Pazar, Mayıs 12, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Lactobacillus Fermentum Nedir? Ne İşe Yarar?

Lactobacillus fermentum, probiyotik bir bakteridir. Takviye, bağışıklığı artırmaya, sindirim hastalıklarıyla savaşmaya ve hatta LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Fermentum ağızlarımızda, bağırsaklarımızda ve vajinalarımızda yaşar. Bebekler tipik olarak vajinal doğum sırasında L. fermentum alırlar. Bu probiyotik mide asidinden kurtulabilir ve bağırsaklarımıza sorunsuz bir şekilde ulaşabilir.

L. Fermentum’un Kanıtlanmış Faydaları

L. fermentum, bilim adamları tarafından derinlemesine incelenmiştir. Bu probiyotiğin sağlık faydaları şunlardır:

  • Antioksidanlar üretir.
  • Bağışıklık sistemini uyarır.
  • Bağırsak enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olur.
  • Bazı kanserlerin tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • UC ve IBS ile savaşır.
  • Bebeklerde enfeksiyonu azaltır.
  • Anti-enflamatuar kimyasallar üretir.
  • Bakteriyel vajinozu (BV) tedavi etmeye yardımcı olur.

Son zamanlarda bilim adamları, L. fermentum’un bağırsaklarımızda antimikrobiyal ve antioksidan kimyasallar ürettiğini keşfettiler. Bu antimikrobiyaller, gram negatif patojenler ve Enterococci ve Staphylococcus aureus A gibi gram pozitif organizmalar dahil olmak üzere bazı patojenik bakterilerin büyümesini azaltır. L. fermentum ayrıca fermantasyon yoluyla mega-antioksidan, glutatyon üretir. Metabolizmasının bir sonucu olarak, asetik, laktik ve süksinik asitler dahil olmak üzere, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bazı kimyasallar üretir. Lactobacillus fermentum, bağırsak bağışıklık sistemini, sistemik iltihaplanmayı bloke eden süreçlere sinyal veren antikorlar ve sitokinler açısından zengin hücreler üretmek için uyarır.

46 sağlıklı yetişkinin yakın tarihli bir çift kör, plasebo kontrollü klinik çalışması, L. fermentum takviyesi D ile LDL kolesterolünde mütevazı düşüşler gösterdi. McGill üniversitesinde yapılan bir dizi deney, bakterilerin aslında büyük miktarlarda diyet kolesterolü tükettiğini ve bazı Lactobacilli formlarının etkili kolesterol düşürücü maddeler olarak hizmet edebileceğini gösterdi.

L. fermentum’un bir başka etkisi, lipid bakımından zengin safra tuzlarını bağlayıp parçalayarak, kolestiramin F gibi bazı orijinal kolesterol düşürücü farmasötik ilaçlara benzer bir etki yaratmasıdır.

L. fermentum influenza aşısının etkililiğini geliştirmek için de kullanılmıştır. Diğer probiyotikler gibi, çeşitli gastrointestinal bozuklukların tedavisinde de incelenmiştir.

L. Ferementum Yan Etkileri

L. ferementum son derece güvenli kabul edilir. Bebekler bile kolonlarında bu probiyotik suşa sahiptir. Bu probiyotiğin yan etkileri son derece hafiftir.

L fermentum takviyesi için olası yan etkiler şunlardır:

  • İshal
  • Şişkinlik
  • İştah kaybı

Probiyotiklerin Yan Etkilerini Azaltmak İçin Olası Teknikler

  1. Probiyotik Almayı Bırakın veya Alınan Miktarı Azaltın: Doktorunuz tarafından probiyotik verilmişse, probiyotik almayı azaltmanın veya durdurmanın uygun olup olmadığını doktorunuza danışmanız gerekir.
  2. Ürünleri Değiştirin
  3. Detoksifikasyon Kapasitesi

WebMD’ye göre, vücudunuzun karaciğer detoksifikasyon sistemlerini şu şekilde destekleyebilirsiniz:

  • Alkol tüketimini sınırlamak
  • Hafif egzersiz yapmak
  • Enzim üretimini desteklemek (protein içeren ürünlerle birlikte)
  • Sebze, meyve ve kuruyemiş gibi lifli yiyecekler tüketmek

Kaynak: Probiotics.org, What is Probiotic Lactobacillus Fermentum?, 2021

Referanslar

  1. Gan BS, Kim J, Reid G, Cadieux P, Howard JC. Lactobacillus fermentum RC-14, sıçanlarda cerrahi implantların Staphylococcus aureus enfeksiyonunu inhibe eder. Bulaşıcı hastalıklar Dergisi. 1 Mayıs 2002; 185 (9): 1369-72.
  2. Kullisaar T, Songisepp E, Aunapuu M, Kilk K, Arend A, Mikelsaar M, Rehema A, Zilmer M. Probiyotik Lactobacillus fermentum ME-3’te tam glutatyon sistemi. Uygulamalı biyokimya ve mikrobiyoloji. 2010 Eylül 1; 46 (5): 481-6.
  3. Olivares M, Díaz-Ropero MP, Sierra S, Lara-Villoslada F, Fonollá J, Navas M, Rodríguez JM, Xaus J. Beslenme. 1 Mart 2007; 23 (3): 254-60.
  4. Simons LA, Amansec SG, Conway P. Yüksek serum kolesterolü olan deneklerde Lactobacillus fermentum’un serum lipidleri üzerindeki etkisi. Beslenme, Metabolizma ve Kardiyovasküler Hastalıklar. 2006 Aralık 1; 16 (8): 531-5.
  5. Tomaro-Duchesneau C, Jones ML, Shah D, Jain P, Saha S, Prakash S. Lactobacillus probiyotik bakteriler tarafından kolesterol asimilasyonu: in vitro bir araştırma. BioMed araştırma uluslararası. 2014; 2014.
  6. Sun J, Buys N. Probiyotik tüketiminin lipidleri ve CVD risk faktörlerini düşürme üzerindeki etkileri: sistematik bir inceleme ve randomize kontrollü çalışmaların meta-analizi. Tıp Yıllıkları. 2015 Ağu 18; 47 (6): 430-40.
  7. Hegazy SK, El-Bedewy MM. Probiyotiklerin proinflamatuar sitokinler ve ülseratif kolitte NF-κB aktivasyonu üzerine etkisi. Dünya gastroenteroloji dergisi: WJG. 2010 Eylül 7; 16 (33): 4145.
  8. Geier MS, Butler RN, Howarth GS. İnflamatuar bağırsak hastalığı: patogenez ve yeni tedavi seçenekleriyle ilgili güncel bilgiler; probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler. Uluslararası gıda mikrobiyolojisi dergisi. 2007 Nisan 1; 115 (1): 1-1.
  9. Maldonado J, Cañabate F, Sempere L, Vela F, Sánchez AR, Narbona E, López-Huertas E, Geerlings A, Valero AD, Olivares M, Lara-Villoslada F.İnsan sütü probiyotik Lactobacillus fermentum CECT5716, gastrointestinal ve üst bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları. Pediatrik gastroenteroloji ve beslenme dergisi. 1 Ocak 2012; 54 (1): 55-61.
  10. Lara-Villoslada F, Sierra S, Díaz-Ropero MP, Rodríguez JM, Xaus J, Olivares M. İnsan sütünden izole edilmiş bir probiyotik suş olan Lactobacillus fermentum CECT5716’nın güvenlik değerlendirmesi. Süt ürünleri araştırma dergisi. 2009 Mayıs; 76 (2): 216-21.
  11. Mikelsaar M, Zilmer M. Lactobacillus fermentum ME-3 – bir antimikrobiyal ve antioksidatif probiyotik. Sağlıkta ve hastalıkta mikrobiyal ekoloji. 2009 Ocak 1; 21 (1): 1-27.
  12. Reid G, Charbonneau D, Erb J, Kochanowski B, Beuerman D, Poehner R, Bruce AW. Lactobacillus rhamnosus GR-1 ve L. fermentum RC-14’ün oral kullanımı vajinal florayı önemli ölçüde değiştirir: 64 sağlıklı kadında randomize, plasebo kontrollü çalışma. FEMS İmmünoloji ve Tıbbi Mikrobiyoloji. 1 Mart 2003; 35 (2): 131-4.

Popüler Gönderiler