Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sitomegalovirus Özofajit

SMV Özofajit Nedir?

SMV özofajit, Sitomegalovirüs adı verilen bir patojenin neden olduğu ciddi bir enfeksiyondur. SMV özofajit, gerçekten iki bağlantılı durumdur. Bu virüsün ve özofajitin bu enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan bir enfeksiyonudur.

Sitomegalovirüs , herpes, zona ve Epstein-Barr virüsleriyle aynı ailede yaygın bir virüstür. Virüs, vücudunuzda uzun süre hareketsiz bir durumda yaşayabilir. Yaşamın ilerleyen saatlerinde aktif hale gelebilir ve vücudunuzun bağışıklık sistemi zayıflarsa veya virüse tekrar maruz kalırsanız önemli bir sağlık riski oluşturabilir.

Bu virüs aktive olduğunda, çeşitli vücut kısımlarını ve organları istila ederek ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. SMV özofajit, bu virüsün aktif formu spesifik bir vücut parçasını enfekte ettiğinde ne olabileceğinin bir örneğidir.

SMV Özofajitinin Semptomları Nelerdir?

SMV özofajit, aşağıdakileri içeren çok çeşitli semptomları içerir:

  • yutma zorluğu
  • yuturken ağrı
  • karın ağrısı
  • mide ekşimesi
  • mide bulantısı
  • kusma
  • iştah kaybı
  • ateş
  • ishal
  • tükürme veya kan tükürme

Belirtiler o kadar şiddetli olabilir ki iştahınızı kaybedebilir, kilo verebilir ve yetersiz beslenebilirsiniz. Yetersiz beslenme bağışıklık sisteminizi daha da zayıflatabilir.

SMV Özofajit Nasıl Elde Edilir?

SMV üç yolla iletilir:

  • annelerden bebeklere
  • normal çocuktan çocuğa temas yoluyla
  • vücut sıvıları ile yetişkin teması yoluyla

Her temas türünün farklı risk dereceleri vardır.

Anne-Bebek İletimi

Annelerden bebeklere geçen SMV, bebeklerde hayati tehlike oluşturan enfeksiyonlara neden olan virüsün en ciddi formlarından biridir. Hamileyseniz ve SMV’niz varsa, doktorunuz bebeğinizin virüs bulaşmasını önlemek için özel önlemler almak isteyecektir.

Çocukluk Çağı Geçişi

Çocukluk çağı geçişi genellikle ciddi değildir. Okul çağındaki çocuklar SMV’yi diğer çocukların tükürük, idrar veya burun salgılarıyla temas yoluyla geçirirler. Çocukluk Çağı SMV genellikle uzun yıllar boyunca semptom veya hastalık göstermediğinden uyuşuk kalır.

Yetişkin Bulaşma

Yetişkinlerde bulaşma veya dezenfeksiyon ciddi. Kan transfüzyonları, cinsel temas veya diğer vücut sıvıları değişimleri yoluyla SMV’yi yetişkin olarak alabilir veya yeniden alabilirsiniz. Çocukken gizli SMV maruziyetiniz varsa, yetişkin olarak tekrar maruz kalmak ciddi hastalıkları tetikleyebilir. Aktif SMV, aşağıdaki gibi birçok hastalığa neden olabilir:

  • SMV retiniti
  • SMV kolit
  • SMV adrenalit
  • SMV zatürree
  • SMV özofajit

SMV nasıl SMV özofajit olur?

Özofagusunuz boğazınızdan midenize kadar uzanan uzun bir tüp. SMV özofagusunuzu enfekte ederse, çok ağrılı bir enfeksiyon olan SMV özofajitini geliştirebilirsiniz.

Yaygınlık ve Risk Faktörleri

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yüzde 50 ila 80’i 40 yaşına kadar SMV’den etkilenmektedir. Çoğu durumda, SMV aktif değildir ve semptomlara neden olmaz.

Ciddi SMV enfeksiyonları riski en yüksek olan kişiler, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişilerdir, örneğin:

  • HIV veya AIDS’li insanlar
  • bir nakil almış ve immünosüpresif ilaçlar kullanan insanlar
  • kanseri olan insanlar
  • prednizon gibi uzun süreli kortikosteroid kullananlar
  • çok hasta insanlar
  • daha yaşlı yetişkinler

SMV Özofajit Nasıl Teşhis Edilir?

SMV özofajitinin primer ve en doğru tanısal testi üst GI endoskopisi olarak da bilinen özofagogastroduodenoskopidir (EGD). Test, doktorunuzun tüm bağırsak sisteminize görsel olarak bakmasını ve hasarlı doku biyopsilerini almasını sağlar.

Bu EGD, genellikle lokal anestezi altında, bir ofis prosedürü olarak gerçekleştirilir. Yanında yatarken, bir ağızlık takılacak. Doktorunuz, ağızlığın içinden, boğazınızdan aşağı ve midenize uzun, esnek bir tüp yerleştirerek, bağırsak sisteminizi kontrol edebilmelerini sağlar.

Doktorunuz önce yemek borunuzun duvarlarındaki sığ ülserler gibi SMV belirtilerini arayacaktır. Hastalıklı doku örnekleri endoskoptan alınabilir. Doku örnekleri anormal hücreler için laboratuarda incelenecek ve farklı antijen ve virüs tipleri için test edilecektir. Bu biyopsi olarak bilinir. Sonuçlar, doktorunuzun, durumunuzun SMV’den mi yoksa başka bir nedenden mi olduğunu belirlemesine yardımcı olacaktır.

SMV Özofajit Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz hem HIV hem de SMV enfeksiyonları için kullanılan bir antiviral ilaç olan intravenöz (IV) gansiklovir reçete edebilir. Herhangi bir nedenle gansiklovir kullanılamıyorsa, diğer etkili tedaviler arasında valgansiklovir, cidofovir veya foskarnet bulunur. Bazı durumlarda, iki veya daha fazla ilacın kombinasyon tedavisi önerilebilir.

Bununla birlikte, insanlar birden fazla ilaç aldıklarında ciddi yan etkiler bildirildiği için doktorunuz muhtemelen durumunuzu başlangıçta birer birer tedavi etmeye çalışacaktır.

SMV Özofajiti Olan Kişiler İçin Görünüm Nedir?

Göreceli olarak sağlıklıysanız, SMV özofajitine yakalanıp erken tedavi görüyorsanız, görüşünüz oldukça iyidir. Bağışıklığın zarar görmesi durumunda, SMV ile ilişkili hastalıklara ilişkin görüşünüz birçok faktöre bağlıdır. Daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.

SMV Özofajit Önlenebilir mi?

Muhtemelen SMV’nin çocukluk biçimini önleyemezsiniz. Virüs yaygındır ve çoğunlukla zararsızdır. Yetişkinlerde bulaşmanın veya yeniden bulaşmanın önlenmesi çok daha önemlidir. Bir yetişkin olarak SMV’den kaçınmanın en iyi yolu, güvenli cinsellik uygulamak ve iğneleri paylaşmaktan ve başkalarıyla vücut sıvıları almaktan kaçınmaktır.

Annelerden bebeklere bulaşmayı önlemek, araştırmaların önemli bir odak noktasıdır. Bilim adamları, annelerden bebeklere bulaşmayı önleme umuduyla genç kadınlar için SMV aşıları üzerinde çalışıyorlar.

Kaynaklar:

Sitomegalovirüs (CMV) ve konjenital CMV enfeksiyonu: Klinik özellikler. (2010, 6 Aralık)

Sitomegalovirüs (CMV) ve konjenital CMV enfeksiyonu: Sağlık çalışanları için. (2010, 28 Temmuz)

Weile, J., Streeck, B., Muck, J., Krebs, G., Jakobus, K., Knabbe, C., ve Weber, F. (2009). Kısa süreli steroid tedavisinden sonra immünokompetan bir hastada ciddi sitomegalovirüs ile ilişkili özofajit. Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, 47 (9), 3031–3033

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler