Salı, Mayıs 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Preeklampsi

Preeklampsi nedir?

Preeklampsi, hamilelik sırasında veya doğumdan sonra idrarınızda yüksek tansiyon ve muhtemelen proteine sahip olduğunuz zamandır. Ayrıca kanınızdaki pıhtılaşma faktörleri (trombositler) veya böbrek veya karaciğer problemi göstergeleriniz olabilir.

Preeklampsi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra olur. Ancak, bazı durumlarda daha erken veya doğumdan sonra ortaya çıkar.

Eklampsi , preeklampsinin ciddi bir ilerlemesidir. Bu durumda, yüksek tansiyon nöbetlere neden olur. Preeklampsi gibi, eklampsi hamilelik sırasında veya nadiren doğumdan sonra ortaya çıkar.

Tüm gebelerin yaklaşık yüzde 5’i preeklampsi almaktadır.

Preeklampsinin nedeni nedir?

Doktorlar henüz preeklampsinin bir tek nedenini tespit edememişlerdir, ancak bazı potansiyel nedenler araştırılmaktadır. Bunlar şunları içerir:

  • kalıtsal faktörler
  • kan damarı problemleri
  • otoimmün hastalıklar

Preeklampsi geliştirme şansınızı artırabilecek risk faktörleri de vardır. Bunlar şunları içerir:

Hiçbir şey bu durumu kesin olarak önleyemez. Doktorlar, bazı kadınların, ilk üç aylık dönemden sonra bebek aspirin almasını önerebilir.

Erken ve tutarlı doğum öncesi bakım, doktorunuzun preeklampsiyi daha erken teşhis etmesine ve komplikasyonlardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Teşhisi koymak doktorunuzun doğum tarihinize kadar size uygun bir izleme yapmasını sağlayacaktır.

Preeklampsi semptomları

Preeklampsi belirtileri göremeyeceğinizi hatırlamak önemlidir. Belirtiler geliştirirseniz, yaygın olanları şunlardır:

  • sürekli baş ağrısı
  • ellerinizde ve yüzünüzde anormal şişlik
  • ani kilo alımı
  • vizyonunuzdaki değişiklikler
  • sağ üst karın bölgesinde ağrı

Fizik muayene sırasında doktorunuz tansiyonunuzun 140/90 mm Hg veya daha yüksek olduğunu görebilir. İdrar ve kan testleri ayrıca idrarınızda protein , anormal karaciğer enzimleri ve düşük trombosit seviyelerini gösterebilir .

Bu noktada doktorunuz fetusu izlemek için bir nonsress testi yapabilir. Bir nonsress testi, fetus hareket ettikçe fetal kalp atım hızının nasıl değiştiğini ölçen basit bir sınavdır. Sıvı seviyelerinizi ve fetüsün sağlığını kontrol etmek için bir ultrason da yapılabilir.

Preeklampsi tedavisi nedir?

Gebelikte preeklampsi için önerilen tedavi bebeğin doğumudur. Çoğu durumda, bu hastalığın ilerlemesini önler.

Doğum

37. hafta veya daha yeniyseniz, doktorunuz doğum eylemine neden olabilir. Bu noktada, bebek yeterince gelişmiştir ve erken sayılmaz.

37 haftadan önce preeklampsiniz varsa, doktorunuz doğum zamanlamanıza karar verirken hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını düşünecektir. Bu, bebeğinizin gebelik yaşı, doğum eyleminin başlayıp başlamaması ve hastalığın ne kadar şiddetli hale geldiği gibi birçok faktöre bağlıdır.

Bebeğin ve plasentanın teslimi durumu gidermelidir.

Hamilelik sırasında diğer tedaviler

Bazı durumlarda, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacak ilaçlar verilebilir. Ayrıca preeklampsinin olası bir komplikasyonu olan nöbetleri önlemek için size ilaçlar verilebilir.

Doktorunuz daha ayrıntılı bir izleme için sizi hastaneye kabul etmek isteyebilir. Bebeğinizin akciğerlerinin daha hızlı gelişmesine yardımcı olmak için kan basıncınızı veya steroid enjeksiyonlarınızı düşürmek için intravenöz (IV) ilaçlar verilebilir.

Preeklampsinin tedavisi, hastalığın hafif mi yoksa ağır mı olduğu ile yönlendirilir. Şiddetli preeklampsinin belirtileri şunlardır:

  • fetal kalp atım hızındaki değişmelere işaret eder
  • karın ağrısı
  • nöbetler
  • bozulmuş böbrek veya karaciğer fonksiyonu
  • akciğerlerde sıvı

Hamileliğiniz sırasında herhangi bir anormal işaret veya semptom fark ederseniz doktorunuzu görmelisiniz. Asıl endişeniz sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı olmalıdır.

Doğum sonrası tedaviler

Bebek doğduktan sonra preeklampsi semptomları düzelmelidir. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Koleji’ne göre, çoğu kadın doğumdan 48 saat sonra normal kan basıncı değerlerine sahip olacak.

Ayrıca araştırmalar preeklampsili kadınların çoğunda semptomların düzeldiğini ve karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının birkaç ay içinde normale döndüğünü göstermiştir.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, doğumdan birkaç gün sonra kan basıncı tekrar yükselebilir. Bu nedenle, doktorunuzla yakın takip bakımı ve bebeğiniz doğumdan sonra bile düzenli kan basıncı kontrolleri önemlidir.

Nadir olmasına rağmen preeklampsi , normal bir hamileliği takiben doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilir . Bu nedenle, komplikasyonsuz bir hamilelikten sonra bile, yakın zamanda bebeğiniz varsa doktorunuza danışmalı ve yukarıda belirtilen belirtilere dikkat etmelisiniz.

Preeklampsinin komplikasyonları nelerdir?

Preeklampsi çok ciddi bir durumdur. Tedavi edilmezse hem anne hem de çocuk için hayatı tehdit edici olabilir. Diğer komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • düşük trombosit seviyesi nedeniyle kanama problemleri
  • plasental abruption (plasentanın uterus duvarından kopması)
  • karaciğere zarar
  • böbrek yetmezliği
  • akciğer ödemi

Preeklampsiyi çözme çabaları nedeniyle bebek için komplikasyonlar erken doğarlarsa da ortaya çıkabilir.

Sonuç

Hamilelik sırasında, sizi ve bebeğinizi mümkün olduğu kadar sağlıklı tutmak önemlidir. Bu, sağlıklı bir diyet yemeyi, folik asitli doğum öncesi vitaminleri almayı ve düzenli doğum öncesi bakım kontrolleri yapmayı içerir.

Ancak, uygun bakım ile bile, preeklampsi gibi önlenemeyen koşullar bazen hamilelik sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

Preeklampsi riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler ve uyarı işaretleri hakkında doktorunuzla konuşun. Gerekirse, ek bakım için sizi bir ana-fetal tıp uzmanına havale edebilirler.

Kaynaklar:

Abalos E, ve ark. (2013). Preeklampsi ve eklampsinin global ve bölgesel tahminleri: Sistematik bir derleme [Özet]. DOI:

Preeklampsi hakkında. (2010). Berks D ve diğ. (2009). Preeklampsi sonrası hipertansiyon ve proteinüri çözünürlüğü.

Berks D ve diğ. (2009). Preeklampsi sonrası hipertansiyon ve proteinüri çözünürlüğü.

Gebelikte hipertansiyon. (2013).

Kintiraki E, vd. (2015). Gebeliğe bağlı hipertansiyon. DOI:

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Preeklampsi.

Preeklampsi ve eklampsi. (2017).

Kimler preeklampsi riski altındadır? (Nd).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler