Cumartesi, Aralık 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Kahve Kalp Sağlığına Faydalı Mıdır?

Kahve tüketimi üzerine yapılan araştırmalar, kahvenin atardamarlara zarar verdiğini, kalbi koruduğunu veya kardiyovasküler sağlık üzerinde bir etkisi olmadığını iddia ediyor.

Kahvenin Kalp Sağlığına Etkisi

Binlerce katılımcı üzerine yapılan yeni araştırma, bu favori içecek ile kalp sağlığı arasındaki bağlantıyı tekrar tartıyor.

Kahve, kalp sağlığına ve damar sistemine zarar verir, korur veya etkilemez çıkarımlarından hangisi doğru?

Yıllardır bilim adamları bu soruları cevaplamaya çalışıyorlar, çünkü kahve dünya çapında en sevilen içeceklerden biri.

Bazı çalışmalar kahve içmenin bir kişinin kardiyovasküler olay riskini artırabileceği konusunda uyarırken, diğerleri kalp sağlığının ve kan damarı işlevinin korunmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Bazı araştırmalar düzenli olarak çok fazla kahve içmenin aort damarı sertliğine katkıda bulunduğunu öne sürmektedir – bu, insan vücudundaki en büyük kan damarı olan aortun daha az esnek hale gelmesidir. Aort sertliği, kardiyovasküler hastalık riskine katkıda bulunabilir.

Aynı zamanda, diğer kanıtlar, günde üç fincandan fazla kahve içmenin ateroskleroza karşı koruyabildiğini, atardamarların içinde plak birikmesine neden olarak kanın normal şekilde akmasını önlediğini göstermiştir.

Şimdi, İngiltere’deki Londra Kraliçe Mary Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, her gün önemli miktarda kahve içen insanların bile arter sertliği yaşamadıklarını, yani kahvenin kardiyovasküler sorun riskini artırmadığını göstermiştir.

Lider yazar Prof. Steffen Petersen ve meslektaşları, çalışmanın bulgularını dün Manchester, İngiltere’deki İngiliz Kardiyovasküler Derneği (BCS) Konferansında sundu.

İngiltere’de bulunan ve kalp ve dolaşım koşulları ile ilgili araştırmaları destekleyen kayıtlı bir yardım kuruluşu olan British Heart Foundation, çalışmayı finanse etti.

Tüm Gruplarda Aynı Sonuçlar

Yeni çalışmada, araştırma ekibi İngiltere’deki Biyobank Görüntüleme Çalışması aracılığıyla işe alınan 8,412 katılımcının verilerini analiz etti. BCS Konferansında ekip, katılımcıların, araştırmacıların kardiyovasküler fonksiyonlarının durumunu belirleyebilmeleri için kardiyovasküler manyetik rezonans görüntüleme ve diğer uzman değerlendirmelerinden geçmeyi kabul ettiklerini açıkladı.

Katılımcılar ayrıca günlük olarak ne kadar kahve içtiklerini kendileri de bildirdi. Bu raporların ardından, araştırmacılar katılımcıları kahve tüketim alışkanlıklarına göre üç gruba ayırmıştır:

  • Günde bir veya daha az fincan kahve içen insanlar
  • Günde bir ile üç fincan kahve içenler
  • Günde üç fincandan fazla kahve içenler

Son analizlerinde Prof. Petersen ve ekibi, günde 25 fincandan fazla kahve içen bireyleri ve başlangıçta kardiyovasküler hastalığı olanları ayırdı.

Üç grup arasında arteryel sertlik ölçümlerini karşılaştırırken araştırmacılar, ılımlı ve ağır kahve içen kişiler (sırasıyla günde bir veya üç veya üçten fazla kahve içenler arasında) ile bir fincan ya da daha az kahve içenler arasında bir fark bulamadılar.

Araştırmacılar, bu sonuçların önemli miktarda kahve içmenin bile arter sağlığı üzerinde kötü bir etkisinin bulunmadığını, dolayısıyla kalp sağlığını ve damar fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemeyeceğini öne sürdüğünü söylüyor.

“Dünya çapındaki kahvenin popülaritesine rağmen, farklı raporlar insanları bu zevkten uzaklaştırabilir. Bu çalışmada nedensel bir bağlantıyı kanıtlayamasak da, araştırmamız kahvenin atardamarlar için önceki çalışmaların önerdiği kadar kötü olmadığını gösteriyor. “diye açıklıyor çalışma ortak yazar Kenneth Fung.

Bu bulgular araştırmacılar, yaş, biyolojik cinsiyet, etnik köken, sigara içme durumu, alkol tüketimi, boy, kilo, beslenme alışkanlıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon), yüksek kolesterol ve diyabet dahil olmak üzere arter sertliğine katkıda bulunan olası faktörlere göre ayarlandıktan sonra yerinde kaldı. .

Neye İnanmalı Neye İnanmamalıyız?

Araştırmacılar ayrıca ılımlı ve ağır kahve içenlerin, bağımlılık haline gelmiş sigara ve sık sık alkollü içki içme ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

“Çalışmamız, günde 25 bardak içen bireyleri içermesine rağmen, en yüksek kahve tüketim grubunun ortalama alımı, günde beş bardaktı. Gelecekteki çalışmalarımızda bu insanları daha yakından incelemek istiyoruz. “Fung.

British Heart Foundation’da Tıbbi Direktör Yardımcısı olan ve bu araştırmaya katılmamış olan Prof. Metin Avkıran, kahve tüketim alışkanlıkları ve kalp sağlığı arasındaki ilişki hakkındaki bu tür çalışmaların, bireylerin daha iyi karar vermelerine yardımcı olabileceğini açıklıyor.

“Kahvenin kalbimiz ve dolaşım sistemimiz üzerindeki etkisini anlamak, araştırmacıların ve medyanın bir süredir yarattığı bir şey. Kahve hakkında farklı şeyler söyleyen birçok çelişkili çalışma var ve inanmamız gerekenleri filtrelemek zor olabilir.” Metin Avkıran

Avkıran, “Bu araştırma, kahvenin atarlarımız üzerindeki potansiyel zararlarını medyaya yansıtıyor.” Dedi.

Medical News Today, Is coffee bad for the heart or not?, 2019.

Popüler Gönderiler