Cuma, Nisan 26, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Yenidoğan Sarılığını Anlamak

Yenidoğan sarılığı nedir?

Yenidoğan sarılığı bebeğin cildinin ve gözlerinin sararmasıdır. Yenidoğan sarılığı çok yaygındır ve bebeklerde kırmızı kan hücrelerinin normal parçalanması sırasında üretilen sarı bir pigment olan yüksek seviyede bilirubine sahip olduğunda ortaya çıkabilir.

Daha büyük bebeklerde ve yetişkinlerde, karaciğer bilirubini işler, bu da bağırsak kanalından geçer. Bununla birlikte, yenidoğanın hala gelişen bir karaciğeri, bilirubini çıkarmak için yeterince olgun olmayabilir.

İyi haber, çoğu durumda, yeni doğan sarılık, bebeğin karaciğeri geliştikçe ve bebeğin beslenmeye başladığında, bilirubinin vücuttan geçmesine yardımcı olan kendi kendine uzaklaştığıdır.

Çoğu durumda sarılık 2 ila 3 hafta içinde kaybolur. 3 haftadan uzun süren sarılık, altta yatan bir durumun belirtisi olabilir.

Ek olarak, yüksek düzeylerde bilirubin bebeği sağırlık , beyin felci veya başka tür beyin hasarı riski altında bırakabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) tüm yeni doğan bebeklerin hastaneden taburcu edilmeden önce ve bebek 3-5 gün arasındayken sarılık muayenesi yapılmasını önerir.

Yenidoğan sarılığına ne neden olur?

Yenidoğan sarılığını geliştirme riski yüksek bebekler:

  • prematüre bebekler (37. haftadan önce doğmuş bebekler)
  • yeterli anne sütü ya da formülü alamayan bebekler, ya zor zamanlar besledikleri için ya da annelerinin sütü henüz alınmadığı için
  • kan grubu, annelerinin kan grubu ile uyumlu değil

Kan grubu anneninkiyle uyumlu olmayan bir bebek, kırmızı kan hücrelerini tahrip edebilecek ve bilirubin seviyelerinde ani bir artışa neden olabilecek bir antikor birikimi geliştirebilir.

Yenidoğan sarılığının diğer nedenleri arasında şunlar vardır:

  • doğumda veya diğer iç kanamalarda morarma
  • karaciğer sorunları
  • bir enfeksiyon
  • enzim eksikliği
  • bebeğinizin kırmızı kan hücrelerinde bir anormallik

Yenidoğan sarılığının semptomları nelerdir?

Sarılığın ilk belirtisi bebeğin cildinin ve gözlerinin sararmasıdır. Sararma doğumdan sonraki 2 ila 4 gün içinde başlayabilir ve vücuda yayılmadan önce yüzünde başlayabilir.

Bilirubin seviyeleri tipik olarak doğumdan 3 ila 7 gün sonra zirve yapar.

Bebeğin cildine hafifçe basılan bir parmak, cildin bu alanının sararmasına neden oluyorsa, büyük olasılıkla sarılık belirtisidir.

Doktor ne zaman aranır

Sarılık vakalarının çoğu normaldir, ancak bazen sarılık altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilir. Şiddetli sarılık, beyinde kalıcı beyin hasarına neden olabilecek, bilirubinin beyne girme riskini de arttırır.

Aşağıdaki belirtileri fark ederseniz doktorunuza başvurun:

  • Sarılık yayılır veya daha yoğun hale gelir.
  • Bebeğiniz 38 ° C üzerinde ateş geliştirir.
  • Bebeğinizin sarı rengi derinleşir.
  • Bebeğiniz yetersiz beslenir , kayıtsız veya uyuşuk görünür ve yüksek ağlama yapar.

Yenidoğan sarılığı nasıl teşhis edilir?

Hastane anneleri ve yeni doğanları doğumdan sonraki 72 saat içinde taburcu eder. Ebeveynler için bebeklerini doğumdan birkaç gün sonra sağlık kontrolüne almak çok önemlidir, çünkü bilirubin seviyeleri doğumdan 3-7 gün sonra en yüksek seviyeye çıkar.

Belirgin bir sarı renklendirme, bebeğin sarılık olduğunu doğrular, ancak sarılığın ciddiyetini belirlemek için ek testler gerekebilir.

Yaşamın ilk 24 saatinde sarılık gelişen bebeklerin derhal ya bir deri testi ya da kan testi ile ölçülen bilirubin seviyelerine sahip olması gerekir.

Bebeğin sarılığının altta yatan bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için ek testler gerekebilir. Bu, bebeğinizin tam kan sayımı (CBC) , kan grubu ve Rhesus faktörü (Rh) uyumsuzluğu açısından test edilmesini içerebilir.

Ek olarak, artmış kırmızı kan hücresi bozulmasını kontrol etmek için bir Coombs testi yapılabilir.

Yenidoğan sarılığı nasıl tedavi edilir?

Bir bebeğin karaciğeri olgunlaşmaya başladığından, hafif sarılık genellikle kendi kendine düzelir. Sık beslenmeler (günde 8 ila 12 kez), bebeklerin bilirubini vücutlarından geçirmelerine yardımcı olur.

Daha şiddetli sarılık başka tedaviler gerektirebilir. Fototerapi, bebeğinizin vücudundaki bilirubini parçalamak için ışık kullanan yaygın ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Fototerapide, bebeğiniz sadece bir bebek bezi ve özel koruyucu gözlükler giyerken mavi bir tayf ışığı altında özel bir yatağa yerleştirilecektir. Bebeğinizin altına bir fiber optik örtü de yerleştirilebilir.

Çok ağır vakalarda, bir bebeğin bir donörden veya bir kan bankasından az miktarda kan aldığı bir değişim transfüzyonu gerekebilir.

Bu, bebeğin zarar görmüş kanının yerine sağlıklı kırmızı kan hücreleri kullanır. Bu aynı zamanda bebeğin kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve bilirubin seviyelerini azaltır.

Yenidoğan sarılığı önlenebilir mi?

Yenidoğan sarılığını önlemenin gerçek bir yolu yok. Hamilelik sırasında kan grubunuzu test ettirebilirsiniz.

Doğumdan sonra bebeğinizin kan grubu , gerekirse yenidoğan sarılığına yol açabilecek kan grubu uyumsuzluk olasılığını dışlamak için test edilir. Bebeğinizin sarılığı varsa, daha şiddetli olmasını engellemenin yolları vardır:

  • Bebeğinizin anne sütüyle yeterince beslendiğinden emin olun. İlk birkaç gün bebeğinizin günde 8-12 kez beslenmesi, bebeğinizin susuz kalmamasını sağlayarak bilirubinin vücuttan daha hızlı geçmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizin emzirmesini emzirmiyorsanız, bebeğinize ilk hafta için her 2-3 saatte bir, 30-60 ml formül verin. Erken doğmuş veya daha küçük bebekler, anne sütü alan bebekler gibi daha az miktarda formül alabilir. Bebeğinizin çok az veya çok fazla formül aldığından endişe ediyorsanız veya 24 saatte en az 8 kez beslenmeyi uyandırmazlarsa doktorunuzla konuşun.

Cildin ve gözlerin sararması gibi sarılık belirtileri açısından bebeğinizin yaşamın ilk beş gününü dikkatlice izleyin.

Bebeğinizin sarılık belirtileri olduğunu fark ederseniz, derhal doktorunuzu arayın.

Kaynaklar:

Sarılık ve kernicterus. (2018).

Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık. (2015).

Yenidoğanlarda sarılık: Veli SSS. (2017)

Yenidoğan sarılığını yönetmek. (Nd).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2014). Bebek sarılığı.

Radhakrishnan K. (2015). Bebeğinizin sarılığı varsa neden endişelenmemelisiniz? (2015).

Ullah S ve ark. (2016). Yenidoğanlarda hiperbilirubinemi: Tipleri, nedenleri, klinik muayeneleri, önleyici tedbirler ve tedavileri: Bir anlatı incelemesi.

Popüler Gönderiler