Mezoterapi Nedir?

0
1053

Mezoterapi, cildi gençleştirmek ve sıkılaştırmak ve ayrıca fazla yağı gidermek için vitamin, enzim, hormon ve bitki özlerinin enjeksiyonunu kullanan bir tekniktir. Fransa’da bir doktor olan Michel Pistor, tekniği 1952’de geliştirdi. Başlangıçta ağrıyı gidermek için kullanılıyordu. O zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın diğer bölgelerinde popülerlik kazanmıştır. Günümüzde mezoterapi şu amaçlarla kullanılmaktadır:

  • mide, uyluk, kalça, kalça, bacak, kol ve yüz gibi bölgelerdeki yağları almak
  • selüliti azaltmak
  • kırışıklıkları ve çizgileri soldurmak
  • gevşek cildi sıkılaştırmak
  • vücudu yeniden şekillendirmek
  • pigmentli cildi hafifletmek
  • alopesiyi tedavi etmek

Teknik, derinin orta tabakasına (mezoderm) bir dizi enjeksiyon yapmak için çok ince iğneler kullanır. Mezoterapinin arkasındaki fikir, cilt hasarına neden olan zayıf dolaşım ve iltihaplanma gibi altta yatan sorunları düzeltmesidir. Mezoterapide enjekte edilen maddeler için standart bir formül yoktur. Doktorlar aşağıdakiler dahil birçok farklı çözüm kullanır:

  • vazodilatörler ve antibiyotikler gibi reçeteli ilaçlar
  • kalsitonin ve tiroksin gibi hormonlar
  • kollajenaz ve hiyalüronidaz gibi enzimler
  • bitkisel özler
  • vitaminler ve mineraller

Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

Ne bekleyeceğinizi öğrenmek için önceden doktorla görüşeceksiniz. İşlemden bir hafta önce aspirin ve diğer nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlardan (NSAID’ler) kaçınmanız gerekebilir. Bu ağrı kesiciler mezoterapi sırasında kanama ve morarma riskinizi artırabilir. Her seansta, cildinize uyuşturma ilacı uygulayabilir veya uygulamayabilirsiniz. Özel bir kısa iğne kullanarak bir dizi enjeksiyon alacaksınız. İğne, arka arkaya birçok enjeksiyon yapmak için mekanik bir tabancaya takılabilir.

Enjeksiyonlar, tedavi ettiğiniz duruma bağlı olarak cildinize 1 ila 4 milimetreden farklı derinliklerde verilebilir. Enjeksiyon sırasında doktorunuz iğneyi cildinize açılı olarak yerleştirebilir veya bileğine çok hızlı bir şekilde hafifçe vurabilir. Her enjeksiyon, cildinize yalnızca küçük bir solüsyon damlası bırakabilir. İstenen etkiyi elde etmek için muhtemelen birkaç mezoterapi seansına ihtiyacınız olacak. Doktora 3 ila 15 kez geri dönmeyi beklemelisiniz. İlk başta, enjeksiyonları her 7 ila 10 günde bir alacaksınız. Cildiniz düzelmeye başlarsa, tedaviler iki haftada bir veya ayda bir olacak şekilde uzatılacaktır.

Mezoterapi ve Liposuction

Mezoterapi, istenmeyen yağları gidermek için liposuction’a cerrahi olmayan bir alternatif olarak kabul edilir. Liposuction, mideniz, uyluklarınız ve sırtınız gibi bölgelerdeki yağları kalıcı olarak giderir. Estetik cerrahlar, cildinizdeki küçük kesiklerden ince bir plastik tüp yerleştirerek ve ardından cerrahi bir vakum kullanarak yağı çekerek bu prosedürü gerçekleştirir. Liposuction anestezi altındayken yapılır. Liposuction, yağların kalıcı olarak alınmasında etkili kabul edilse de, iyileşme altı hafta kadar sürebilir. Ayrıca sinir ve kan damarı hasarı, düzensiz cilt konturları, yanıklar ve enfeksiyon gibi riskleri de vardır. Ve liposuction pahalıdır. Mezoterapi, liposuction kadar invaziv bir prosedür değildir. Kesik yok. Ancak, istediğiniz sonuçları elde etmek için 10 seans veya daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Mezoterapinin yağları eritmek için ne kadar işe yaradığı net değil. Test etmek için yeterli araştırma yapılmadı ve kullanılan yöntemler, nerede yaptırdığınıza bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Enjeksiyon lipolizi, mezoterapiye benzer başka bir noninvaziv tedavidir. “Mezoterapi” ve “enjeksiyon lipolizi” terimleri biraz farklı olsalar da genellikle eşanlamlı olarak kullanılırlar. Enjeksiyon lipolizi sırasında doktorunuz yağı parçalamak için derinin altındaki yağ tabakasına fosfatidilkolin ve deoksikolat enjekte eder. Mezoterapide olduğu gibi, enjeksiyon lipolizinin işe yaradığını gösteren çok az kanıt vardır. American Society for Plastic Surgeons, yağ aldırma için enjeksiyon lipolizi veya mezoterapi önermez. Bu tedavilerin işe yaradığını doğrulamak için yeterli araştırma olmadığını söylüyorlar.

Mezoterapinin Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Mezoterapi uygulayan kişiler, eğitimli bir uygulayıcıya giderseniz risklerin minimum olduğunu söylüyor. Bildirilen yan etkiler şunlardır:

  • mide bulantısı
  • ağrı
  • duyarlılık
  • şişme
  • kaşıntı, kızarıklık
  • morarma
  • enjeksiyon bölgesinde şişlikler
  • deride koyu lekeler
  • döküntü
  • enfeksiyon
  • yara izleri

Mezoterapi noninvaziv olduğundan, genellikle herhangi bir kesinti olmaz. Birçok kişi normal aktivitelerine hemen geri dönebilir. Diğerleri enjeksiyon yerlerinde şişlik ve ağrı nedeniyle bir gün izin almaları gerekebilir.

Özet

Mezoterapi, istenmeyen yağların alınması ve vücut şekillendirme için umut vadeden bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte, güvenliği ve etkinliği hala kanıtlanmamıştır. Yapılan çalışmaların çoğu, kozmetik tedavi için değil, ağrı için mezoterapiye bakmıştır. Bir prosedür olarak mezoterapi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmamıştır, ancak tedavide kullanılan bileşenlerin çoğu, diğer durumları tedavi etmek için FDA onayına sahiptir. İçeriğindeki maddeler FDA onayına sahip olduğu sürece mezoterapi için kullanılabilir. Bu, onaylanmış bileşenlerin etiket dışı kullanımı olarak kabul edilir. Uygulayıcılar mezoterapi için herhangi bir standart formül kullanmazlar. Bu, bir doktorla diğerinden tamamen farklı bir tedavi görebileceğiniz anlamına gelir. Mezoterapiyi denemek istiyorsanız, prosedürle ilgili çok fazla deneyime sahip lisanslı bir doktora görünün. Bu, yan etkileri en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Kaynak

Healthline, What Is Mesotherapy?, 2018

ASPS guiding principles for mesotherapy/injection lipolysis. (2008).

Cost and financing of mesotherapy. (n.d.)

El-Domyati et al. Efficacy of mesotherapy in facial rejuvenation: A histological and immunohistochemical evaluation. 2012.