Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Santral (Merkezi) Uyku Apnesi

Merkezi Uyku Apnesi Nedir?

Merkezi uyku apnesi, uyku sırasında kısa süreli nefes almayı bıraktığınız bir uyku bozukluğudur. Uyuduğunuzda gece apnesi anları tekrar tekrar ortaya çıkabilir. Solunumun kesilmesi, beyninizin sinyal vermesinde bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir. Beyniniz geçici olarak kaslarınıza nefes almasını söylemeyi “unutur”.

Merkezi uyku apnesi obstrüktif uyku apnesi ile aynı değildir. Obstrüktif uyku apnesi, hava yollarının tıkanması nedeniyle solunumun kesilmesidir. Merkezi uyku apnesi olan kişilerde hava yollarında tıkanıklık yoktur. Sorun beyin ile nefesini kontrol eden kaslar arasındaki bağlantıdadır.

Merkezi uyku apnesi, obstrüktif uyku apnesinden çok daha az yaygındır. Amerikan Uyku Apnesi Birliği (ASAA) , merkezi uyku apnesinin tüm uyku apnesi vakalarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğunu tahmin etmektedir.

Merkezi Uyku Apnesinin Nedenleri Nedir?

Altta yatan sağlık koşulları çoğu merkezi uyku apnesi vakasına neden olur. Merkezi bir uyku apnesi dönemi sırasında, beyin sapınız solunum kaslarınıza düzgün çalışmasını söylemez. Beyin sapınız, beyninizin omuriliğinize bağlanan kısmıdır. Beyin sapınızı, omuriliğinizi veya kalbinizi etkileyen tıbbi durumlar merkezi uyku apnesi gelişimine neden olabilir.

Bu koşulların örnekleri arasında şunlar bulunur:

  • İnme
  • Kalp krizi
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Cheyne-Stokes solunum denilen zayıf bir solunum paterni
  • Ensefalit (beyin iltihabı)
  • Servikal omurgada artrit
  • Parkinson hastalığı (hareketi, dengeyi ve kas kontrolünü etkileyen belirli sinir sistemlerinin yaşa bağlı bozulması)
  • Omurgada cerrahi veya radyasyon tedavisi

Bazı ilaçlar ayrıca ilaca bağlı apne adı verilen bir tür merkezi uyku apnesine de neden olabilir. Opioid ilaçlar düzensiz solunum düzenlerine yol açabilen güçlü ağrı kesicidir. Bazı durumlarda, bu düzensiz yapının bir parçası olarak geçici olarak nefes almayı durdurabilirsiniz.

Merkezi uyku apnesine katkıda bulunabilecek ilaçlar:

  • Kodein
  • Morfin
  • Oksikodon

Doktorunuz merkezi uyku apnesinin nedenini tanımlayamıyorsa, idiyopatik merkezi uyku apneniz olur.

Merkezi Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?

Merkezi uyku apnesinin en sık görülen belirtisi, uyurken kısa süreli solunum durmasıdır. Bazı insanlar nefes almayı bırakmak yerine çok sığ bir nefes alırlar. Nefes darlığı hissederek uyanabilirsiniz. Oksijen eksikliği, gece boyunca sık sık uyanmanıza neden olabilir ve uykusuzluğa neden olabilir.

Merkezi uyku apnesi ile ilişkili diğer semptomlar, gece yarısı uykuya dalamamanın bir sonucu olarak gündüz ortaya çıkar. Gündüzleri çok uykulu hissedebilir, konsantre olmakta veya görevlere odaklanmakta zorluk çekebilir veya uyandığınızda başınız ağrıyabilir.

Parkinson hastalığının veya diğer nörolojik durumların neden olduğu merkezi uyku apnesi, aşağıdakileri içeren ek semptomlarla karakterize edilebilir:

  • Yutma zorluğu
  • Konuşma düzenindeki değişiklikler
  • Ses değişiklikleri
  • Genelleştirilmiş zayıflık

Merkezi Uyku Apnesi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz merkezi uyku apnesinin teşhisi için polisomnografi adı verilen bir uyku çalışması testi yapacak. Özel bir uyku merkezinde uyuduğunuzda test bir gecede gerçekleşir. Bir polisomnografi sırasında, oksijen seviyelerinizi, beyin aktivitenizi, solunum düzeninizi, kalp atış hızınızı ve akciğer fonksiyonunuzu ölçmek için başınıza ve vücudunuza elektrotlar takacaksınız.

Doktorunuz, bir nörolog ve bazen bir kardiyolog sizi izleyecek ve polisomnografinizin sonuçlarını gözden geçirecek. Sonuçlar apnenizin altta yatan nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.

Bir kafa veya spinal MRG merkezi uyku apnesini de teşhis edebilir. MRG organlarınızın görüntülerini oluşturmak için radyo dalgaları kullanır. Test, beyin sapınızdaki veya omurganızdaki yapısal anormalliklerin merkezi uyku apnesine neden olduğunu ortaya çıkarabilir.

Merkezi Uyku Apnesinin Tedavileri Nelerdir?

Altta yatan tıbbi durumları yönetmek, merkezi uyku apnesinin ilk tedavi hattıdır. İlaçlar konjestif kalp yetmezliğini, Parkinson hastalığını ve diğer kalp veya sinir sistemi koşullarını kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Bu ilaçlar uyku sırasında solunumun durmasına neden oluyorsa opioid ilaçlarını kullanmayı bırakmanız gerekebilir. Doktorunuz ayrıca solunum mekanizmanızı uyarmak için asetazolamid gibi ilaçlar yazabilir.

Oksijen desteği ve uyku sırasında hava basıncının düzenlenmesi, merkezi uyku apnesi olan birçok kişi için etkili tedavilerdir.

Sürekli Pozitif Hava Basıncı (CPAP)

CPAP siz uyurken solunum yollarınızda sürekli bir basınç kaynağı sağlar. Burnunuza ve ağzınıza gece boyunca basınçlı hava veren bir maske takarsınız. CPAP obstrüktif uyku apnesini tedavi eder, ancak merkezi uyku apnesi olan kişiler için de faydalı olabilir.

İki Seviyeli Pozitif Hava Basıncı (BPAP)

Bu işlem, nefes alırken hava basıncını, nefes alırken daha düşük bir seviyeye ayarlar. BPAP ayrıca bir yüz maskesi kullanır.

Adaptif Servo Havalandırma (ASV)

ASV uyurken nefesinizi izler. Bilgisayarlı sistem nefes alışkanlığınızı “hatırlar”. Basınçlı bir sistem apne bölümlerini önlemek için solunum düzenini düzenler.

Klinik Görünüm Nedir?

İdiyopatikmerkezi uyku apnesi olan kişiler en sık tedaviye iyi cevap verir. Merkezi uyku apnesinde tedavinin genel yararları, durumun kesin nedenine göre değişir.

Kaynaklar:

Santral uyku apnesi. (Nd)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2013, 28 Haziran). Merkezi uyku apnesi

Singh, J. (2013, 8 Ocak). Santral uyku apnesinin temelleri

Popüler Gönderiler