu nedenle, eğitimin etkileyici etkisinin hala biber alımı ve bilişsel işlev arasındaki ilişkiye katkıda bulunabilmesi mümkündür.”

Medical News Today, Is spicy food linked to dementia risk?, 2019.